Την Τετάρτη 3 Ιουλίου συνήλθε σε συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις».
Σύμφωνα με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στο σύνολό του, βλέπει μόνο την κακώς εννοούμενη μεγάλη επιχειρηματικότητα, ενώ είμαστε σε μια χώρα που θα έπρεπε να βλέπει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς ανέφερε στην ομιλία του πως είναι σημαντικό να δούμε ποιες πολιτικές δημιούργησαν αυτές τις πολύ σοβαρές στρεβλώσεις στο τουριστικό τοπίο, καθώς επίσης και πως θα διαμορφωθεί αυτό βάσει των πολιτικών που εισάγει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνεπές» από την άποψη μιας συγκεκριμένης πολιτικής και μιας συγκεκριμένης επιλογής, ενός συγκεκριμένου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης και τουρισμού, νεοφιλελεύθερης κοπής, που υπερβαίνει, ακόμη, και τα στοιχεία του αστικού εκσυγχρονισμού.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε σε επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου:
– Χαρακτήρισε ως «τσουβάλιασμα» τα άρθρα 24 και 25 που επιχειρούν να ρυθμίσουν το άναρχο πεδίο των ενοικιαζόμενων, των επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών, των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων. Η άμεση και οριζόντια ρύθμιση που προβλέπεται, χωρίς στοιχεία ελέγχου ή τουλάχιστον ουσιαστικού και σε βάθος ελέγχου, καλεί επιχειρήσεις οι οποίες είχαν ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις και επιχειρήσεις που δεν είχαν ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις να μπουν και οι δυο στη διαδικασία έκδοσης ενός ειδικού σήματος λειτουργίας.
– Το άρθρο 26 για τη λειτουργική ενοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων, κρύβει τον κίνδυνο να αδειοδοτούνται όμορα τουριστικά καταλύματα, εκ των οποίων το ένα να είναι υφιστάμενο και το άλλο να αδειοδοτείται μεν ως κατάλυμα, αλλά να χρησιμοποιείται μόνο ως χώρος υποδοχής, εστίασης και λοιπά.
– Για το άρθρο 27, η ρύθμιση σε σχέση με τον αιγιαλό σημαίνει ότι οι δήμοι θα λαμβάνουν πολύ λιγότερα έσοδα από τη χρήση των αιγιαλών. Επιπλέον, τέθηκε το ερώτημα γιατί να δηλώνεται αυτό στο ξενοδοχειακό επιμελητήριο αντί να καθορίζεται από το δημόσιο, που θα επέτρεπε πολύ πιο δομημένους ελέγχους.
– Τέλος, για τα δικαιολογητικά αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων ανέφερε πως η κλιμακούμενη κοστολόγηση δίνει το ίδιο παράβολο και για τα πεντάστερα ξενοδοχεία και για τις μικρές επιχειρήσεις και φαίνεται ότι με αυτό πλήττεται σαφώς περισσότερο η μικρή επιχειρηματικότητα.