Τις ευθύνες για τις μη σωστές προβλέψεις της τρόικας, τις αστοχίες και παραλείψεις σ’ ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και την απόκλιση μεταξύ στόχων κι αποτελεσμάτων, έθεσε η Ρόδη Κράτσα στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Απασχόλησης και Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρ. Κοινοβουλίου και παρουσία των εκπροσώπων της Τρόικας, του Επιτρόπου Όλι Ρεν, του μέλους του εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν και του αναπληρωτή Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
Στο πλαίσιο αυτό η κα. Κράτσα διερωτήθηκε, εάν η τρόικα έχει πάρει τα σωστά μαθήματα για να συμβάλει στην επιτυχία του δεύτερου προγράμματος.
Συγκεκριμένα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί, ποια μέτρα υπολογίζει να λάβει η τρόικα για να προστατευθεί το πρόγραμμα επενδύσεων και να υποστηριχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας, ενόψει των νέων περικοπών δαπανών που προβλέπονται. Ταυτόχρονα η κα. Κράτσα συμπλήρωσε ότι αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για “να γίνει η Ελλάδα παραγωγικότερη και όχι φτωχότερη” όπως είπε στην εισήγηση του ο κ. P. Thomsen.
Στην γενικόλογη απάντηση τους οι κ.κ. Ρεν και Τόμσεν, υπογράμμισαν την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να γίνει αποτελεσματικό και δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα έχει την πλήρη στήριξη των ειδικών της Τρόικα και της Task Force.
Η Ελλάδα σημείωσε ο κ. Τόμσεν δεν μπορεί να διατηρήσει ένα επίπεδο ευημερίας χωρίς αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Χωρίς την πάταξή της, η χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Επίσης ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι το δεύτερο πρόγραμμα δεν προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα, αλλά μείωση των δαπανών. Η απόδοση όμως αυτού του μέτρου απαιτεί χρόνο και επίπονες μεταρρυθμίσεις.