Ομιλία Χρήστου Γκόκα στην Ολομέλεια της Βουλής στο Νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις – αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και άλλες διατάξεις:
«« Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος και στην οικονομία, στους θεσμούς και στην κοινωνία, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλους μας, όπως και η ταχύτητα στην υλοποίησή τους. Είναι η θετική απάντηση για την προοπτική και την ελπίδα του ελληνικού λαού μέσα στις μεγάλες δυσκολίες, στα προβλήματα και στα αδιέξοδα που βρίσκεται.
Χρειάζεται πράγματι ευρύτερη αλλά και υπεύθυνη προσπάθεια και στήριξη για να αποφύγουμε και άλλα επώδυνα μέτρα. Ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί και να αναγνωρίσει τις δικές του ευθύνες για ό,τι έγινε μέχρι σήμερα αλλά και για ό,τι πρέπει να γίνει τώρα, να εγκαταλείψουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και τους αναχρονισμούς και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, το κατάλληλο περιβάλλον για μία πορεία ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής στη χώρα μας.
Ο καθένας έχει τις δικές του αρχές και τα δικά του αξιακά πρότυπα για να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια αυτούς που τον επέλεξαν να τους εκπροσωπεί. Είναι περιττές ως προς αυτό το σημείο οι νουθεσίες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειωθούν οι αδικίες, να αποφύγουμε όσο γίνεται οριζόντιες λύσεις και να κατοχυρώσουμε τις προϋποθέσεις που πρέπει για τους δείκτες της οικονομίας που μπορούν να καθορίσουν τη δυνατότητα μιας αναπτυξιακής τροχιάς όπως η βιωσιμότητα του χρέους, η ύφεση, αλλά και το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον.
Χρειάζεται για τη χώρα μας μια ουσιαστική στροφή στο χώρο της παραγωγής και τον κόσμο της εργασίας, με τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας με την απαιτούμενη ρευστότητα στις επενδύσεις από εγχώρια και ξένα κεφάλαια, σε ό,τι δημιουργεί απασχόληση και παράγει εισοδήματα και τελικά έσοδα για το κράτος. Με περιορισμό της σπατάλης στη λειτουργία του, με ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και αξιόπιστους δημοσιονομικούς ελέγχους που θα δώσει τους πόρους που σήμερα δεν αποδίδει από πηγές που καταφέρνουν ακόμα να κρύβουν τα εισοδήματά τους. Όλα αυτά θα πρέπει να κινούνται σε συγκεκριμένα και συμφωνημένα πλαίσια.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε έχει να κάνει με τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων ως παραμέτρων που μπορούν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και ορισμένες άλλες ρυθμίσεις και διατάξεις για επιμέρους θέματα.
Πριν την ψήφισή του πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα, καταρχήν για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί αυτή η διαδικασία. Ένα ζήτημα αφορά στην επιλογή, στους στόχους και στα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ένα άλλο κορυφαίο ζήτημα είναι η διαφάνεια σ’ όλα τα στάδια. Άλλο επίσης σημαντικό ζήτημα είναι η διασφάλιση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος, η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, για να μη φτάσουμε από το ένα άκρο της καθυστέρησης, της αδράνειας ή της απραξίας στο άλλο άκρο της ακαριαίας, εξπρές διαδικασίας χωρίς όρους και κανόνες. Ναι στην ταχύτητα, αλλά και στην εξασφάλιση ότι αυτές οι ενέργειες θα δώσουν ανάπτυξη και απασχόληση για να αντιμετωπίσουν την ανεργία, για να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης, μ’ ένα κράτος επιτελικό, με σχεδιασμό της ανάπτυξης και κανόνες υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
Γι’ αυτό λοιπόν είναι κομβικής σημασίας η πρότασή μας με την οποία η κάθε περίπτωση αποκρατικοποίησης ή αξιοποίησης δημοσίου πλούτου πρέπει να έρχεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ξεχωριστά, σε όλα τα στάδια και αυτό πρέπει να γίνεται όχι απλά για ενημέρωση, αλλά για ουσιαστική συμμετοχή των εκπροσώπων του ελληνικού λαού στη διαμόρφωση των διαδικασιών και στις τελικές αποφάσεις. Χωρίς παρελκυστική πρόθεση, κύριε Υπουργέ, αλλά για να μην υπάρχουν «σκιές» και περιθώρια αμφισβητήσεων, για να υπάρχει η σύνθεση που θα δώσει την ουσιαστική διάσταση και όχι την επικοινωνιακή στην έννοια της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
Εδώ μπορώ κάλλιστα να επικαλεστώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόσφατο παράδειγμα προς αποφυγή του διαγωνισμού της πώλησης των μετοχών της ΑΤΕ στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Ήταν ένας διαγωνισμός με σκοτεινά σημεία, αμφισβητήσεις, αντιφάσεις, αποκλεισμό των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών χωρίς επαρκείς και πειστικές εξηγήσεις,( παρά το μεγαλύτερο τίμημα προσφοράς) με ένα αποτέλεσμα που κάθε άλλο παρά θετικό μέλλον προδιαγράφει για τους Ηπειρώτες παραγωγούς και την Ηπειρωτική οικονομία. Η απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού, κύριε Υπουργέ, πρέπει έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, να ακυρωθεί.
Με την πρότασή μας αυτή αποφεύγουμε παρόμοια γεγονότα και μπορούν να δίνονται καθαρές και υπεύθυνες απαντήσεις για το τι είναι σκάνδαλο και τι δεν είναι, τι είναι ξεπούλημα και τι δεν είναι, όπως και τι είναι αυτό που εξυπηρετεί το εθνικό και το κοινωνικό συμφέρον στη σημερινή πραγματικότητα.
Πρέπει να προσέξουμε τα ζητήματα του άρθρου 3 που αφορούν τη χωροταξία και την πολεοδόμηση σε περιοχές που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση, όπως το παραθεριστικό τουριστικό χωριό και άλλα. Πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στις σχετικές διατάξεις σύμφωνα με την πρόταση που ο εισηγητής μας, υποθέτω στην κατ’ άρθρο συζήτηση, θα αναλύσει περισσότερο. Επίσης, δεν μπορεί παρά η κάθε αξιοποίηση να είναι συμβατή με το περιβάλλον και την περιβαλλοντική νομοθεσία. Είναι επίσης σίγουρο ότι υπάρχουν διατάξεις και τροπολογίες στο παρόν νομοσχέδιο που θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα στην περαιτέρω συζήτηση όπως τα θέματα που τέθηκαν υπόψη μας για την περιοχή γύρω από τους ταμιευτήρες του νερού για την Αθήνα από τους δημάρχους της περιοχής για την ανάγκη ειδικού χωροταξικού σχεδίου εκεί, καθώς και των αντισταθμιστικών οφελών σε μια περιοχή που παρέχει το βασικότερο αγαθό για τον άνθρωπο στο μισό πληθυσμό της χώρας.
Η διάταξη για την κατάργηση των εισφορών προς το ΤΕΕ, που είναι 2% και 2‰ επί των αμοιβών μελετών και εσόδων από την εκτέλεση δημοσίων έργων, καταργεί στην ουσία το ρόλο του ΤΕΕ ως θεσμοθετημένου τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, ενός φορέα που έχει συμβάλλει ουσιαστικά και δημιουργικά στην οικοδόμηση της χώρας, που στήριξε την πολιτεία σε θέματα τεχνικής νομοθεσίας, οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών και κανονισμών, καλύπτοντας αδυναμίες της πολιτείας στους τομείς αυτούς αποκλειστικά με πόρους των μελών του χωρίς επιβάρυνση του πολίτη και που τα μέλη και όλες επαγγελματικές οργανώσεις του εξακολουθούν να δέχονται την εισφορά αυτή ως ανταποδοτική των πολλών χρήσιμων και απαραίτητων υπηρεσιών που το ΤΕΕ τους παρέχει.
Είναι μια δίκαιη και όχι οριζόντια εισφορά, αφού βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες και τα έσοδα του κάθε μηχανικού ή τεχνικής επιχείρησης. Θα πρέπει τουλάχιστον, αν δεν αποσυρθεί αυτή η διάταξη, να γίνει δεκτή η πρόταση του ΤΕΕ για τη θέσπιση του περιοδικού τέλους ανταπόδοσης που θα καλύπτει ακριβώς τις λειτουργικές και νόμιμες υποχρεώσεις του ΤΕΕ. Για το επικουρικό κεφάλαιο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ρυθμίσεις χωρίς προϋποθέσεις, όρια αποζημίωσης -παραδείγματος χάριν στις 100.000 ευρώ- ανεξάρτητα από κάθε περίπτωση ή με κατάργηση αποζημίωσης για ψυχική οδύνη ή με πλήρη απαγόρευση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.
Όσον αφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι δεν λύνει το πρόβλημα της λαθρεμπορίας. Η καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου σε όλα τα στάδια της εμπορίας αλλά και της μεταφοράς των καυσίμων επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα. Όμως υπάρχει το ζήτημα της επιστροφής φόρου στους καταναλωτές όπου με τον τρόπο που μέχρι σήμερα προβλέπεται να γίνει δημιουργεί πολλές και κραυγαλέες αδικίες. Δεν μπορεί παραδείγματος χάριν τα Τζουμέρκα της Άρτας με υψόμετρο ίσο ή μεγαλύτερο από αντίστοιχες περιοχές διπλανών ή άλλων περιοχών να βρίσκονται σε χαμηλότερη κατηγορία (κλιματική ζώνη). Η επιστροφή φόρου θα πρέπει να συνδυαστεί με όρια κατανάλωσης που θα λαμβάνει υπόψη και το υψόμετρο κάθε περιοχής.
Κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να δούμε με ιδιαίτερη προσοχή την τροπολογία που αναφέρεται στις εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ. Αναφερόμαστε στην κατηγορία των αγροτών και σε ένα τομέα που περιμένουμε να πάρει στις πλάτες του την αφετηρία της ανάπτυξης για τη χώρα μας, που αφορά στην προοπτική και τη δυναμική του πρωτογενή τομέα. Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ δεν υπάρχουν γι’ αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας περιθώρια άλλων απωλειών από την εφαρμογή μιας τέτοιας διάταξης.
Ευχαριστώ πολύ. »»