Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας συμμετείχε στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 στα Γιάννενα, με θέμα την ανάπτυξη άμεσων δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η Π.Σ.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον Έφορο Πολιτισμού Αλέξανδρο Λαμπρίδη ο οποίος στην παρέμβασή του παρουσίασε την πρόσφατη απόφαση της Συνομοσπονδίας καθώς και τα πορίσματα αντίστοιχης σύσκεψης που συγκάλεσε η Πανηπειρωτική με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών, για τη δημιουργία του Δικτύου Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης, προσκαλώντας σε συμμετοχή και στήριξη.
Η αλληλεγγύη αποτέλεσε θεμελιακό συστατικό συγκρότησης των φορέων και του κινήματος της Ηπειρώτικης Αποδημίας, όντας, παράλληλα, ένας κύριος άξονας δράσης της Πανηπειρωτικής. Δείγματα της αγωνιστικής αλληλεγγύης που αναπτύσσει ο κορυφαίος συλλογικός φορέας των Αποδήμων Ηπειρωτών, αποτέλεσαν η αταλάντευτη και έμπρακτη εναντίωση στα Μνημόνια, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τα χαράτσια, την αποψίλωση από υπηρεσίες κοινωνικής σημασίας, την περικοπή δρομολογίων, την πληρωμή των διοδίων και, πιο πρόσφατα, ενάντια στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που απεργάζονται ένα νέο Μεσαίωνα για την Ήπειρο.
Η Π.Σ.Ε. στάθηκε αποφασιστικά αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζόμενων της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» και των κτηνοτρόφων της Ηπείρου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης που συντελείται σήμερα κυριολεκτικά με όρους πλιάτσικου.
Η Π.Σ.Ε. στάθηκε με συνέπεια αλληλέγγυα στους πολύμορφους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως πριν από λίγους μήνες για την αποτροπή της κατασκευής φράγματος στον Άραχθο ή, ακόμη πιο πρόσφατα, ενάντια στη μερική εκτροπή του Αώου προς την Παμβώτιδα.
Στις σημερινές συνθήκες της διαρκώς εντεινόμενης κρίσης, σε μια Ελλάδα με το ένα τρίτο του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχιας, με 1.5 εκατομμύριο άνεργους, με τον έναν στους δύο νέους άνεργο, με 3.500 αυτοκτονίες, η αλληλεγγύη σήμερα εστιάζεται, όλο και περισσότερο, σε θέματα όχι γενικά διαβίωσης, αλλά άμεσης επιβίωσης, προτάσσοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης των χειρότερα δοκιμαζομένων θυμάτων της κρίσης σε στοιχειώδεις ανάγκες όπως η σίτιση, η στέγαση, η ένδυση και η περίθαλψη.
Με αυτό το γνώμονα η Πανηπειρωτική προχωρά στη συγκρότηση του Δικτύου Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή του συνόλου των φορέων της Αποδημίας, επιδιώκοντας τη στήριξη των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δρομολγήθηκαν ήδη συγκεκριμένες δράσεις αλληλεγγύης, όπως η ανάπτυξη ενός δικτύου εθελοντικής νομικής προστασίας, ιατρικής περίθαλψης, κοινωνιολογικής και ψυχολογικής υποστήριξης ενάντια στην κοινωνική περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό των χειρότερα δοκιμαζόμενων θυμάτων της κρίσης. Παράλληλα, σχεδιάζονται πρωτοβουλίες για τους νέους ανέργους -τη δικτύωση και την αλλολοστήριξή τους, για τη συλλογική διεκδίκηση δωρεάν εισιτηρίων μετακίνησης για τους απόδημους Ηπειρώτες φοιτητές, για τη διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των δράσεων της Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες, στρέφεται στη βάση της Αποδημίας, ξεκινώντας ένα κύκλο συναντήσεων με τις Αδελφότητες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Ηπειρωτών με θέμα την Αλληλεγγύη.
Αυτές οι συναντήσεις θα προετοιμάσουν την ιδρυτική συνάντηση του Δικτύου Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης στα μέσα Νοεμβρίου στην Αθήνα, αποσαφηνίζοντας τον τρόπο και το σχήμα λειτουργίας και, κυρίως, διαμορφώνοντας τα άμεσα πρακτικά μέτρα και τις δράσεις.
Η Π.Σ.Ε., παράλληλα, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου, δηλώνει ότι στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που δεν εξαντλείται σε πράξεις ελεημοσύνης οι οποίες, στις σημερινές συνθήκες, προσπαθώντας να ανταποκριθούν αποκλειστικά στη συμπτωματολογία της κρίσης, στην πράξη αποδεικνύονται συχνά ατελέσφορες.
Η συλλογική προστασία των θυμάτων της κρίσης είναι τελικά αυτοπροστασία της ίδιας της κοινωνίας μας από τα πιο εφιαλτικά σενάρια κατακερματισμού και απανθρωπισμού της. Κι αυτός ο αγώνας δεν διαθέτει στιγμή αναμονής για όλους μας. Στην κρίση κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.