Διαφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου με το σχέδιο Π.Δ. για τη Λίμνη Παμβώτιδα:
Τη διαφωνία του για το περιεχόμενο του νέου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου, μετά από εκτενή συζήτηση κατά την οποία, παρέστησαν και πήραν το λόγο οι δήμαρχοι Ιωαννιτών Φ. Φίλιος, Δωδώνης Κ. Κατσανάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας Π. Παππάς, που επίσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για σημεία του Σχεδίου Π.Δ.
Επίσης τις απόψεις τους εξέφρασαν το ΓΕΩΤΕΕ, ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης, ο Διευθυντής του Αερολιμένα Ιωαννίνων κ.α. Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, των δήμων Ιωαννιτών, Ζίτσας, Δωδώνης, του Φορέα Διαχείρισης, του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ, η οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επανασυντάξει το Σχέδιο και θα το υποβάλλει προς υιοθέτηση στο Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη με έγγραφο του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ενημέρωσε την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ζήτησε να μη προχωρήσει καμία διαδικασία ως τότε.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτηση του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το Υπουργείο έχει να κάνει ένα αχταρμά, που δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος. Η πρόταση είναι απαράδεκτη και αν γίνει Προεδρικό Διάταγμα δεν θα μείνει τίποτε στο Λεκανοπέδιο». Ποιοι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για μας, χωρίς εμάς;» αναρωτήθηκε, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του, ανέφερε ότι μετά την απόφαση που είχε ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο, ακολούθησε συνάντηση με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, οι οποίοι του είχαν ζητήσει να εκφράσει η Περιφέρεια τις απόψεις της, όταν διαμορφωθεί το νέο σχέδιο.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με τους όρους για την προστασία του Αεροδρομίου που περιλαμβάνεται στο σχέδιο, ενώ υπογράμμισε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός γενικού πάρκου στην περιοχή Κατσικά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Κολόκας, που ήταν ο εισηγητής του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ. μπορεί να «σταθεί» νομικά, τονίζοντας τα εξής: «το σχέδιο Π.Δ. μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο προστασίας του Οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας, αφού αντιμετωπιστούν οι νομικές ασάφειες και οι ουσιαστικές δυσκολίες που προκύπτουν με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ξεκαθαρίζει το εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης του αεροδρομίου, σε σχέση με τους περιορισμούς, οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου».
Ο Περιφερειάρχης, καταληκτικά ανέφερε τα εξής: «Είχαμε πει ότι πρέπει να προηγηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο; Δεν έγινε τίποτε. Οι δικές μας προτάσεις, είναι σύμφωνες με όσα προανέφερε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων. Ήτοι:
– 1ον : Να γίνει τροποποίηση της Περιβαλλοντικής Μελέτης που χρονολογείται από το 2001.
– 2ον : Να γίνει εναρμόνιση του Σχεδίου με το Νόμο για τη βιοποικιλότητα.
– 3ον: Δεν πρέπει στο Π.Δ. να περιλαμβάνονται οι όροι για το Αεροδρόμιο».
Απάντηση για την ίδρυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων στην παραλίμνια περιοχή:
Ο Περιφερειάρχης απάντησε επίσης και στην επερώτηση που είχε καταθέσει ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ι. Παπαδημητρίου για την πρόθεση κατασκευής τριών νέων ξενοδοχειακών μονάδων στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων.
Μεταξύ άλλων ανάφερε ότι «δεν υφίσταται ως κατηγορία προστατευόμενης περιοχής, η περιοχή οικοανάπτυξης που είχε χαρακτηριστεί η λίμνη Παμβώτιδα που πλέον κατηγοριοποιείται ως περιοχή προστασίας οικοτόπων και ειδών». Συνεχίζοντας τόνισε ότι «η υποβολή αιτήματος ενδιαφερομένου για οποιοδήποτε νόμιμο θέμα, αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα του και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συσχετισθεί με τις ίδιες τις αρμόδιες υπηρεσίες ή φορείς που με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, είναι υποχρεωμένες να εξετάσουν και ελέγξουν το σχετικό αίτημα».
Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΚΑ που εκπονεί το Π.Δ. για τη Λίμνη ενέκρινε στις 2 Αυγούστου 2011 την προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση για τη μία μονάδα, και οι υπόλοιπες δύο ελέγχονται και εξετάζονται από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζει και το Υπουργείο.
«Σε ποια διάταξη, με ποιο νομικό και ουσιαστικό πλαίσιο και ισχυρισμό, μπορεί να απέχει και να μην εξετάσει η Υπηρεσία ένα νόμιμο αίτημα ενδιαφερομένου και ποιος θα έχει σε μια τέτοια περίπτωση την ευθύνης για τη δημιουργία της υποχρέωσης αποζημίωσης;», ήταν το καταληκτικό ερώτημα του Περιφερειάρχη.