Ο Σύλλογος των Θεοδωριανιτών Άρτας “Οι Ορεινοί” με αφορμή την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος (σήμερα, 5 Ιουνίου), εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ωστόσο η ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, δεν πρέπει να περιοριστεί σε εκδηλώσεις και γιορτές, πολλές φορές επικοινωνιακού χαρακτήρα, που την επομένη θα έχουν ξεχαστεί. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση όλων μας, ότι η επιβίωση του ανθρώπινου είδους είναι συνυφασμένη με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο πλανήτης μας ήδη εκπέμπει SOS και πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αδιαφορίας από μέρους μας. Οι επετειακές και γιορταστικές εκδηλώσεις, είναι απαραίτητο να συνοδευτούν και από απλές αλλά καθημερινές πρακτικές του καθενός από μας, αλλά και συλλογικές δράσεις με στόχο τη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας γύρω από το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας.
Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, μιας και η υπόθεση προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα, παρά τις εξαγγελίες για «πράσινη ανάπτυξη». Αν κρίνουμε από διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για της ΑΠΕ, είναι ορατός ο κίνδυνος να έχουμε νέα επιδρομή σε όλα τα ποτάμια και βουνά της ορεινής πατρίδας μας, ακόμα και σε περιοχές απολύτου προστασίας, για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και αιολικών πάρκων. Κι αυτά με αδειοδοτικές διαδικασίες εξπρές, που ουσιαστικά δεν πλήττουν το γραφειοκρατικό χαρακτήρα των αδειοδοτήσεων, αλλά στην πραγματικότητα ακυρώνουν περιβαλλοντικούς περιορισμούς, καθιστώντας περιοχές σπάνιας φυσικής ομορφιάς πιο ευάλωτες σε μεγάλους κατασκευαστικούς κολοσσούς και στο εύκολο κέρδος. Σύμφωνα με τα αρχεία αδειοδοτήσεων της Ρ.Α.Ε. το μεγάλο «πάρτι» έχει ήδη αρχίσει.
Σαν ΟΡΕΙΝΟΙ, σύλλογος που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Τζουμέρκων κυρίως στον τομέα του περιβάλλοντος, πιστεύουμε σε μια ανάπτυξη που θα έρθει μέσα από ήπιες μορφές οικοτουρισμού, με όπλο το μεγάλο φυσικό πλούτο των Τζουμέρκων. Για μας η προστασία αυτού του ανεκτίμητου πλούτου είναι μονόδρομος και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, όπως κάνουμε δώδεκα χρόνια τώρα, όχι μόνο για τη διαφύλαξή του αλλά και την ανάδειξή του.Είναι σίγουρο ότι ο μεγάλος πολυετής αγώνας κατά του φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο, ο δωδεκαετής αγώνας των κατοίκων των Θεοδωριάνων για την αποτροπή των υδροηλεκτρικών έργων, αλλά και ο αγώνας ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, έχουν ευαισθητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους των Τζουμέρκων και της ευρύτερης περιοχής σε περιβαλλοντικά θέματα. Αυτό όμως δεν φτάνει. Θεωρείται απαραίτητη η επαγρύπνηση και η κοινή δράση όλων μας, φορέων, συλλόγων και κατοίκων».