Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, την Τετάρτη 11-12-2013, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Με την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε διαμορφώθηκαν και καταγράφηκαν οι απόψεις και δράσεις του Συλλόγου που αφορούν όχι μόνο τον στενό γεωπονικό κλάδο αλλά και τον αγροτικό τομέα, τις τοπικές αλλά και εθνικές συνθήκες και εξελίξεις.
Η δραματική μείωση του εισοδήματος και ο πολλαπλασιασμός των φτωχών συνανθρώπων στη χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα ένα διαρκώς αυξανόμενο μέρος του λαού να αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες διαβίωσης και να εξαιρεί υποχρεωτικά από το διαιτολόγιο του τρόφιμα βιολογικής αξίας, όπως τα οπωροκηπευτικά και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό έχει άμεση επίπτωση και στη διάθεση και την τιμή των παραπάνω προϊόντων και στο εισόδημα των αγροτών. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμιά (αποτελεσματική) προσπάθεια για τη μείωση της ψαλίδας τιμών μεταξύ αγρότη και καταναλωτή.
Οι μοναδικές αξιοσημείωτες προσπάθειες έχουν γίνει με αυτοοργάνωση από τους καταναλωτές (αγορές χωρίς μεσάζοντες), τους αγρότες (αγροτικές αγορές) και τη συνεργασία τους. Η νεοϊδρυθείσα αγροτική αγορά στην πόλη μας έδωσε τη δυνατότητα στους δημότες να προμηθευτούν φτηνότερα και φρέσκα προϊόντα, στους παραγωγούς να διαθέσουν καλύτερα και να εισπράξουν άμεσα τα χρήματά τους, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα την μεταξύ τους επικοινωνία. Ο σύλλογός μας στήριξε τη λειτουργία της αγοράς και συμμετείχε ενεργά στην άτυπη ομάδα εργασίας με τις τοπικές αρχές και τους εκπροσώπους των αγροτών για την δημιουργία του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας. Ο λόγος που δεν κατέληξε η προσπάθεια ήταν η κωλυσιεργία της δημοτικής αρχής που για τους δικούς της λόγους κρύβεται πίσω από τον αναμενόμενο (εδώ και 1,5 χρόνο) νόμο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μπορεί, λόγω της μικρής δυνατότητας της τοπικής αγοράς, να ωφελήθηκαν κυρίως οι καταναλωτές και λίγοι παραγωγοί, αλλά αποδείχτηκε ότι για την αμοιβαία ωφέλειά τους, πρέπει να εφαρμοστούν μοντέλα πώλησης που παρακάμπτουν τους πολλούς μεσάζοντες. Λαμβάνοντας υπόψη και το μικρό κλήρο και την πολυδιάσπαση την ελληνικής γεωργίας θεωρούμε ότι κομβικό ρόλο θα πρέπει να έχουν οι αγροτικές οργανώσεις κάθε επιπέδου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ισπανία προχώρησε στην δημιουργία ενός συνεταιρισμού για το ελαιόλαδο σε όλη την επικράτεια της, ώστε να έχει δυνατότητες παρέμβασης παγκοσμίως.
Αντίθετα, στη χώρα μας ολοκληρώθηκε η σκανδαλώδης εκποίηση του στυλοβάτη της κτηνοτροφίας της Ηπείρου (και όχι μόνο) «Δωδώνη». Οι ενέργειες της νέας ιδιοκτησίας ήταν άμεσες: καθυστερήσεις στις πληρωμές, μεγάλες μειώσεις στις τιμές αλλά και εκφοβισμοί κτηνοτρόφων και εργαζομένων. Το αποτέλεσμα είναι η εξαθλίωση των κτηνοτρόφων και των κοπαδιών τους και η οικονομική αιμορραγία της Ηπείρου που χτυπά έντονα και τα γεωπονικά καταστήματα.
Με την, επίσης σκανδαλώδη, εκποίηση της ΑΤΕ, το κράτος εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια άσκησης αγροτικής πίστης. Το κενό έρχεται να καλύψει ιδιωτική τράπεζα, εισάγοντας το νέο, για την Ελλάδα, θεσμό της συμβολαιακής γεωργίας. Θα πρέπει ο αγρότης να συνάψει συμβόλαιο με ένα φερέγγυο αγοραστή προκειμένου να πάρει καλλιεργητικό δάνειο για αγορά εφοδίων από την τράπεζα. Γεννώνται αυθόρμητα τα ερωτήματα για την διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών και των ιδιωτών γεωπόνων ανάμεσα στις συμπληγάδες των μεγάλων εμπόρων, εταιρειών και τραπεζών.
Η ΕΑΣ Πρέβεζας οδηγήθηκε στην πτώχευση, στερώντας το μεροκάματο σε εργαζομένους και συναδέλφους μας, σε μια κρίσιμη συγκυρία και χάθηκε οποιαδήποτε δυνατότητα παρέμβασης στις τιμές σημαντικών, για την Πρέβεζα, αγροτικών προϊόντων, όπως το καλαμπόκι και το ελαιόλαδο.
Συμπαρασταθήκαμε στους πληγέντες από καιρικά φαινόμενα αγρότες και συντονίσαμε τις παραγωγικές οργανώσεις τους, καταγράφοντας τα αιτήματά τους που τα αποστείλαμε στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τα συνυποβάλλαμε με εκπροσώπους των αγροτών στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας., Όμως, αν δεχτούμε ότι το εργαλείο (δηλ. η συνεταιριστική οργάνωση) είναι σωστό και απαραίτητο, τότε οι χειριστές του κάτι κάνουν λάθος. Λάθος που αρνούνται να δουν, οδηγώντας το συνεταιριστικό κίνημα σε απαξίωση και τους αγρότες σε απογοήτευση και διάσπαση.
Αναγκαστική διέξοδο στα αγροτικά προϊόντα της Πρέβεζας (και όχι μόνο) αποτελεί η αγορά της γειτονικής και εύκολα, πλέον, προσβάσιμης Βουλγαρίας. Με όρους, όμως, που δεν προσφέρουν προοπτική στα ελληνικά προϊόντα καθώς, συχνά, αγοράζονται από τους Βούλγαρους κατευθείαν από το χωράφι (εσπεριδοειδή και ακτινίδια) ή με υποτυπώδη συσκευασία και χωρίς σήμανση (τομάτες και αγγούρια). Πολλά από αυτά τα προϊόντα συσκευάζονται και σημαίνονται σε βουλγαρικές εγκαταστάσεις και προωθούνται σε αγορές της Ανατολικής Ευρώπης με βουλγάρικη ταυτότητα.
Η κυβέρνηση δεν κάνει καμιά προσπάθεια αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης του δημοσίου τομέα αλλά, συστηματικά, τον απαξιώνει και τον συρρικνώνει με στόχο την εκποίηση του και την παραχώρηση αρμοδιοτήτων. Αδιαφορούν αν τα αντικρουόμενα συμφέροντα βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια τροφίμων και τη δημόσια υγεία (βλ. κτηνίατρος εκτροφής). Σχεδιάζουν την παραχώρηση σε ιδιώτες διαδικασιών κλειδιά για την αγροτική παραγωγή όπως το ΟΣΔΕ. Δεν έχουν σκοπό να μοιράσουν την πίτα σε μεμονωμένους ιδιώτες αλλά στα μεγάλα, φιλικά τους, επιχειρηματικά συμφέροντα.
Έντονη συζήτηση σε όλο το γεωπονικό κόσμο και στο σύλλογό μας, προκάλεσε μια εμβόλιμη τροποποίηση για τη συνταγογράφηση. Η συνέχεια δόθηκε με την καλοκαιρινή υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση της εμπορίας γεωργικών φαρμάκων σε κατόχους πιστοποιητικού από ιδιωτικά ΚΕΚ. Ο σύλλογος μας αντέδρασε πρώτος με αιχμηρό και εμπεριστατωμένο έγγραφο που ξεσήκωσε όλους τους γεωπονικούς φορείς και καθυστέρησε τη διαδικασία για, τουλάχιστον, 2 χρόνια.
Οι κυβερνώντες, ενώ ευαγγελίζονται την έξοδο από την κρίση με πυλώνα ανάπτυξης και τον πρωτογενή τομέα, στην πράξη το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν το κόστος παραγωγής μέσω του ρεύματος, του πετρελαίου, του ΦΠΑ, του φόρου στα χωράφια κα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί ούτε στις βασικές υποχρεώσεις του, όπως η τακτική προκήρυξη και έγκριση των προγραμμάτων (σχέδια βελτίωσης, νέοι αγρότες, βιολογική γεωργία).
Η τοπική γεωργική έρευνα και οι εφαρμογές έχουν εγκαταλειφθεί από το υπουργείο. Η πιλοτική καλλιέργεια χειμερινών ψυχανθών που εγκατέστησε ο Σύλλογός μας, σε αγρό στο Καναλάκι, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα αφού μια όψιμη σπορά συνδυάστηκε με εξαιρετικά έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις. Παρόλα αυτά φάνηκε ότι μια πιο πρώιμη καλλιέργεια χορτοδοτικού ψυχανθούς (ή και άλλου είδους) μπορεί να αποδώσει, αφήνοντας ικανοποιητικό χρόνο και για μια βασική καλοκαιρινή καλλιέργεια. Η καλλιέργεια σόγιας παραμένει επίσης υπό διερεύνηση.
Ο Σύλλογος έλαβε μέρος σχεδόν σε όλες τις διαβουλεύσεις αγροτικών νομοσχεδίων, σχολιάζοντας επί της ουσίας τα κρίσιμα για τον κλάδο μας αλλά και την αγροτική παραγωγή και επιφέροντας κάποιες μικρές αλλά ουσιαστικές τροποποιήσεις. Χαρακτηριστική αυτή που αφορά την παροχή συμβουλών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας από πτυχιούχους γεωπονίας.
Συμμετείχαμε στις συνεδριάσεις της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης και κατακρίναμε τη δημοτική αρχή για την υποβάθμιση αυτού του νεοσύστατου (από τον «Καλλικράτη») θεσμού που μπορεί να αυξήσει την δημοκρατικότητα στη λήψη αποφάσεων εντός του Δήμου.
Παρά τις δύσκολες εποχές, ασχοληθήκαμε και με το κρίσιμο, για το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου, ζήτημα της νεκρωτικής ασθένειας του πλατάνου. Συνεργαστήκαμε με τις δημοτικές αρχές (δυστυχώς μόνο του Σουλίου γιατί ο δήμαρχος Πάργας αδιαφόρησε) και το ΕΘΙΑΓΕ ώστε να πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση αλλά και ενέργειες αντιμετώπισης της ασθένειας. Επίσης, κατακρίναμε την άθλια τακτική της «περιποίησης» του αστικού και περιαστικού πράσινου με την ανάθεση σε εργολάβους και το κλάδεμα μέχρι καρατομήσεως των δέντρων, με μοναδικό στόχο της αύξηση της αξιοποιήσιμης βιομάζας.
Το blog του Συλλόγου geoponiprevezas.blogspot.gr έχει προσφέρει πολλά στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, στον σχολιασμό της επικαιρότητας και στην διάδοση των απόψεων και προτάσεων του Συλλόγου και των μελών του.
Ανταποκριθήκαμε στις προσκλήσεις του ΓΕΩΤΕΕ-παράρτημα Ηπείρου ακόμα και όταν ήταν εντελώς προσχηματικές, ώστε να καταδείξουμε την κραυγαλέα απουσία του από τα ζητήματα που αφορούν τον γεωπονικό και αγροτικό χώρο.
Συμπερασματικά, θεωρούμε πως οτιδήποτε θετικό προκύψει που θα βελτιώσει τη δραματική καθημερινότητα και θα δώσει ελπίδα, θα είναι από τη βάση, από τον λαό και πρέπει όλοι μας να δράσουμε με αυξημένη συλλογικότητα, αυτοοργάνωση, συνεργατισμό σε όλα τα επίπεδα της ζωής και σε όλες τους άξονες.
Για το 2014 ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας θα εντείνει τις προσπάθειες του για να προτείνει λύσεις και κατευθύνσεις, να στηρίζει όλες τις ωφέλιμες προσπάθειες, να παρακολουθεί και να κρίνει τις εξελίξεις, να σταθεί ιδιαίτερα στους νέους και άνεργους συναδέλφους, να ενημερώνει άμεσα και αντικειμενικά τα μέλη του αλλά και τους αγρότες και συμπολίτες.