Την Πέμπτη, 29-11-2012 και γύρω στις 09:00 πμ ο Δήμος Πρέβεζας γνώρισε μια πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή που ξεπέρασε σε μέγεθος και μανία οποιοδήποτε άλλο καιρικό φαινόμενο έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην περιοχή. Ένας πανίσχυρος ανεμοστρόβιλος, πλάτους σχεδόν 400 μ. σάρωσε ότι βρήκε στην πορεία του, από το Καλαμίτσι στις ακτές του Ιονίου και ακολουθώντας βορειοανατολική κατεύθυνση, για μήκος περίπου 4500 μ. μέχρι την περιοχή Ασύρματος, όπου βγήκε στον Αμβρακικό.
Πολλά δέντρα υπέκυψαν στη μανία του και όχι μόνο εύθραυστα είδη, όπως ευκάλυπτοι και λεύκες, αλλά και τα πλέον ανθεκτικά όπως βαλανιδιές, κυπαρίσσια και αιωνόβιες ελιές που είτε “σπάσαν σαν πράσα”, είτε ξεριζώθηκαν ολόκληρα. Για τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις που βρέθηκαν στο διάβα του, ούτε λόγος να γίνεται. Στην καλύτερη περίπτωση διαλύθηκε το πλαστικό κάλυψης, αλλά στην πλειοψηφία τους έπαθαν ζημιά σε δομικά υλικά (τόξα, στύλοι, υδρορροές κλπ) και αρκετά από αυτά κρίνονται μη επισκευάσιμα. Καμιά καλλιέργεια υπαίθρια ή υπό κάλυψη, δενδρώδης ή εποχιακή, δεν επέζησε. Εκτεταμένες ζημιές έπαθαν και εγκαταστάσεις στην ΒΙ.ΠΕ, αποθήκες, συσκευαστήρια, υπόστεγα και οποιαδήποτε άλλη κατασκευή συνάντησε ο ανεμοστρόβιλος.
Μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, λέει η κινέζικη παροιμία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν επαρκούν ούτε χίλιες εικόνες για να περιγράψουν την έκταση της καταστροφής. Καλούνται, λοιπόν οι αρμόδιες υπηρεσίες να εκτιμήσουν και να καταγράψουν άμεσα τις καταστροφές, γιατί οι πληγέντες θα χρειαστούν, άμεσα, κάθε δυνατή βοήθεια για να μπορέσουν να βγάλουν το χειμώνα.
Με τη στωικότητα που διακρίνει τους ανθρώπους της υπαίθρου, μια πληγείσα αγρότισσα είπε “ποιος μπορεί να τα βάλει με το Θεό”, αλλά το ερώτημα που πλανάται στην πόλη της Πρέβεζας είναι: “αυτή η βιβλική καταστροφή είναι έργο του Θεού (της φύσης) ή του ανθρώπου”;
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, Τάσος Γάτσιος