Παρέμβαση του Χρήστου Μαντά στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου: “Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη τη διάλυση της κτηνοτροφικής παραγωγής στην Ήπειρο”:
Σύντομη παρέμβαση έκανε στη χθεσινή Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, που είχε σαν θέματα ημερήσιας διάταξης τον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας και τη συζήτηση για το θέμα της φέτας, καθώς βρίσκετε σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση της σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, που περιλαμβάνει και το ζήτημα των ελληνικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Ο κ. Μαντάς μετέφερε στην Επιτροπή και στο κύριο Υπουργό ειδικότερα, την τεράστια αγωνία του κτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας της Ηπείρου, μετά τις συνδυασμένες εξελίξεις του τελευταίου καιρού και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τρία σημεία.
Πρώτον στην εξέλιξη που αφορά το θέμα της φέτας, λέγοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως δικαιολογία αν δεν παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να προστατευθεί το προϊόν, δήλωσε δε την ανησυχία του για τις μέχρι τώρα εξελίξεις.
Δεύτερον, στο μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι μικροί παραγωγοί της Ηπείρου, με αφορμή την ανακοίνωση των χαμηλών κλιμακωτών τιμών που διέρρευσε πως θα ισχύσουν για την αγορά γάλακτος από τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, τονίζοντας πως αυτό θα προκαλέσει σημαντική μείωση στον αριθμό των μικρών παραγωγών αλλά και θα αποτρέψει τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.
Τρίτον, εξέφρασε για ακόμα μία φορά την αντίθεση του στον τρόπο με τον οποίο εκποιήθηκε η Δωδώνη και γνωστοποίησε στην Επιτροπή πως σε ερώτησή του ΣΥΡΙΖΑ προς το Υπουργείο Οικονομικών, ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ ενημερώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αποστείλει τη σχετική σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών της Δωδώνης διότι δεσμεύεται από συμφωνία εμπιστευτικότητας. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γνωρίζει το ελληνικό κοινοβούλιο, αυτή η περίεργη εταιρεία που έχει αναλάβει τη Δωδώνη, ούτε καν ποιές ακριβώς συμβατικές υποχρεώσεις έχει.
Κλείνοντας, επεσήμανε πως για την κτηνοτροφία της περιοχής εξελίσσεται μια τραγωδία, μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων και των μικρών παραγωγών που ασχολούνται με αυτό τον τομέα και ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου, εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, στην Ήπειρο θα εξελιχθεί μια ολοκληρωτική καταστροφή του παραγωγικού της ιστού.