Γράφει ο Γιώργος Ζάρρας, Αρχειονόμος
Ρητορικόν ασφαλώς το ερώτημα. Από την εποχή της πρώτης θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή που πρώτο-τέθηκε ο «προβληματισμός» έως σήμερα έχουμε μία μόνιμη «δυαδική» εξουσία. Η νομοθετική έξω και η εκτελεστική μέσα. Έξω αποφασίζουν και μέσα εκτελούν. Στην μεταπολεμική Ελλάδα υπήρξαν και λιγοστά ψήγματα «μοναδικής» εσωτερικής και μόνο άσκησης εξουσίας τα οποία όμως θάφτηκαν, άμα τι εμφανίσει, μέσα σε σκάνδαλα (κυρίως), εθνοσωτήριες επαναστάσεις και κομμουνιστικούς κινδύνους (παλιότερα). Έρμαιο των «διαθέσεων» ο ελληνικός λαός. Ο οποίος όμως χαλιναγωγείται χαρακτηριστικά εύκολα.
Ένας διορισμός, μια σύμβαση, μια επιδότηση και μαζεύονται τα «κουκιά». Πόσο ακόμα; Η έλευση του ΠΑΣΟΚ το ’81, είναι αλήθεια, έδωσε έναν άλλο αέρα στην κοινωνία. Προς στιγμήν φάνηκε ότι επιχειρείτε μια νέα αναδιανομή του πλούτου στη χώρα. Πίστεψε ο έλληνας ότι μπορεί με μια δουλειά στο δημόσιο ή με ένα μικρομάγαζο να ζήσει μια άνετη ζωή. Όνειρα θερινής νυκτός. Έπεσαν μερικά ψίχουλα της πίτας προς τα κάτω κάνοντας το λαό να αναθαρρήσει.
Ολόκληρη η πίτα όμως φαγώθηκε από τους γνωστούς αγνώστους. Εξού και το «μαζί τα φάγαμε». Ψίχουλα εσείς, πίτα εμείς. Ακόμα και σήμερα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αναπολούν της ωραίες εποχές των πρώτων τετραετιών. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σημερινή μας εξαθλίωση (αλλιώς δε θα ψήφιζαν). Ίσως όμως αυτοί να υποφέρουν περισσότερο. Διότι φέρουν και το βάρος της επιλογής. Απ’ την άλλη οι ψηφοφόροι της ΝΔ έφεραν στην αρχηγία του κόμματός τους τον άνθρωπο που όχι μόνο την έριξε από την εξουσία το ’93 αλλά και στέρησε από την ελληνική οικονομία διαρθρωτικά μέτρα που ίσως μας έσωζαν από την σημερινή κατρακύλα!
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπεσε γιατί προσπάθησε να πάρει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση (όσο κι αν αυτό αντίκειται στις πολιτικές μου πεποιθήσεις, οφείλω να το παραδεχτώ) και ως δούρειος ίππος χρησιμοποιήθηκε ο Antonis! Αλλά αυτό δε φαίνεται να ενοχλεί κανέναν. Έτσι κι αλλιώς είμαστε ο λαός με την ασθενέστερη μνήμη! Μιλάω μόνο για τους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων γιατί αυτοί καθορίζουν τις κυβερνήσεις. Αλήθεια αντιλαμβάνονται ότι όταν τα κόμματα τους βρίσκονται στην εξουσία κυβερνάει άλλος; Δεν τους ενοχλεί; Ποιος πιστεύει ότι κυβερνάει ο George σήμερα;
Το χειρότερο είναι ότι δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος!!! Το ερώτημα είναι: τον έβαλαν ή μπήκε κατά λάθος και εκμεταλλεύονται τις πολιτικές του αδυναμίες; Όπως και να ‘χει ένα είναι σίγουρο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ένα χρέος 340 δις ευρώ που όλο μεγαλώνει μετά το μνημόνιο. Η λύση θα βρεθεί μόνο μέσα από συλλογική προσπάθεια ΟΛΩΝ! Και επιτέλους ας πουν μια φορά αλήθεια στον κόσμο. Ας κυβερνήσουμε μια φορά μόνοι μας. Ήρθε η ώρα…