Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«« Έγκλημα στον Άραχθο:
Το μεσημέρι της Τετάρτης 25/1/2012, σε κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με τη συμμετοχή της Π.Σ.Ε., της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου και άλλων φορέων έγινε σαφές σε όλους τους παρευρισκόμενους βουλευτές η απαίτηση για απόσυρση των άρθρων 52 και 56 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99 – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98 – Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής».
Το απόγευμα της 25/1/12, στη Βουλή των Ελλήνων, γνωστοποιήθηκε στους φορείς από τον υπουργό Π.Ε.Κ.Α. κ. Παπακων/νου η αλλαγή που πραγματοποίησε στο άρθρο 56. Καθώς η διαδικασία της β’ ανάγνωσης των άρθρων στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ολοκληρώθηκε, απομένουν λίγες μόνο μέρες ως την τελική συζήτησή τους στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Κατόπιν όλων αυτών επισημαίνουμε τα εξής:
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 52, με το οποίο κάθε φράγμα άνω των 15 MW χαρακτηρίζεται Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ουδεμία μεταβολή επήλθε. Αποτελεί παραλλαγή του άρθρου που προσπάθησε να περάσει το ΥΠΕΚΑ στο ν.3851/2010 χωρίς επιτυχία.
Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το 1999 (ν. 2244/1994), μικρά υδροηλεκτρικά (ΑΠΕ) θεωρούνταν τα υδροηλεκτρικά μέχρι 5 ΜW. Με το ν. 2773/1999 το όριο διπλασιάστηκε στα 10 MW, όριο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μικρών Υδροηλεκτρικών (ESHA), ενώ εμμέσως στον ν. 3468/2006 το όριο ανέβηκε στα 15 MW. Ενδεικτικά, στην Ιταλία το όριο είναι 3 MW, στη Γαλλία 8 ΜW, στην Αγγλία 5 MW, στις Ισπανία – Βέλγιο 10 MW.
Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων (ICOLD) ένα φράγμα θεωρείται ως μικρό όταν το ύψος του είναι μικρότερο από τα 15 μέτρα. Επομένως για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος δεν μπορεί όλα τα φράγματα να είναι Α.Π.Ε., και προτείνουμε το όριο να επανέλθει στα 5 MW. Αν και ο κ. υπουργός Π.Ε.Κ.Α. απέσυρε το αρχικό περιεχόμενο του άρθρου 56, έφερε στη θέση του ένα άλλο κείμενο, το οποίο υποβαθμίζει το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και την απόφαση του ΣτΕ για τον Άραχθο, παραπέμποντας στα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.
Μαζί με το άρθρο 52 εξακολουθεί να αποτελεί άμεση απειλή για τον Άραχθο και σε καμία περίπτωση δεν αποτρέπει την κατασκευή φραγμάτων σε αυτόν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών θεωρεί ότι ο εμπαιγμός και η αυθαιρεσία συνεχίζεται και απαιτεί την απόσυρση των άρθρων 52 και 56.
Καλούμε σε επαγρύπνηση και συστράτευση όλους τους συμπατριώτες μας, τους φορείς της Ηπείρου και της αποδημίας. Η ώρα των κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων έφτασε. Καλούμε τους βουλευτές μας να αντιληφθούν έγκαιρα το περιβαλλοντικό έγκλημα που επιχειρείται και να παρέμβουν άμεσα, ώστε να αποσυρθούν -καταψηφιστούν τα άρθρα 52 και 56 πριν να είναι πολύ αργά.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών:
Ο Πρόεδρος: Λαναράς Χρήστος
Η Γραμματέας: Τζαχρήστα Βασιλική. »»