Γράφει ο Γιώργος Ζάρρας, αρχειονόμος
Νιώθω ντροπή και αηδία παρακολουθώντας το θέμα της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ τα τελευταία χρόνια στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων! Έχουμε ακούσει τα απίστευτα. Η υποκρισία περίσσεψε. Και τώρα ο περιφερειάρχης δηλώνει «με το χέρι στην καρδιά» ότι θα υπογράψει την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Αλήθεια θα έλεγε τα ίδια αν είχε επιλεγεί μια θέση κοντά στο Μέτσοβο; Πως θα ήταν δυνατόν αυτό; Αφού είχε μεριμνήσει να προωθήσει τα αδιάσειστα επιχειρήματα απόρριψης κάθε θέσης κοντά στο Μέτσοβο πριν καλά καλά προλάβει να προωθηθεί κάποια πρόταση!!! Αναγνωρίζει βέβαια το δίκαιο των αιτημάτων των κατοίκων του Ελληνικού αλλά και τις εισηγήσεις των επιστημόνων, παρ’ όλα αυτά θα προχωρήσει στην αδειοδότηση. Σ’ αυτό το θέμα όλοι έχουν βάλει το «χεράκι» τους αλλά κανένας δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη. Πίσω απ’ όλες τις προταθείσες θέσεις πάντα υπήρχε κάποιος δήμαρχος – στέλεχος που προωθούσε αδιάσειστα επιχειρήματα. Βλέπε, Μάζια, Δωδώνη κλπ. Για αυτές τις θέσεις λήφθησαν υπόψη παράμετροι όπως η επιβάρυνση της λίμνης και των ποταμών καθώς επίσης και η απόσταση από τους αρχαιολογικούς χώρους κλπ.
Όλα όσα ισχύουν και για το Ελληνικό δηλαδή αλλά έμειναν, μη προωθημένα!!! Το πιο αστείο ήταν με τη θέση στο Γεροπλάτανο!!! Όταν είχαν μαζευτεί για να διαδηλώσουν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών όμως στην πραγματικότητα! Ε, να μη βάλουμε ένα ΧΥΤΑ δίπλα στα σπίτια μας, που θα μένουμε στις καλοκαιρινές διακοπές μας όταν θυμόμαστε το χωριό; Σ’ αυτήν την περιοχή δεν υπάρχει ψυχή, κυρίως το χειμώνα. Δεν ήταν όμως κατάλληλη, λόγω απόστασης είπαν! Και όχι λόγω υπογείων πιέσεων, λες και το Ελληνικό ήταν κοντύτερα. Μ’ αυτά και μ’ αυτά πέταξαν την πεπονόφλουδα στον τότε δήμαρχο Κατσανοχωρίων. Του πρότειναν θέσεις εργασίας για να τον πείσουν και το ‘φαγε το παραμύθι. Πίστεψε ο καημένος ότι θα βοηθούσε τους συντοπίτες του βάζοντας τους σε δουλειές που θα προέκυπταν από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Όταν το κατάλαβε ήταν αργά. Όλα είχαν δρομολογηθεί. Και οι «απώλειες» από την επιλογή, μικρές. Έφαγαν και λίγο ξύλο κάμποσοι γέροντες από τα ΜΑΤ και όλα μια χαρά!
Το ότι ο Άραχθος βρίσκεται μια ανάσα από το σημείο, το μοναστήρι της Τσούκας είναι από τα πιο παλιά και σημαντικά της ευρύτερης περιοχής και είναι δίπλα και τέλος το μουσείο σύγχρονης τέχνης του Θόδωρου Παπαγιάννη που κοσμεί την περιοχή μας, δε μέτρησαν. Δε μέτρησαν τόσο όσο τα φαντάσματα και τα άγρια ζώα που ζουν στην περιοχή του Γεροπλατάνου! Κατά τα άλλα θέλουν να αναβαθμίσουν τουριστικά την ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Καστρίτσας (λίγα χλμ. από το σημείο) τοποθετώντας ένα ΧΥΤΑ στη μέση. Σε ποιόν άραγε τα πουλάν αυτά. Έξω από το σπίτι μας ας είναι το κακό και ας είναι και του αδερφού μας. Αυτός ήταν ο τρόπος σκέψης των πολιτικών της περιοχής μας. Αφού εξασφάλισαν ότι δεν θα πάει στα χωριά τους δεν τους ένοιαξε το που θα πάει τελικά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση των στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτήν την ιστορία. Στη αρχή ξεκαθάρισαν (πριν το ’04) ότι δεν θα πάει σε κανένα δήμο που ο δήμαρχος είναι στέλεχος. Μετά όταν έχασαν την εξουσία, συμπαραστέκονταν στους κατοίκους του Ελληνικού, όλοι θυμόμαστε τις δηλώσεις και τους «αγώνες» τους. Στη συνέχεια όταν ξανακέρδισαν τις εκλογές, άρχισαν να παίρνουν ξανά αποστάσεις. Τώρα, που την ευθύνη έχει η περιφέρεια που έχασαν, είναι πάλι με τους κατοίκους του Ελληνικού!!! Που να βρεις άκρη μ’ αυτούς. Τουλάχιστον ο περιφερειάρχης το είχε δηλώσει ότι εκεί θα έκανε το ΧΥΤΑ!!! Και αν υποθέσουμε ότι έχουν δίκιο ότι οι ΧΥΤΑ πλέον κατασκευάζονται με προδιαγραφές και ότι δεν ενοχλούν κανέναν γιατί δεν τον φτιάχνουν στο πρώην στρατόπεδο Βελισαρίου; Ποιόν θα ενοχλεί; Είναι βέβαιο ότι και θα μυρίζει και θα ενοχλεί. Ποιος πιστεύει ότι μπορεί να εκτελεστεί σωστά ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το ελληνικό δημόσιο; Ποιος εργολάβος θα κοιτάξει τη σωστή εκτέλεση και όχι την αύξηση του κέρδους του κλέβοντας από την κατασκευή; Πως θα βγουν τα σπασμένα της έκπτωσης της προσφοράς; Τα γνωστά! Εδώ θέλω να τονίσω, τελειώνοντας, ότι: δημοκρατικό είναι κάτι που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών! Και οι κάτοικοι του πρώην δήμου Κατσανοχωρίων μαζί με αυτούς του πρώην δήμου Παμβώτιδος είναι περισσότεροι και από αυτούς του Γεροπλατάνου και από αυτούς του Μετσόβου και από αυτούς της Δωδώνης! Τώρα, το πώς το δίκιο των ολίγων υπερίσχυσε του δίκιου των πολλών αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην Ελληνική σύγχρονη ιστορία…