Στην ομιλία του στην κατ’ άρθρον συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» ο Χρήστος Μαντάς δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καταψηφίζει το νομοσχέδιο διότι μετατοπίζει δραματικά το κέντρο βάρους από τη δημόσια δωρεάν παιδεία, με την απόσυρση σιγά – σιγά του κράτους και ανοίγει το δρόμο για την επιχειρηματικότητα στο χώρο της παιδείας, ένα δρόμο που χαρακτήρισε πολύ ολισθηρό.
Αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας στο θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών και επισήμανε πως πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας συνολικά, δίνοντας βάρος σε θέματα όπως είναι η φοιτητική στέγαση και σίτιση.
Ειδικά για το κομμάτι των μετεγγραφών έθιξε το θέμα του οικονομικού κριτηρίου το οποίο τελικά αυξήθηκε και θα ανέρχεται πλέον στις 7.500 ευρώ κατά κεφαλήν, ενώ ζήτησε από τον Υπουργό τα άτομα με αναπηρία 67% και πάνω να εξαιρούνται από το οικονομικό κριτήριο και να προηγούνται αυτού, κάτι το οποίο όμως τελικά δεν έγινε δεκτό.
Συνολικά για το θέμα αυτό δήλωσε: «… θα έπρεπε να είχαμε κανονικά μια εικόνα για τι πράγμα συζητάμε, δηλαδή ποια είναι η ανάγκη και πώς αυτή θα την διευθετήσουμε. Θα γίνουν οι αιτήσεις. Πώς ακριβώς θα μπουν στη σειρά αυτές οι αιτήσεις όταν – και μάλλον – θα υπερβαίνουν το 10%; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες ακριβώς; Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί. Πρέπει να υπάρχει μια διαφάνεια, να μπορεί να υπάρχει μια διασταύρωση των στοιχείων και ένας έλεγχος, έτσι ώστε να μην έχουμε ζητήματα.»
Τέλος για το θέμα των Μελών ΔΕΠ ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τους αδιόριστους λέκτορες ενώ επισήμανε πως η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προσπαθεί να διασφαλίζει μια τέτοια μεταχείριση αυτού του ανθρώπινου δυναμικού ώστε αυτό να μπορέσει να υπάρξει και να συνεχίσει.
Το στοιχείο αυτό προσπαθεί να βάλει η τροπολογία μέσα από ρυθμίσεις όπως η δυνατότητα για ατομική κρίση, η δυνατότητα προσφυγής τους ή όχι στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ορισμένα ζητήματα και το δικαίωμα επίβλεψης διδακτορικών διατριβών.