Πραγματοποιήθηκε στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας στις 16/9 περιφερειακή σύσκεψη Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με τη συμμετοχή των συντονιστικών γραμματειών των Τοπικών Επιτροπών των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου, των τριών βουλευτών, του περιφερειακού συμβούλου και των μελών ΠΣΕ από την Ήπειρο.
Η σύσκεψη διεξήχθη σε κλίμα συντροφικότητας και αισιοδοξίας, είχε μεγάλη συμμετοχή και αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός. Τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, καθώς και τους άξονες δράσης σε γενικό και τοπικό επίπεδο τέθηκαν, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, από την εισήγηση της Λίτσας Κιτσαντά, ενώ τα τοπικά προβλήματα τέθηκαν με πιο αναλυτικό τρόπο από τον περιφερειακό σύμβουλο και μέλος της ΠΣΕ Γιάννη Παπαδημητρίου και τους τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Χρήστο Μαντά, Όλγα Γεροβασίλη και Κώστα Μπάρκα).
Συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα, την οργάνωση των ανοιχτών συνελεύσεων και το κάλεσμα μαζικής εγγραφής μελών, στο δρόμο προς την πανελλαδική Συνδιάσκεψη, καθώς και οι άξονες δράσης του κόμματος για το επόμενο διάστημα, σε γενικό και τοπικό επίπεδο, για την απόκρουση των νέων επώδυνων μνημονιακών μέτρων και την ανάδειξη μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης της Αριστεράς.
Οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, η οικονομική ασφυξία στην οποία περιέρχονται κρίσιμοι τομείς του κοινωνικού κράτους (Υγεία, Παιδεία, Αυτοδιοίκηση) και η επικείμενη κατάρρευσή τους και η νέα φορολογική επιδρομή στα χαμηλότερα εισοδήματα, σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία και την αυξανόμενη φτώχεια, καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη να απαντήσουμε με βάση το τρίπτυχο «Αντίσταση – Αλληλεγγύη – Ανατροπή».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της εκποίησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, που καίει την τοπική κοινωνία και φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες κτηνοτρόφους της Ηπείρου και συζητήθηκαν τρόποι πολιτικής και κινηματικής παρέμβασης. Εκτιμήθηκε ότι το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ δεν έληξε και ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση, με την προώθηση ενός αυτοδιαχειριστικού μοντέλου λειτουργίας της γαλακτοβιομηχανίας, κάτι που θα αποτελούσε στρατηγικής σημασίας νίκη για την περιοχή μας, με μεγάλο
ουσιαστικό και συμβολικό περιεχόμενο.
Στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ηπείρου θα επικεντρώσει και θα εντείνει τις προσπάθειές του, ξεκινώντας άμεσακαμπάνια ενημέρωσης με υλικό που θα μοιραστεί σε χωριά και των τεσσάρων νομών, αλλά και άλλες παρεμβάσεις, κοινοβουλευτικού και κινηματικού χαρακτήρα. Επίσης ως άμεσης προτεραιότητας ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθεί η δράση του κόμματος είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, η καταστροφή του Αμβρακικού και το θέμα της διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της περιοχής, η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση εκποίηση νησιών των Συβότων και του Αμβρακικού, καθώς και τα θέματα της τραγικής κατάρρευσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας στην Ήπειρο και τα προβλήματα στην παιδεία (λειτουργίας σχολείων, θέρμανσης και μεταφοράς μαθητών κλπ).
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη άμεσων πρωτοβουλιών για τη δημιουργία καιστους τέσσερις νομούς της Ηπείρου δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως επίσης και στην αντιμετώπιση του “κοινωνικού αυτοματισμού”, που οξύνεται σε περιόδους κρίσης, δίνοντας πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ακροδεξιών – νεοναζιστικών αντιλήψεων και πρακτικών.
Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να γίνει σύντομα μια νέα ειδικότερη σύσκεψη για τα πρακτικά βήματα που θα ακολουθήσουμε στο θέμα της αλληλεγγύης, αξιοποιώντας και την εμπειρία υπαρχουσών δομών, όπου υπάρχουν,(π.χ Κοινωνικό Ιατρείο Πρέβεζας κλπ), με στόχο να ξεκινήσουμε άμεσα, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, και παράλληλα να συγκροτηθούν από τα κάτω (δηλ. από συλλογικότητες, σωματεία, ευαισθητοποιημένους πολίτες κλπ) σε όλους τους νομούς της Ηπείρου αντιφασιστικές πρωτοβουλίες.
Επίσης προτάθηκε τέτοιου είδους περιφερειακές συσκέψεις να γίνονται σε τακτάχρονικά διαστήματα και να προταθεί στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να υιοθετηθεί,εκτός των άλλων και το μοντέλο της περιφερειακής συγκρότησης και λειτουργίας τουενοποιημένου πια πολιτικού φορέα.