Σύμφωνα με τις νομικές δεσμεύσεις η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού:
Σε απόφαση πέντε σημείων κατέληξε για το ΧΥΤΑ Ελληνικού το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Παρασκευής 29ης Ιουλίου, θέμα που συζητήθηκε ύστερα από πρόταση που είχαν καταθέσει οι παρατάξεις «Ήπειρος – Τόπος να ζεις» και «Λαϊκή Συσπείρωση». Η απόφαση, την οποία εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία (παράταξη «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη»), αναφέρει:
– Η Περιφερειακή Αρχή θα σεβαστεί απόλυτα τη νομιμότητα και, τις ως τώρα αποφάσεις της Δικαιοσύνης, και θα προχωρήσει στην έκδοση άδειας λειτουργίας.
– Η Περιφερειακή Αρχή είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία το ΧΥΤΑ, καθώς το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο.
– Το χρονικό όριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ορίζεται από τις νομικές και όχι τις πολιτικές δεσμεύσεις που είχαν ή έχουν αναληφθεί. Σε διαφορετική περίπτωση το κόστος για τους πολίτες της Ηπείρου θα είναι δυσβάσταχτο. Αν παρά ταύτα υπάρξει απόφαση της Κυβέρνησης που να ορίζει διαφορετικά, η Διοίκηση της Περιφέρειας θα την υλοποιήσει στο ακέραιο.
– Η Περιφερειακή Αρχή δεν αρνείται τη συζήτηση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων. Αρνείται όμως να συμπράξει στο λαϊκισμό και στην μικροπολιτική, χωρίς ταυτόχρονα να προτείνεται καμία συγκεκριμένη λύση.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος του ΧΥΤΑ, αλλά και στη νομιμότητα που πρέπει να τηρήσει. «Εγώ θα δώσω την άδεια λειτουργίας», τόνισε για να αποκαλύψει ότι πριν λίγες ημέρες τον επισκέφτηκε στην Περιφέρεια η ΕΔΕΛ, η Επιτροπή που κάνει έλεγχο στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Της έθεσε το θέμα για λειτουργία περιορισμένης διάρκειας του ΧΥΤΑ Ελληνικού, για να πάρει την απάντηση ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει να της επιστραφούν όλα τα χρήματα που διέθεσε. «Σέβομαι αυτό που λένε οι κάτοικοι του Ελληνικού και των Μουζακαίων και δεν τους καταλόγισα ποτέ άδικο στις αντιδράσεις τους, γιατί ο ΧΥΤΑ πήγε στην περιοχή τους, ενώ θα μπορούσε να πάει παντού. Όμως με το χέρι στην καρδιά θέλω να πω στους κατοίκους του Ελληνικού, ότι κανένας δεν μπορεί να υπογράψει άδεια με τον μαγικό αριθμό “3”», τόνισε ο Περιφερειάρχης που ζήτησε από όλους να σκεφτόμαστε «Ηπειρωτικά» και όχι τοπικιστικά. «Είμαστε Ήπειρος, πάμε όλοι μαζί, πάμε να αλλάξουμε την τύχη του τόπου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Β. Ψαθάς:
Στην τοποθέτηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που υπάρχουν στην Π.Ε. Άρτας για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που υπάρχουν με το ΧΥΤΑ Ελληνικού, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Καλώς ή κακώς επιλέχθηκε ένας τόπος για ΧΥΤΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Οι κάτοικοι για τους δικούς τους λόγους έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Παράλληλα όμως θα ήθελα να σας μεταφέρω την ανησυχία και την καχυποψία που επικρατεί στους κατοίκους της Π.Ε. Άρτας. σχετικά με το διαδραματιζόμενο και λειτουργικό ρόλο του ΧΥΤΑ Ελληνικού. Η ανησυχία προέρχεται ότι στην πιθανή διετή, τριετή λειτουργία του, τα υπολείμματα θα τα δέχεται ο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας και πιθανόν ο ΧΥΤΥ Καρβουναρίου, Αυτό είναι άδικο πέρα για πέρα κύριοι του Ελληνικού, κύριοι θεσμικοί παράγοντες της κοινωνίας των Ιωαννίνων. Η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ο Δήμαρχός της ανακοίνωσε ότι τα υπολείμματα θα πηγαίνουν στο Καρβουνάρι και στη Βλαχέρνα. Χωρίς να σκέφτεται ούτε τους υπόλοιπους κατοίκους της Περιφέρειας Ηπείρου, ούτε το κοινωνικό κόστος, ούτε την κοινωνική αδικία που γίνεται για αυτές τις Ενότητες».
Καταλήγοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας ανέφερε:
«Θα ήθελα να σας διαβάσω απόσπασμα της απόφασης των τεσσάρων δημάρχων της Ενότητας Άρτας: Ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από την 3η Διαχειριστική Ενότητα και να δέχεται τα υπολείμματά της όπως αυτά θα προκύπτουν από την επεξεργασία τους στο Α.Σ.Α.. Εκτός αυτού ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας θα γεμίσει πιο σύντομα από το προβλεπόμενο όριο και υφίσταται ήδη πρόβλημα με τα χρόνια ζωής του. Για αυτό θεωρούμε σημαντικό να ελεγχθούν και να χρησιμοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δομές για τη μεταφορά των υπολειμμάτων, δηλαδή Καρβουναρίου, Ηγουμενίτσας και Ελληνικού. Σας καλώ να δείτε και την άλλη διάσταση, που έχει να κάνει με την περιφερειακότητα του όλου ζητήματος».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στ. Ιωάννου:
Στην τοποθέτηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα εξής:
«Εγώ δεν θα σας μεταφέρω την αγωνία των κατοίκων της Πρέβεζας, γιατί έχουν την ατυχία να μην έχουν ΧΥΤΑ με ότι αυτό σημαίνει. Οι τότε ιθύνοντες λειτούργησαν με τη λογική του πολιτικού κόστους και είπαν μακριά… από τον τόπο μας, για να μην έλθουν σε συγκρούσεις. Λογικές κατανοητές πολλές φορές, αλλά με βάση αυτή τη λογική, στέλνουν τα απορρίμματα στο Καρβουνάρι, εκατόν τόσα χιλιόμετρα μακριά, με κόστος που καταλαβαίνετε, ποιο είναι τώρα και ποιο θα είναι στο μέλλον. Κατανοώ τις αντιδράσεις των κατοίκων του Ελληνικού, του Καρβουναρίου και της Βλαχέρνας. Αυτές οι αντιδράσεις γίνονται για τρεις λόγους: Ο πρώτος είναι (στη λογική) να πάει ο ΧΥΤΑ στο γείτονα. Ο δεύτερος, είναι η δυσπιστία για τη λειτουργία της Πολιτείας, η οποία διαχρονικά έχει δείξει ότι δεν λειτουργεί σωστά. Ακόμα όμως και όταν λειτουργεί σωστά ο κόσμος είναι δύσπιστος. Και ο τρίτος λόγος, είναι να έχουν δίκιο. Με την πρώτη περίπτωση διαφωνώ. Για τη δεύτερη περίπτωση θα περίμενα να συγκροτηθεί από τους κατοίκους μια επιτροπή ελέγχου σωστής λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Στην 3η περίπτωση, να έχουν δηλαδή δίκιο, υπάρχει η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Αν καταργήσουμε και την έννοια της Δικαιοσύνης δεν καταλήγουμε πουθενά. Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει και μπορούν να γίνουν».
Καταλήγοντας και με αφορμή αναφορές ότι πρέπει να τηρηθούν υποσχέσεις που είχαν δοθεί για τριετή λειτουργία του ΧΥΤΑ, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ειπωθεί όλη η αλήθεια στους κατοίκους του Ελληνικού: «Ακούστηκε – υπογράμμισε μεταξύ άλλων – ότι πρέπει να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Ελληνικού όσο χρειαστεί για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την τελική σύγχρονη λύση επεξεργασίας των απορριμμάτων της Περιφέρειας. Ο σχεδιασμός, από κει και πέρα, να μην τον περιλαμβάνει και η δέσμευση αυτή πρέπει να τηρηθεί. Αυτό όμως μπορεί να φτάσει και τα δέκα χρόνια. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό και όχι να λέγεται ότι μπορεί να λειτουργήσει για ένα δύο, τρία χρόνια. Η ιστορία με το Ελληνικό ξεκίνησε το 2004, έχουμε 2011 και ακόμη δεν λειτούργησε. (Τυχόν) δεύτερος ΧΥΤΥ θα χρειαστεί χωροθέτηση, χρήματα- αν βρούμε χρήματα- να γίνει το εργοστάσιο κλπ. Θα χρειαστεί δηλαδή, καμιά δεκαετία για αυτό αφήστε τα τρία χρόνια και ας μη χαϊδεύουμε τα αυτιά των ανθρώπων (του Ελληνικού)».