Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων έκανε αποδεκτό το αίτημα της Τοπικής Κοινότητας Βαθυπέδου για συνένωσή της με το Δήμο Ιωαννιτών.
Το Βαθύπεδο αποτελεί διαμέρισμα των Βορείων Τζουμέρκων, όμως οι κάτοικοί του δεν έχουν καμία οδική πρόσβαση στην έδρα του Δήμου. Αντιθέτως μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα κι ευκολότερα από το Δήμο Ιωαννιτών. «Η ανύπαρκτη πρόσβασή μας στην έδρα του Δήμου ακυρώνει κάθε προοπτική ανάπτυξης παρά τον όποιο σχεδιασμό και την όποια καλή πρόθεση του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Όσον αφορά την καθημερινότητα δηλαδή την συντήρηση των βασικών υποδομών του οικισμού ο Δήμος αδυνατεί να προσφέρει. Αρκεί να γίνει γνωστό ότι ακόμη και η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν είναι εφικτή», σημείωσαν μεταξύ των άλλων οι εκπρόσωποι της κοινότητας Λάμπρος Πουλιάνος και Β. Θεοδώρου και τόνισαν ότι η ένταξη στο Δήμο Ιωαννιτών θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους κατοίκους και θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους.
«Η αποδοχή του αιτήματος αυτού δεν μας δημιουργεί πρόβλημα. Έχουμε σε πολύ μικρή απόσταση τα Δημοτικά Διαμερίσματα της Κράψης και της Ανατολικής και μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες και του Βαθυπέδου», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Ως μία από τις αστοχίες του Καλλικράτη χαρακτήρισε την περίπτωση του Βαθυπέδου ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Βλέτσας, ο οποίος τοποθετήθηκε εκ μέρους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας και τόνισε ότι η συνένωση με το Δήμο Ιωαννιτών μπορεί να μην λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα δώσει κύρος στο αίτημα που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Υπέρ της συνένωσης του Βαθυπέδου με το Δήμο Ιωαννιτών τάχθηκαν οι επικεφαλής και των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Μετά την ομόφωνη απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών θα πρέπει να ακολουθήσει απόφαση και από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων ώστε να διαβιβαστούν στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα έχει και τον τελευταίο λόγο επί του αιτήματος της Τοπικής Κοινότητας Βαθυπέδου.
ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ:
Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης συζήτησε το αίτημα που είχε υποβάλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αλλαγής Χάραξης της Ιόνιας Οδού. Οι κάτοικοι ζητούν την τροποποίηση στη χάραξη του τμήματος που διέρχεται μέσα από το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ώστε να μειωθούν οι συνέπειες για τα δημοτικά διαμερίσματα της Κοσμηράς, του Ασβεστοχωρίου, της Κόντσικας κι άλλων.
Για τον ίδιο λόγο η Συντονιστική Επιτροπή έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η συζήτηση έχει προσδιοριστεί για τις 4 Απριλίου.
Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Γιώργος Σιαφάκας και Βαγγέλης Καραμπίνας ανέλυσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προβλήματα που δημιουργεί στην περιοχή η προτεινόμενη από το Υπουργείο χάραξη και υποστήριξαν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση με ιδανικότερη αυτή που προβλέπει τη διέλευση πλησίον της χωματερής στη Δουρούτη. «Η χάραξη της Ιόνιας Οδού στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα επιφέρει βλάβες ούτε σήμερα ούτε τα επόμενα χρόνια, καθώς όταν γίνει δεν θα μπορεί να αλλάξει», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.
Ο Δήμαρχος πρότεινε να υπάρξει τόσο νομική υποστήριξη της Συντονιστικής Επιτροπής στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στο αίτημα για την αλλαγή χάραξης, πρόταση με την οποία συμφώνησε το Δημοτικό Συμβούλιο.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ:
Προ ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό με αφορμή τα προβλήματα δυσοσμίας που εμφανίστηκαν σε πηγές που βρίσκονται κοντά στο έργο. Διεξοδική ενημέρωση έκανε ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ο οποίος χειρίζεται το θέμα και με την ιδιότητα του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Ο κ. Μπέγκας έκανε γνωστό ότι μετά από σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου αποφασίστηκε να γίνει ένας κύκλος δειγματοληψιών και αναλύσεων, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Υγείας και του Γενικού Χημείου του Κράτους ώστε να εντοπιστεί με ακρίβεια η αιτία του προβλήματος.
«Δεν κρύβουμε τίποτα και δεν κρυβόμαστε. Όμως πρέπει να αναμείνουμε τα επιστημονικά αποτελέσματα για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν είναι αρμόδιος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Υποστήριξε τη λειτουργία του καθώς πιστεύει ότι αποτελεί βήμα για τη ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Όμως μια κακή λειτουργία είναι πρόβλημα. Δεν θα μπούμε σε μία καταστροφολογική λογική, αλλά θα κάνουμε τον απαραίτητο επιστημονικό έλεγχο. Και ότι μέτρα χρειαστούν θα τα λάβουμε», επεσήμανε ο κ. Μπέγκας.
Ο Δήμαρχος από την πλευρά του τόνισε ότι θα υπάρξει συνεχής συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να μην μείνει η παραμικρή υποψία για προβλήματα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. «Θα βρούμε το αίτιο θα βρούμε και την θεραπεία», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.