Διαγωνισμός καλύτερης παραδοσιακής ηπειρώτικης πίτας από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου, στις 8 Μαρτίου 2012, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας:
Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου, για μία ακόμη φορά καινοτομεί και πρωτοτυπεί. Αντί των καθιερωμένων πλέον εκδηλώσεων που διοργανώνονται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, για να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, φέτος προγραμμάτισε ειδική εκδήλωση, τον ”Διαγωνισμό καλύτερης παραδοσιακής ηπειρώτικης πίτας” για να τιμήσει την νοικοκυρά, την Ηπειρώτισσα νοικοκυρά, που αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της ζωής της στην κουζίνα και το μαγείρεμα.
Έτσι καλεί στις 8 Μαρτίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.00, στα γραφεία του Συνδέσμου, Βηλαρά 2, 3ος όροφος, απέναντι από την είσοδο, του Ιερού Ναου του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια, όλους τους φίλους του Συνδέσμου, τους Ηπειρώτες και τους φίλους της Ηπείρου, να γευθούν με ελεύθερη είσοδο τις γυναικείες ηπειρώτικες εμπνεύσεις και μυρωδιές της ηπειρώτικης κουζίνας στις πίτες. Και βέβαια ειδική επιτροπή που θα αποτελείται από γευσιγνώστες της κουζίνας της Ηπείρου, θα βραβεύσει τις καλύτερες εμπνεύσεις των γυναικών μελών του Συνδέσμου.
Επιπλέον θα προσφερθούν και άλλα εδέσματα που θα ”εμπνευστούν” οι γυναίκες του Συνδέσμου, θα ”ρεύσει” ηπειρώτικο τσίπουρο, που καθένας θα το γευθεί κατά το δοκούν και βέβαια θα διασκεδάσουν οι παρευρισκόμενοι με παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική και θα χορεύσουν όλοι ελεύθερα.
Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου δηλώνει ότι, θα είναι μεγάλη χαρά για τις γυναίκες μέλη του, η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, διαβεβαιώνοντας ότι, όσοι παρεβρευθούν, θα ευχαριστηθούν και θα φύγουν με τις πιό όμορφες εντυπώσεις από μιά γιορτή που μόνο οι Ηπειρώτισσες ξέρουν να διοργανώνουν.
Λίγα λόγια για τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου:
Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου (ΣΓΗ), είναι η μοναδική γυναικεία αναγνωρισμένη οργάνωση στο χώρο της Ηπειρωτικής αποδημίας, με έδρα την Αθήνα, σε ιδιόκτητα γραφεία στην οδό Βηλαρά 2, 3ος όροφος, στην Ομόνοια, απέναντι από την είσοδον της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου.
Ιδρύθηκε το 1987 και έχει ως σκοπούς, μεταξύ των άλλων, την ανάπτυξη δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Ηπειρωτισσών, την ανάδειξη της θέσης της Ηπειρώτισσας στην οικογένεια και την κοινωνία, την πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική της εξύψωση τους, την ενεργή συμμετοχή της γυναίκας της Ηπείρου στα κοινά και τους αγώνες, την αναγνώριση της ιστορικής συμβολής της στην εθνική ζωή, την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης, ως πολύτιμου στοιχείου της εθνικής μας ταυτότητας και πολιτιστικής μας προοπτικής.
Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 1.000 μέλη, που πολύ σύντομα θα διπλασιαστούν και στη μέχρι σήμερα δράση του, έχει επιδείξει αξιόλογες και ουσιαστικές δραστηριότητες, όπως:
1.- Ετήσιες θεσμοθετημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με πολύ μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων, με κορυφαία την ”Πίτα της Ηπειρώτισσας”. Αλλά και οι ετήσιες εκδηλώσεις οι αφιερωμένες στην ”Γυναίκα της Πίνδου”, την ”Αγρότισσα της Ηπείρου” την ”Πολύτεχνη Ηπειρώτισσα”, και την ”Ορθοδοξία στην Βόρειο Ήπειρο” δεν υστερούν σε μέγεθος και αποτελέσματα αυτής της ”Πίτα της Ηπειρώτισσας”. Αλλά και διάφορες επιμέρους εκδηλώσεις έχουν διοργανωθεί στην Αθήνα και την Ήπειρο.
2.- Κατασκευή παραδοσιακών φορεσιών, για τα τμήματα του Συνδέσμου, αντιπροσωπευτικές όλων των περιοχών της Ηπείρου.
3.- Συνεργασίες με άλλες γυναικείες οργανώσεις.
4.- Πετυχημένες πνευματικές εκδηλώσεις με επώνυμους ομιλητές.
5.- Αποστολή στην Οστράβα της Τσεχίας, όπου προσφέρθηκαν στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και τους ομογενείς παραδοσιακές ηπειρώτικες στολές.
6.- Η μεγαλύτερη ομαδική βάπτιση το 1991 από 79 παιδιά της άλλης Ηπείρου, που καλύφτηκε τηλεοπτικά από την κρατική Ελληνική και Αλβανική τηλεόραση και δεκάδες τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης και της Αμερικής. Η δράση αυτή, έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο ”Ελληνισμός- Χριστιανισμός. Βαθιές ρίζες στη Βόρειο Ήπειρο” που παρουσιάστηκε σε πολλά παγκόσμια κινηματογραφικά φεστιβάλ και έγινε κτήμα εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως μέσω των τηλεοπτικών δικτύων.
7. – Πραγματοποίηση πολλών ανθρωπιστικών αποστολών στη Βόρειο Ήπειρο, στην Βοσνία, στην Σερβία, σε ιδρύματα της Αθήνας και της Ηπείρου, στους πυροπαθείς συμπατριώτες μας, κλπ.
Γενικά, οι δράσεις του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου, που με επικεφαλής, την για πολλά χρόνια, αξιόμαχη, εμπευσμένη και αποτελεσματική Πρόεδρο Εύα Χαλατσά, που με πάθος διακονεί την Ήπειρο, την Ηπειρώτικη παράδοση, αλλά και την Ηπειρώτισσα γυναίκα και τα δικαιώματα της, είναι αντικείμενο θετικών σχολιασμών που εν τοις πράγμασι, αποδεικνύουν την καταξίωση και αποδοχή της κοινωνίας.