Το αίτημα – πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο υλοποίησης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με την Προεδρία του Γ.Γ. Επενδύσεων κ. Γ. Γιαννούση, και τη συμμετοχή εκπροσώπων των Διαχειριστικών Αρχών και της Task Force. Στην ίδια σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων και για το νέο ΕΠΕΡΡΑΑ. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό συμμετείχαν στη σύσκεψη, ως εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Ειδικότερα:
Για τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι η ανεργία είναι το υπ. αριθμ. ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. “Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης και φιλοσοφίας, από τα αρμόδια υπουργεία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το αποτυχημένο σύστημα της επιδοτούμενης πεντάμηνης απασχόλησης ανέργων σε δημόσιους φορείς ή με επιμορφώσεις μέσω των ΚΕΚ. Η δική μας πρόταση στηρίζεται στην άμεση σύνδεση του προγράμματος απασχόλησης με την αγορά εργασίας, με βάση ένα πλαίσιο που ήδη εφαρμόζεται στη Γερμανία. Δηλαδή τοποθέτηση ανέργων σε επιχειρήσεις για 36 μήνες για μάθηση και απόκτηση δεξιοτήτων και απορώ για ποιό λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα και στην πατρίδα μας”, είπε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη καταθέσει αρμοδίως την ανωτέρω πρόταση, την οποία και ζητά να γίνει δεκτή.
Για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στους πόρους που θα εκχωρηθούν στις Περιφέρειες. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι η εκχώρηση του 1/3 του προγράμματος στις Περιφέρειες είναι αδιαπραγμάτευτη. “Πρέπει όλοι να αντιληφθούν – είπε μεταξύ άλλων – ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να γίνει επιτελικό. Να καθορίζει πολιτικές και να δώσει τη δυνατότητα στις περιφέρειες να αναλάβουν την υλοποίηση των αναπτυξιακών δράσεων. Για να απολογούμαστε εν τέλει για αυτά που προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε και όχι για αυτά που άλλοι αποφάσισαν και εκτέλεσαν στην περιοχή ευθύνης μας.
Πρέπει επίσης να διδαχθούμε από την αποτυχία του προγράμματος “Αλ. Μπαλτατζής” αλλά και όσων προηγήθηκαν και οδήγησαν στην αποδιοργάνωση του αγροτικού τομέα. Μιλάμε όλοι για κτηνοτροφία, αλλά σήμερα διαπιστώνουμε ότι πολλές μονάδες εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρχέγονη κατάσταση. Αρδευτικά έργα έχουν μείνει ημιτελή εδώ και χρόνια, τα προγράμματα νέων γεωργών ανεκμετάλλευτα, η στροφή προς νέες καλλιέργειες σχεδόν ανύπαρκτη. Για μας ζητούμενο είναι να υπάρχει πρόγραμμα εστιασμένο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε Περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε όχι μόνο να διατεθεί το 1/3 του προγράμματος στις Περιφέρειες, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν οι ίδιες τις δράσεις του. Για την Ήπειρο π.χ. επιδιώκουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για παρεμβάσεις που αφορούν κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων, για αναδασμούς- αρδευτικά έργα (με προϋπολογισμούς μέχρι 2 εκ. ευρώ), για μικρές μονάδες μεταποίησης, για σχέδια βελτίωσης και το πρόγραμμα νέων γεωργών. Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε ακόμη περαιτέρω και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό”.
Στην τοποθέτησή του για το ΕΠΕΡΡΑΑ ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι προέχουν τα έργα κατασκευής βιολογικών καθαρισμών, γιατί όπως είπε, πέραν της περιβαλλοντικής σημασίας, συμβάλλουν και στην οικονομική και δη στην τουριστική ανάπτυξη. Επεσήμανε το σημαντικό έργο που έχει επιτελεστεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων (κλείσιμο και αποκατάσταση ΧΑΔΑ, προώθηση διαγωνισμού για τη μονάδα Α.Σ.Α. κ.α.), χάρη στο οποίο η Ήπειρος δεν απειλείται για επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Οι αιρετές Περιφέρειες στα τρία χρόνια λειτουργίας του θεσμού, έχουν δώσει απτά δείγματα για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και των άλλων προγραμμάτων. Αν μας εμπιστευτεί το κεντρικό κράτος και στην υλοποίηση των νέων προγραμμάτων, τότε να είναι όλοι σίγουροι ότι θα έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα στον τομέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης”, ήταν η καταληκτική τοποθέτηση του κ. Αλεξ. Καχριμάνη.
Οι προτάσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου – οι οποίες αναπτύχθηκαν παράλληλα και από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας- έτυχαν θετικής απήχησης στα στελέχη της Ε.Ε. που μετείχαν στις διαδοχικές συναντήσεις που έγιναν, ενώ αποφασίστηκε να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα τριμερής συνάντηση Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Ανάπτυξης και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, προκειμένου να εξειδικευτούν οι δράσεις και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. “Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας, πιστεύω ότι έγιναν απόλυτα κατανοητές και δεν μπορεί πλέον κανένας υπηρεσιακός παράγοντας ή και μηχανισμός, να στερήσει από τις Περιφέρειες τον αναπτυξιακό τους ρόλο και ειδικότερα από την Ήπειρο τη δυνατότητα για στοχευμένες παρεμβάσεις που λύνουν χρόνια προβλήματα και δημιουργούν ευκαιρίες αντιμετώπισης της ανεργίας. Είμαστε πάντως σε αναμονή”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.