«Την Κυριακή οι Ηπειρώτες παίρνουν την τύχη στα χέρια τους. Αποφασίζουν για το μέλλον τους. Απόψε στέλνετε το μήνυμα ότι έφτασε η ώρα, ώστε η Ήπειρος, η Πρέβεζα, να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Ξεκινά η εποχή της αξιοβίωτης ανάπτυξής τους». Με τα παραπάνω λόγια ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, άνοιξε την κεντρική του προεκλογική ομιλία στην πόλη της Πρέβεζας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την νίκη της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης» στις εκλογές της Κυριακής.
«Ξέρουμε πολύ καλά, τόνισε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ότι μπορείτε να αξιολογήσετε ποιος μπορεί να εκπληρώσει τις προσδοκίες σας, για ένα καλύτερο μέλλον της Πρέβεζας, της Ηπείρου. Ποιο σχέδιο, ποια πρόταση, μπορεί να πάει την Περιφέρεια μπροστά. Αυτό μας αρκεί. Δεν απευθυνθήκαμε, δεν καλέσαμε βοήθεια από την Αθήνα για να σας υποδείξουν τι να ψηφίσετε. Εμείς μπορούμε μόνοι μας, Μπορούμε μαζί σας».
Συνεχίζοντας ο κ. Καχριμάνης, εξέφρασε την συγκίνησή του για τη θερμή υποδοχή που έτυχε στην πόλη και στα χωριά του Νομού, προσθέτοντας τα εξής:
«Γνώρισα τα προβλήματα των κτηνοτρόφων του Καστριού και του Καναλακίου. Έζησα την αγωνία των χοιροτρόφων της Φιλιππιάδας λόγω των οφειλών της ΣΒΕΚΗ. Συζητήσαμε με τους ανθρώπους του τουρισμού της Πάργας και της παράλιας περιοχής για τα θέματα που τους απασχολούν. Με τους κατοίκους της Αμμουδιάς για το ζήτημα με τις εκβολές του Αχέροντα Έμαθα για τα προβλήματα του Αμβρακικού, τις δυσκολίες των ψαράδων από την κατάσταση στη λιμνοθάλασσα. Η δική μας δέσμευση είναι μια: Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, στους ανθρώπους της εργασίας. Εμείς δεν θέλουμε τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες μας, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ικέτες στα πολιτικά γραφεία. Τους θέλουμε σύγχρονους επιχειρηματίες. Υπερήφανους και παραγωγικούς».
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, επεσήμανε την οικονομική κρίση και την ανεργία που πλήττει την Πρέβεζα, τονίζοντας ότι η αντιμετώπισή τους απαιτεί σκληρή δουλειά και έργα.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος της παράταξής του για το Ν. Πρέβεζας, που αφορούν:
* Δημιουργία ασφαλούς οδικού δικτύου, που θα ενώνει την Πρέβεζα με τους μεγάλους άξονες. Βελτίωση του υπάρχοντος τοπικού δικτύου, ώστε να μη θρηνούμε από τους τροχούς νέους ανθρώπους, κυρίως κάθε καλοκαίρι. Δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των εργασιών του οδικού άξονα Αμβρακία – Άκτιο. Στην οδική σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό στη Φιλιππιάδα, με στόχο τη σύνδεση των Ιωαννίνων με το αεροδρόμιο του Ακτίου. Στην οδική σύνδεση Παραμυθιάς – Μεσοποτάμου, στην αναβάθμιση του επαρχιακού δικτύου του Νομού, στην κατασκευή περιφερειακού δρόμου στην Πάργα.
Στην οδική σύνδεση του Θεσπρωτικού με τον κόμβο της Εγνατίας. Έργο που ήδη βρίσκεται στη φάση υλοποίησης στο Νομό Ιωαννίνων. Στη βελτίωση της παραλιακής οδού Πρέβεζας Ηγουμενίτσας, και την κατασκευή κόμβων.
* Επιθετική τουριστική προβολή του Ν. Πρέβεζας, μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο για όλη την Ήπειρο. Βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης της Πάργας και των παράλιων περιοχών.
* Αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής του Ζηρού, των πηγών Αχέροντα, τη βελτίωση της παράκτιας ζώνης.
* Κατασκευή μαρίνας στην Πρέβεζα, θα επιδιωχθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πρέβεζας με τα Ιόνια Νησιά.
* Συντήρηση – ανάδειξη – προβολή των Αρχαιολογικών χώρων, ενετικών και βυζαντινών μνημείων, με επίκεντρο την Αρχαία Νικόπολη και προώθηση της δημιουργίας Αρχαιολογικού Πάρκου.
* Λήψη μέτρων για την προστασία των πηγών Αγίου Γεωργίου, και την αντιμετώπιση της ρύπανσης του Αμβρακικού και των ποταμών.
* Προώθηση δράσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, των ιατρικών αποβλήτων, των αποβλήτων από τα ελαιοτριβεία.
* Ανάληψη πρωτοβουλιών για τον χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό, για την προστασία και ανάδειξη του Αισθητικού δάσους της Νικόπολης.
* Προώθηση κατασκευής δικτύου ποδηλατοδρόμων.
* Έργα κατά της διάβρωσης των ακτών της Πρέβεζας.
* Κατασκευή νηπιαγωγείων, προσθήκες για τις ανάγκες των ολοήμερων σχολείων, αναπαλαίωση παλαιών διδακτηρίων για να χρησιμοποιηθούν ως πολιτιστικά κέντρα σε χωριά που έπαψαν να έχουν μαθητές. Κατασκευή σύγχρονου διδακτηρίου για το Μουσικό σχολείο, βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ανώτερης Σχολής Εμπορικού Ναυτικού.
* Στήριξη της λειτουργίας του ΤΕΙ.
* Αναβάθμιση του λιμανιού της Πρέβεζας σύμφωνα με το μάστερ πλαν του ΥΠΕΧΩΔΕ και την επισκευή του κρηπιδώματος του παλιού λιμανιού μέχρι το Τουριστικό Περίπτερο.
* Λήψη μέτρων για την αντιπλημμυρική θωράκιση των αγροτών από Λούρο, Αχέροντα, Κοκκυτό. Ολοκλήρωση των αρδευτικών υψηλής ζώνης Λάμαρης, των αναδασμών Βαλανιδοράχης, Άνω Ρου Αχέροντα και Αμμουδιάς.
* Στήριξη της αλιείας, με εκβάθυνση τμημάτων της λιμνοθάλασσας του Αμβρακικού, εκσυγχρονισμό των υδατοκαλλιεργειών, κατασκευή, αλιευτικού καταφύγιου στην Καστροσυκιά, αξιοποίηση του Ιχθυογεννητικού Σταθμού Πρέβεζας. Απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων από τον Αμβρακικό, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει.
* Εκσυγχρονισμός του Νοσοκομείου, μέχρι την κατασκευή νέου, εξοπλισμός των Κέντρων Υγείας, δημιουργία νέων κέντρων αστικού τύπου, για τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και τις ανάγκες των χιλιάδων τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο.
* Στήριξη των κοινωνικών δομών
* Ολοκλήρωση των υποδομών στη ΒΙΠΕ.
* Νομιμοποίηση των πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και στη συνέχεια εκσυγχρονισμός τους, ώστε να μπορούν να παράγουν ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα.
«Όλα αυτά δεν είναι σχέδια επί χάρτου. Είναι δράσεις και παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν. Είναι δράσεις για τις οποίες δώσαμε ήδη εξετάσεις», κατέληξε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.