Βοήθεια στους μικρούς παραγωγούς, μέσα από νέου τύπου συνεταιρισμούς, για να μπορέσουμε να ανατάξουμε την παραγωγική βάση της Ηπείρου:
Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για την πορεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας της Περιφέρειας Ηπείρου, με την παρουσία του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Θεοχαρόπουλου, του Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη κ.α
Ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς, μέλος της επιτροπής, στην παρέμβασή του σημείωσε:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν κανείς άκουσε με προσοχή όλα αυτά που έχετε πει και εσείς ως Ειδικός Γραμματέας και ο κ. Περιφερειάρχης και μείνει στις διαπιστώσεις, υπάρχει ένα ερώτημα.
Το ερώτημα είναι ποιος διαχειρίζονταν όλα αυτά τα χρόνια αυτά τα ζητήματα. Διότι πραγματικά έχουν περάσει τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και πρέπει να αναρωτηθούμε κάποια στιγμή. Εδώ πρέπει να πω ότι κατά καιρούς, επειδή ήμουν παλιά μέλος του νομαρχιακού συμβουλίου των Ιωαννίνων, έχουν γίνει τέτοιες κουβέντες, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε και ως χώρα. Τι έγινε; Τι άλλαξε και για την Ήπειρο πιο ειδικά όλα αυτά τα χρόνια, σε ποιους τομείς, ποιοι στόχοι εκπληρώθηκαν, ποιοι έχουν ευθύνες, γιατί και πώς;
Υπάρχει δηλαδή θα έλεγα μια αποστασιοποίηση από μια κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε με βάση συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και από το κεντρικό κράτος και από την περιφέρεια. Αυτό δεν μπορούμε να το ξεχνάμε…
Στη συνέχεια της παρέμβασής του ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στις δομικές καταστροφές που έχουν προκύψει από την εφαρμογή συγκεκριμένων μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, τόσο από την πλευρά της κοινής αγροτικής πολιτικής και των κατευθύνσεων της , όσο βεβαίως και από τις επιλογές που έχουν γίνει στην ανύπαρκτη εθνική στρατηγική στον αγροτικό τομέα, τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Οι δομικές καταστροφές στον αγροτικό τομέα, αφορούν και τη δραματική μείωση των ανθρώπων που ασχολούνται με την αγροτική οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ήπειρο είναι η μείωση των κτηνοτρόφων που κάνει την παραγωγή του γάλατος να υπολείπεται και από τις δυνατότητες που έχει η ιδιωτικοποιημένη «Δωδώνη».
Επίσης, έχουμε μείωση του αγροτικού εισοδήματος λόγω και της αύξησης του κόστους παραγωγής, του ζητήματος των ζωοτροφών, αλλά και πολλών άλλων πραγμάτων.
Στο κομμάτι της μεταποίησης έχουμε τρομακτικά και κρίσιμα προβλήματα. Συγκεκριμένα, έχουμε μια επιχείρηση πρότυπο τη «Δωδώνη», η οποία παραδόθηκε σε έναν αγνώστων στοιχείων και προθέσεων επενδυτικό όμιλο μετά και το ξεπούλημα της Αγροτικής. Επίσης, έχουμε τον μεν Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό της Άρτας, ο οποίος μπήκε στο πτωχευτικό άρθρο, η δε «Πίνδος», που ήταν και είναι μια πολύ κρίσιμη επιχείρηση για την περιοχή, βρίσκεται στο κόκκινο. Εάν χάνονται η μία μετά την άλλη, παραγωγικές μονάδες, τότε διερωτάται κανείς πώς θα μπορέσουμε να ανατάξουμε αυτή την κατάσταση.
Αναφορικά με τη σύσταση ταμείου δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», είναι προφανές ότι δεν κυκλοφορεί ούτε σεντς στην περιοχή για να γίνουν επενδύσεις. Ακόμη και εκεί που υπάρχει κάποια δυνατότητα, τα πράγματα είναι μπλοκαρισμένα. Η επιλογή είναι εάν θα πάμε σε μία προσπάθεια να ανατάξουμε αυτή την κατάσταση και σε ποια κατεύθυνση και με ποια υποκείμενα.
Για το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΚΜ, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα κατέχει κυρίαρχη θέση και η Ήπειρος, ως περιφέρεια, θεωρείται κλειδί. Συνεπώς, για να μπορέσει να υπάρξει ένα σταμάτημα αυτής της καταστροφικής κατάστασης και να αρχίσουν να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα σε πολλά επίπεδα.
Ο αγροτικός τομέας, δεν είναι τομέας όπου αναπτύσσοντας την «επιχειρηματικότητα» θα δώσουμε λύση.
Το κρίσιμο ζήτημα και αυτό που θα εξασφαλίσει την ποιότητα, είναι να βοηθήσουμε τους μικρούς παραγωγούς μέσα από νέου τύπου συνεταιρισμούς, για να μπορέσουμε να ανατάξουμε την παραγωγική βάση της περιοχής.»