Το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιός ανακάλυψε την Αμερική;» θα παρουσιαστεί από την Πέμπτη 25 έως την Κυριακή 28 Απριλίου στο δημοτικό θέατρο (πολιτιστικός πολυχώρος «παλαιά σφαγεία») με νέα ματιά, σε έναν θεατρικό πλέον χώρο, προσθέτοντας τη σκηνοθετική προσαρμογή και τους νέους φωτισμούς.
Το ΔΗΠΕΘΕ δίνοντας, όταν αυτό είναι εφικτό από τον προγραμματισμό του, το βήμα σε νέους ηπειρώτες δημιουργούς, στα πλαίσια της πειραματικής του σκηνής, συνεργάζεται με τις γιαννιώτισσες ηθοποιούς Μαρία Κατσουλίδη και Αθηνά Τσικνιά στη νέα αυτή παρουσίαση του έργου. Μαζί τους ο Σαμψών Φύτρος που απετέλεσε κι αυτός, όπως και οι ηθοποιοί μέλος του θιάσου του ΔΗΠΕΘΕ που παρουσίασε στο τέλος του 2012 τα «13 ρολόγια», συνθέτουν την τριάδα των βασικών καλλιτεχνικών συντελεστών της παράστασης:
ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
30ος χρόνος * θεατρική περίοδος 2012-13 * Πειραματική Σκηνή
Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιός ανακάλυψε την Αμερική;»
– Σκηνοθεσία- μουσική επιμέλεια: Σαμψών Φύτρος
– Σκηνογραφική – ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Κατσουλίδη, Αθηνά Τσικνιά, Σαμψών Φύτρος
– Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέτης
– Διανομή: Λίζα: Μαρία Κατσουλίδη, Καίτη: Αθηνά Τσικνιά
Γενική είσοδος 8 €. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΙ και του Πνευματικού Κέντρου, στα καταστήματα «IRIS» και «ROCK SHOP» και στα βιβλιοπωλεία «Αναγνώστης» και «Ελευθερουδάκης». Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο, ΕΡΑ ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων, ITV, ioannina24.gr. Συνδιοργάνωση παρουσίασης: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Παραστάσεις: Πέμπτη 25, Παρασκευή 26, Σάββατο 27 Απριλίου ώρα 9.15’ μμ & Κυριακή 28 Απριλίου ώρα 6.15’ μμ
Λίγα λόγια για το έργο:
Η Χρύσα Σπηλιώτη παρακολουθεί και καταγράφει στο έργο της αντιπροσωπευτικές σκηνές της ζωής δύο γυναικών από τα πρώτα παιδικά τους χρόνια έως τα γηρατειά. Μέσα από μια διεισδυτική και ευαίσθητη ματιά αποτυπώνει ουσιαστικά το ψυχογράφημα των δύο αυτών γυναικών στη συνεχή τους προσπάθεια για αποδοχή και συμφιλίωση με τον εαυτό τους, τις καταβολές τους αλλά και τις ματαιώσεις της ενήλικης ζωής. Βασικός πρωταγωνιστής του έργου αναδεικνύεται τελικά ο χρόνος με τον οποίο η αναμέτρηση των ηρωίδων είναι συνεχής. Όλο το έργο διαποτίζεται από ένα εξαιρετικό χιούμορ. Γι’ αυτό και οι σκηνές του είναι ιδιαίτερα απολαυστικές. Σκηνές γυναικείες, ανάλαφρες ή συγκινητικές, τρυφερές, δύσκολες, πάντως αληθινές και πάνω απ’ όλα ανθρώπινες.
Σημείωμα σκηνοθέτη:
Ποιός ανακάλυψε την Αμερική; Ποιός ανακάλυψε τον κόσμο; Ποιός ανακάλυψε τον άλλον; Ποιός τον αγάπησε; Ποιός τον πλήγωσε; Ποιός θέλησε; Ποιός άκουσε; Ποιός είναι ο άλλος; Ποιός είμαι εγώ; Ποιός είσαι εσύ; Ποιοι είμαστε μέσα στον τόπο και στον χρόνο; Ποιά Ιθάκη; Ποιά Αμερική; Ποιά Ευρώπη; Ποιά Ελλάδα; Ποιά Ασία;
Μαζί με την Μαρία και την Αθηνά ψάξαμε νιώσαμε είδαμε κι ακούσαμε. Ένα ταξίδι στα μέσα και στα έξω μας.
Είμαστε εδώ με αναμμένες μηχανές και χώρο για σας που ήρθατε. Μπορεί άραγε μια ζωή να χαθεί από ανεμελιά; Μπορεί; Αναρωτιούνται οι ηρωίδες. Και εμείς απαντάμε: Όχι μια ζωή ποτέ δεν χάνεται. Εσείς τι λέτε; Καλό μας ταξίδι.
Σαμψών Φύτρος