Βραχυπρόθεσμες δράσεις Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου:
Ο Τουρισμός αποτελεί για την Περιφέρεια Ηπείρου ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο Ανάπτυξης, το οποίο αν αξιοποιηθεί με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Στους σχεδιασμούς μας έχουμε αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου, και αφορά στην ύπαρξη βασικών προϋποθέσεων ανάπτυξης του τουρισμού, με δεδομένο το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, τον πολιτιστικό και πολιτισμικό πλούτο που διαθέτει, τη γεωγραφική της θέση και τις προοπτικές άρσης της απομόνωσης της με τα μεγάλα έργα μεταφορικών υποδομών που κατασκευάζονται ή και έχουν κατασκευαστεί.
Για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα χρειάζεται όραμα, παραγωγή σκέψης, στρατηγικό βάθος και συνέχεια, δηλαδή εν ολίγοις απαιτείται η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος υλοποιείται και δίνει έμφαση στα εξής:
1. Καθορισμός του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Ηπείρου: Η Ήπειρος παρουσιάζει ποικιλομορφία σε ό,τι αφορά τη γεωμορφολογία της, η οποία δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης κάθε μορφής τουρισμού. Το ιδιαίτερα όμορφο φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και το δυναμικό ανθρώπινο στοιχείο, δημιουργούν προϋποθέσεις για ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Δουλεύουμε με στόχο να ενισχυθεί ποιοτικά το υπάρχον τουριστικό προϊόν (βουνό, θάλασσα), αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Έτσι, εκτός από το θαλάσσιο τουρισμό και τον ορεινό/χειμερινό τουρισμό, προωθούμε, κατόπιν αξιολόγησης την ανάπτυξη θεματικών τουριστικών ενοτήτων και συγκεκριμένα: οικοτουρισμό – αγροτουρισμό (δραστηριότητες στη φύση), αρχαιολογικό, πολιτιστικό, συνεδριακό, περιβαλλοντικό, ποδηλατικό, θερμαλιστικό, θρησκευτικό και γαστρονομικό.
Προσανατολιζόμαστε προς την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, που θα καλύπτουν κάθε σημείο της Ηπείρου, όλες τις μέρες του χρόνου. Σημαντικές μορφές τουρισμού, όπως ο αστικός, ο θαλάσσιος και ο ορεινός σαφώς θα ενισχυθούν με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, όσον αφορά το γαστρονομικό τουρισμό, είναι γεγονός ότι η υψηλή ποιότητα γαστρονομίας αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας. Έτσι η σωστή αξιοποίηση και προβολή της παραδοσιακής Ηπειρώτικης γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων θα στηρίξει αναπτυξιακά και τους επιχειρηματίες αλλά και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες
2. Καθορισμός και επιτάχυνση των αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Ηπείρου: Πρωταρχική προτεραιότητα για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ήπειρο είναι η δημιουργία υποδομών, μεγάλων και μικρών αναπτυξιακών έργων, αρχικά για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε περιοχές που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, για την κάλυψη βασικών αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών των περιοχών αυτών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Επιπλέον, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης ενός Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό και η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου της Ηπείρου, τα οποία θεωρούμε σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης.
3. Αξιολόγηση δυνατοτήτων – Προτεραιοποίηση: Ταυτοχρόνως με τον προσδιορισμό του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Ηπείρου και τον καθορισμό των έργων που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του, στη βελτίωση του και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσα από μια διαδικασία συστηματικής, αξιολογικής ιεράρχησης θα επιλεχθούν τα στοιχεία τουριστικής ταυτότητας, τα οποία έχουν τις προϋποθέσεις να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην επικοινωνία του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου.
Παραλλήλως, μέσα από τα προγράμματα της Περιφέρειας, των Υπουργείων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που αφορούν την κατασκευή οδικών έργων, έργων περιβάλλοντος, τουριστικών υποδομών, πολιτιστικών υποδομών, παρεμβάσεων διαμόρφωσης και ανάπλασης τουριστικών χώρων στις παραλιακές ζώνες, μονοπατιών και περιηγητικών διαδρομών στους ορεινούς όγκους και σε περιοχές NATURA. Επίσης θα ενισχυθούν αξιόλογες ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάπτυξη.
4. Στοχευμένη προώθηση: Ταυτοχρόνως με την προώθηση των παραπάνω αναπτυξιακών παρεμβάσεων, θα προβούμε σε ενέργειες που θα επικοινωνήσουν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής στα ΜΜΕ και προώθησης: (Διαφήμιση μέσω ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ, προωθητικές ενέργειες, ηλεκτρονικά μέσα, προβολή μέσω διαδικτύου, έντυπα μέσα, δημόσιες σχέσεις, προσκλήσεις Ελλήνων και ξένων tour operators, δημοσιογράφων και διαμορφωτών γνώμης, συνεργασίες με δίκτυα διανομής και μεταφοράς, κα)
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για τον Τουρισμό, που περιλαμβάνει και Σχέδιο Δράσης, διαμορφώνεται με τη μέγιστη κοινωνική συμμετοχή στη βάση ανάπτυξης κοινωνικού διαλόγου με τους πολίτες, με όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς και με ενεργή συμμετοχή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ).
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για τον Τουρισμό δεν αποτελεί απλώς έκφραση προθέσεων. Αντίθετα, θα παρουσιάζει συγκεκριμένες ενέργειες, που στηρίζονται σε αιτήματα και προτάσεις του κοινωνικού συνόλου και όλων των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων, έχοντας αξιοποιήσει στο έπακρο τις γόνιμες προτάσεις των φορέων που μετείχαν στις 4 συσκέψεις που διοργανώσαμε στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων, έτσι ώστε το αναπτυξιακό μας όραμα για τον Τουρισμό να γίνει πραγματικότητα.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, θα έχει μέσο – μακροπρόθεσμη προοπτική και θα προκύψει μετά από ενδελεχή επεξεργασία και αξιολόγηση (που ήδη έχουν ξεκινήσει):
1) των Προτάσεων των φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού που προέκυψαν από τις 4 συναντήσεις στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων,
2) του Επιχειρησιακού Σχεδίου Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου που εκπονήθηκε το 2003 από την εταιρεία ΟΡΓΑΝΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,
3) των πορισμάτων της Ημερίδας με θέμα «Η Ήπειρος σε Σταυροδρόμι, Επιδοτούμενη ή Αυτοτροφοδοτούμενη και βιώσιμη ανάπτυξη;» που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου,
4) της υπ’ αριθμ. 3/2010 προκήρυξη διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού που αφορά «Ενέργειες για την προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Ηπείρου»
Με αυτόν τον τρόπο θέτουμε τις προϋποθέσεις για την επαγγελματική, τεχνοκρατική αντιμετώπιση της τουριστικής ανάπτυξης της Ηπείρου, που μόνο αυτή μπορεί να φέρει αποτελέσματα τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.
Για τη φετινή χρονιά, ενεργήσαμε γρήγορα και αποτελεσματικά και προτείνουμε αυτό το Σχέδιο Βραχυπρόθεσμων Δράσεων το οποίο στοχεύει ακριβώς στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της τουριστικής σαιζόν που είναι προ των πυλών, αλλά και των ευκαιριών που θα δημιουργήσει η χειμερινή τουριστική περίοδος.
Το Σχέδιο των Βραχυπρόθεσμων Δράσεων διέπεται από κοινές αρχές με το Στρατηγικό Σχέδιο ενώ εξειδικεύει ορισμένες από αυτές.
A. Βασικές αρχές σχεδιασμού:
– Ενιαία στρατηγική αντιμετώπιση του τουριστικού προϊόντος «Ήπειρος»: Ενιαίο επικοινωνιακό μήνυμα. Συνοδευτικές επικοινωνιακές απευθύνσεις για την ανάδειξη τοπικών προορισμών, ως παραδηλώσεις ενισχυτικές του κεντρικού ενιαίου επικοινωνιακού μηνύματος της Ηπείρου και όχι ως ξέχωρες, παράλληλες καμπάνιες.
– Υπαγωγή όλων των προωθητικών δράσεων στην προσδιορισμένη επικοινωνιακή κατεύθυνση, με σαφή στόχευση. Αποφυγή προωθητικών ενεργειών με ευκαιριακό και αποσπασματικό χαρακτήρα.
– Εξωστρέφεια επικοινωνιακή, άνοιγμα της απεύθυνσης προς το ευρύ κοινό με εντατικοποίηση της χρήσης ΜΜΕ Πανελλαδικής εμβέλειας, από την επόμενη χρονιά.
– Σύνδεση Πολιτισμού και τουρισμού: Δημιουργία ή προώθηση εκδηλώσεων που αναδεικνύουν πυρηνικά στοιχεία της πολιτιστικής ταυτότητας της Ηπείρου και δημιουργούν γέφυρες πολιτισμικής επικοινωνίας με κοινά στόχου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
– Ενσωμάτωση προωθητικών ενεργειών με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος οι οποίες βασίζονται στην ενεργοποίηση δικτύου δημοσίων σχέσεων.
– Υιοθέτηση εναλλακτικών προωθητικών δράσεων, υπό τη μορφή πρωτότυπων εκδηλώσεων (events) και δράσεων ζωντανής επικοινωνίας (εντυποδιανομές από προωθητικές ομάδες, γευστικές δοκιμές, κα)
– Ενσωμάτωση Επιμορφωτικών δράσεων (επιμορφωτικές ημερίδες & σεμινάρια απευθυνόμενα στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου) στο σχέδιο τουριστικής προβολής, ως αναπόσπαστο μέρους του. Στόχος οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην εικόνα της Ηπείρου και να λειτουργούν ως πρέσβεις (spokesmen) των αξιών της.
– Ενίσχυση της θετικής επίδρασης της «καλής μαρτυρίας» (word of mouth effect), ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης του επιπέδου εξυπηρέτησης προς τους επισκέπτες της Ηπείρου.
– Αξιοποίηση επικοινωνιακών ευκαιριών και σημείων προβολής με αξιοποίηση της θεσμικής υπεροχής της Ηπείρου ως διαφημιζόμενου (πχ τοποθέτηση προωθητικού υλικού σε σημεία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Περιφέρειας Ηπείρου), με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος
– Καθιέρωση και προώθηση της σύνδεσης Τοπικών Προϊόντων και Τουριστικής προβολής (πχ Ηπειρώτικο πρωινό).
– Αξιοποίηση και προβολή των τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής γαστρονομίας της Περιφέρειας.
– Σύσταση μιας Επιτροπής Τουριστικής Προβολής όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι επαγγελματίες και το δεύτερο λόγο οι αιρετοί.
B. Βασικοί επικοινωνιακοί στόχοι του σχεδιασμού:
– Ενίσχυση της εικόνας της Ηπείρου ως προορισμού διακοπών, υψηλής προτεραιότητας. Επίτευξη της ενσωμάτωσης της Ηπείρου στη λίστα με τους 5 προορισμούς υψηλής προτεραιότητας για τον Έλληνα.
– Ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της Ηπείρου ως προορισμού διακοπών για τους αλλοδαπούς, με επικοινωνιακή σύνδεση με τους ήδη γνωστούς τόπους προορισμού της Ηπείρου (πχ Ιωάννινα, Ζαγόρια, Πάργα, Σύβοτα).
– Ενίσχυση της εικόνας της Ηπείρου ως πλήρους προορισμού διακοπών, τόσο για τη χειμερινή όσο και για την θερινή περίοδο. Ανάδειξη του πολύπλευρου χαρακτήρα και των δυνατοτήτων της Ηπείρου ως προορισμού τυπικών διακοπών αλλά και ως ιδεώδους προορισμού εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
– Δημιουργία επικοινωνιακής ταυτότητας για την Ήπειρο Συγκεκριμενοποίηση των στοιχείων ταυτότητας της Ηπείρου τα οποία θα συγκροτήσουν τον κύριο άξονα επικοινωνίας.
– Στοχευμένη προβολή στη Βόρεια Ελλάδα: Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί τουρίστες από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως λόγω Εγνατίας, αναζητούν για τις διακοπές τους περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου, κάτι που προέκυψε και από τις 4 συναντήσεις μεταξύ των φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού.
– Προώθηση της ιδέας του Ηπειρώτικου Πρωινού στα ξενοδοχεία της Ηπείρου και καθιέρωση διακριτικού «Σήματος» για όλα τα καταλύματα που υιοθετούν το Ηπειρώτικο πρωινό. Το Ηπειρώτικο πρωινό, όχι μόνο θα προσδώσει στην ταυτότητα της φιλοξενίας στην Ήπειρο αλλά θα ενισχύσει άμεσα τους παραγωγούς και την αγορά της Ηπείρου.
– Προώθηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης (ποδήλατο) με την πιλοτική διάθεση ποδηλάτων από ξενοδοχεία, σε συνεργασία με τους Δήμους για διαδρομές ιδιαίτερης ομορφιάς με ασφαλή διέλευση (κλείσιμο κάποιων δρόμων) για τα Σαββατοκύριακα, όπως π.χ. ο γύρος της Λίμνης των Ιωαννίνων, βόλτες στο Ιόνιο (Παντοκράτορα) στον Αμβρακικό, κλπ.
– Προώθηση της ιδέας “Σαββατοκύριακα στην Ήπειρο”, με συγκεκριμενοποίηση προσφορών και πακέτων διακοπών στην Ήπειρο όλο το χρόνο για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.