Σε συνέχεια των από 3.10.2013, 21.10.2013 και 29.10.2013 Ερωτήσεών προς τους υπουργούς ΠΑΙΘ και ΔΜΗΔ περί της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια, διαπιστώνεται ότι, ενώ τα Ιδρύματα αδυνατούν να λειτουργήσουν, ο υπουργός Παιδείας χρησιμοποιεί έωλες μαθηματικές μεθόδους για να αποδείξει ότι πλεονάζουν 1349 διοικητικοί υπάλληλοι σε οκτώ από αυτά.
Στην Ερώτηση θίγεται το ζήτημα της ειδικής έκθεσης Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) που λειτουργεί υπό τον υπουργό Παιδείας, από την οποία προκύπτει ότι η δεν στηρίζεται σε διεθνή πρότυπα και μεθοδολογία – αντίθετα χρησιμοποιεί αναλογίες διοικητικού προσωπικού προς διδάσκοντες και φοιτητές, δικής του έμπνευσης που ακυρώνουν τη λειτουργία των ΑΕΙ.
Όταν παρόλα αυτά ο τελικός λογαριασμός πάλι δεν βγαίνει, τροποποιεί και πάλι τα αριθμητικά στοιχεία –αυθαίρετα, χωρίς αιτιολόγηση– με το «βήμα 3» της διαδικασίας.
Το ότι η Ειδική Έκθεση είναι προκατασκευασμένη, ότι είναι προϊόν «Δημιουργικής Λογιστικής» προκύπτει (α) από το γεγονός της απόκρυψής της για περισσότερο από ένα μήνα –παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των Πρυτανικών Αρχών καθώς και βουλευτών, (β) από το γεγονός της κατάθεσής της την τελευταία στιγμή στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, όταν κανείς δεν μπορούσε να ελέγξει το περιεχόμενο των 100 και πλέον σελίδων της.
Οι 33 βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, αποδεικνύουν τα «λάθη» της μεθόδου αναλυτικά με πίνακες που αντιπαραθέτουν στο κείμενο της Ερώτησης και ρωτούν:
1. Ποια διεθνής βιβλιογραφική πηγή τεκμηριώνει την προέλευση και εγκυρότητα της μεθοδολογίας, των κριτηρίων και των ποσοτικών δεικτών που εφαρμόστηκαν;
2. Με ποια επιχειρήματα απαντούν για να ανασκευάσουν τις επιστημονικά και μεθοδολογικά τεκμηριωμένες αιτιάσεις μας περί χρήσης «δημιουργικής λογιστικής»;
3. Θα αποσύρουν τις διαθεσιμότητες και θα ανακαλέσουν τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, ώστε τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν στηριζόμενα στην αφοσίωση των διδασκόντων και των εργαζομένων σε συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού των Ιδρυμάτων και συνεχών θεσμικών εκτροπών;