Το ΓΕΩΤΕΕ, με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 8 Φεβρουαρίου, εκφράζει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των αγροτών και καλεί την Κυβέρνηση να δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την εκτόνωση της κρίσης.
Στο Δελτίο Τύπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «« Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε) με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου εκφράζει την συμπαράσταση του συνόλου των Γεωτεχνικών στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και ενώνει τη φωνή του μαζί τους, αντιδρώντας στην πολιτική που ακολουθείται στον Πρωτογενή Τομέα, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ένα ακόμη κοινωνικό αδιέξοδο και ακόμα μεγαλύτερη διάλυση και αποδόμηση του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Το ΓΕΩΤΕΕ ζητά από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ έστω και την τελευταία στιγμή να συνεργαστεί με τους θεσμικούς φορείς της χώρας μας (Γεωτεχνικοί, Πανεπιστήμια, Οργανισμοί, αγροτικό κίνημα) ώστε να βρει άμεση λύση στο πρόβλημα της μείωσης του κόστους της πρωτογενούς παραγωγής, και να προχωρήσει με υπευθυνότητα στο σχεδιασμό της αγροτικής, αλιευτικής και δασικής παραγωγής καταθέτοντας έναν βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό για τα επόμενα 20 χρόνια.
Ήρθε η ώρα η χώρα μας να σταματήσει να πληρώνει το τίμημα της υπο-ανάπτυξης του αγροτικού τομέα της οικονομίας. Ήρθε η ώρα όπου θα πρέπει από τα λόγια να περάσουμε στην πράξη. Για τους γεωτεχνικούς και τον αγροτικό κόσμο της Χώρας, έχει έρθει η ώρα της λήψης των κατάλληλων αποφάσεων που θα χαράξουν μια διαφορετική πορεία για την αγροτική ανάπτυξη και θα εξασφαλίσουν στη χώρα την απαραίτητη στρατηγική για μια σύγχρονη, βιώσιμη και παραγωγική ανασυγκρότησή των φυσικών της πόρων και παράλληλα θα διασφαλίσουν τη διατροφική της επάρκεια.
Εξάλλου Δελτίο Τύπου με τον εύγλωττο τίτλο “Γιατί οι αγρότες έχουν δίκιο” έδωσε χθες στη δημοσιότητα και το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, όπου μεταξύ άλλων τονίζονται και τα εξής:
«Οι φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών είναι πραγματικά κρίσιμες για το μέλλον του τόπου, καθώς τα πρόσφατα και τα σχεδιαζόμενα μέτρα της Κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση και εάν εφαρμοσθούν θα βυθίσουν στην ύφεση τον τομέα της Ελληνικής οικονομίας που άντεξε περισσότερο στην κρίση και έχει ελπίδα άμεσης ανάκαμψης.
Με μέσο μέγεθος εκμετάλλευσης τα 48 στρέμματα (από τα χαμηλότερα στην ΕΕ) και μέσο μέγεθος αγροτεμαχίου τα 7 στρέμματα (από τα χαμηλότερα στην ΕΕ), ο μικρός και πολυτεμαχισμένος γεωργικός κλήρος στην Ελλάδα αυξάνει το κόστος παραγωγής και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων επειδή το κόστος καυσίμων και λιπαντικών και το κόστος της επισκευής των μηχανημάτων και μεταφορικών μέσων ως ποσοστό της τελικής γεωργικής παραγωγής είναι διπλάσιο στην Ελλάδα από ότι στην ΕΕ (μέσος όρος εικοσαετίας).
Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ήθελε να καταστήσει ανταγωνιστικά τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα έπρεπε να καταργήσει τους φόρους στο αγροτικό πετρέλαιο και όχι να τους αυξήσει. Στην πραγματικότητα το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο θα οδηγήσει σε αύξηση της αγροτικής παραγωγής, σε πτώση των τιμών πώλησης, σε αύξηση των εξαγωγών, σε αύξηση της μεταποίησης στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, σε αύξηση του εμπορίου, σε νέες θέσεις εργασίας και σε πολύ περισσότερα δημόσια έσοδα που θα προέλθουν από τις παραπάνω δραστηριότητες, από αυτά που θα φέρει ο «στραγγαλισμός» της αγροτικής παραγωγής με αυξημένους φόρους στο αγροτικό πετρέλαιο (του οποίου η κατανάλωση και άρα οι συνολικοί φόροι θα μειωθούν). »»