Σε συνέντευξη του ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:
«Τον τελευταίο καιρό και από τότε που δημοσιοποιήθηκε το ενδιαφέρον μου για την αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, άρχισε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, συνοδευόμενη συχνά με συκοφαντικές και λασπολογικές επιθέσεις σε βάρος μου, αλλά και σε βάρος της οικογένειάς μου. Να είναι βέβαιοι πάντως όσοι μετέρχονται τέτοιων μεθόδων ότι δεν πρόκειται να κάμψουν το φρόνημά μου, δεν πρόκειται να κάνω πίσω, έστω και αν το προσωπικό τίμημα είναι μεγάλο.
Η κορύφωση των επιθέσεων αυτών έγινε το τετραήμερο που προηγήθηκε με αφορμή την ανέγερση από μέλη της οικογένειάς μου, ενός ξενώνα οκτώ δωματίων. Για να τεθεί τέρμα στην σκανδαλολογία που ορισμένοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν, για να αποκαλυφθεί η γύμνια των συκοφαντών, δημόσια θέτω στη διάθεση όποιου ενδιαφερόμενου, πολιτικού προσώπου, ή απλού πολίτη τα οικονομικά και περιουσιακά μου στοιχεία. Καλώ όποιον το επιθυμεί να έρθει και να ζητήσει εξουσιοδότηση ώστε να ερευνήσει τα πάντα: Τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί, τα δάνεια που έχουν συναφθεί, οι υποθήκες που έχουν μπει. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται. Από δω και στο εξής, όμως οποιοσδήποτε αφήνει τον παραμικρό αναπόδεικτο ισχυρισμό θα παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη. Το ίδιο καλώ να πράξουν και όλοι οι άλλοι συνυποψήφιοί μου, για να γίνει ένας προεκλογικός αγώνας σε επίπεδο προγράμματος και όχι σε επίπεδο λασπομαχίας.
Η δραστηριοποίηση μελών της οικογένειάς μου στον τουριστικό κλάδο, προϋπήρχε της θητείας μου ως Νομάρχη. Είναι μάλιστα παράδοση γενεών. Τον κλάδο αυτό επέλεξαν να ακολουθήσουν και τα παιδιά μου, παρά το γεγονός ότι έχουν σπουδάσει σε άλλα γνωστικά αντικείμενα. Αυτό για κάποιους αποτελεί αφορμή κριτικής, αποτελεί «έγκλημα». Και αναρωτιέμαι: Τα παιδιά του νομάρχη δεν πρέπει να διοριστούν στο Δημόσιο, δεν πρέπει να διοριστούν σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις, δεν πρέπει να διοριστούν σε τράπεζες, δεν πρέπει να έχουν δοσοληψίες με το Δημόσιο. Δεν πρέπει όμως να απασχοληθούν ούτε στον ιδιωτικό τομέα; Θα πρέπει να μένουν άνεργα και άεργα;
Για το θέμα του υπό κατασκευή ξενώνα, δυναμικότητας οκτώ δωματίων – για τέτοια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα μιλάμε- στην οδό Τοσίτσα, για τον οποίο τόσος πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες, γράφτηκαν και ειπώθηκαν τεράστιες ανακρίβειες και κατά τη λαϊκή έκφραση, έγινε η τρίχα, τριχιά. Οφείλω δε να συγχαρώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το άμεσο ενδιαφέρον που έδειξε για εξέταση του θέματος από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
Για το κτίριο έχει υποβληθεί αίτηση για έκδοση άδειας στην Πολεοδομία του Δήμου και είχε πάρει αριθμό πρωτοκόλλου στις 29 Ιουνίου. Είχε εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας και στο διάστημα που μεσολάβησε θα έπρεπε να είχε εκδοθεί και η κανονική άδεια. Η καθυστέρηση οφείλεται σε ολιγωρία και απειρία του υπεύθυνου του έργου, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει εργασίες πέραν αυτών που προβλέπονται στην οριστική άδεια. Οι υπηρεσίες ακολούθησαν και εφάρμοσαν τις νόμιμες διαδικασίες και η άδεια εκδόθηκε πλέον χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Για τις «αναθέσεις» έργων
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής της παράταξης «ΑΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ» σχετικά με «αναθέσεις έργων» από τη Ν.Α.Ι., ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Ο καθένας μας, όταν ασκούμε διοίκηση κρινόμαστε. Στον ίδιο θα πω μια κουβέντα, “δάσκαλε και που δίδασκες και νόμο δεν ετήρησες”. Εμείς ουδεμία ανάθεση έχουμε κάνει στη Νομαρχία. Όλα γίνονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας που προβλέπει έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ- και το εφαρμόζει αυτό όλη η Ελλάδα – να γίνονται με πρόχειρες δημοπρασίες. Μακάρι να κάνανε και άλλοι πρόχειρες διαδικασίες ή όταν είναι για κατεπείγουσες εργασίες να παίρνουν αποφάσεις τα νομαρχιακά συμβούλια. Δυστυχώς σε όλα αυτά ο κ. Χατζηεφραιμίδης έκανε αναφορές και δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που νόμιζε. Ο κ. Χατζηεφραιμίδης καλά θα ήταν να μας έλεγε – και μπορεί να ήλθε σε δύσκολη θέση – όταν έφτιαχνε τη Δημοτική Αστυνομία της Κόνιτσας, πως έκανε τα έργα χωρίς να έχει προϋπολογισμό, χωρίς να έχει τίποτε εγκεκριμένο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ισχύει το ότι “φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”».
Ο Νομάρχης πρόσθεσε ακόμη ότι τα περισσότερα από τα έργα που έγιναν με πρόχειρους διαγωνισμούς, έγιναν με εισηγήσεις των Υπηρεσιών, προκειμένου να κλείσουν άλλα έργα που ήταν σε εξέλιξη, καθώς πλέον δεν υπάρχει στις μελέτες η δυνατότητα για συγκριτικούς πίνακες, μέχρι και 50% επί της δαπάνης, όπως ίσχυε στο παρελθόν.
«Αν ψάξει κάποιος θα δει, ο, τι όποιο έργο δίναμε, το δίναμε μόνο με συμφέρον της υπηρεσίας. Φέτος δημοπρατήσαμε κάποια έργα από αυτά και σας πληροφορώ ότι πήραμε εκπτώσεις μικρότερες από αυτές που δίνανε με πρόχειρους διαγωνισμούς. Και αυτό ισχύει και για έργα με μεγαλύτερο προϋπολογισμό», κατέληξε ο Νομάρχης.