Αξιότιμοι υπουργοί,
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των κομμάτων,
Αξιότιμοι βουλευτές,
Αγαπητοί σύνεδροι, αγαπητοί συνάδελφοι
Το 2013 είναι χρονιά ορόσημο για τα Ιωάννινα. Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια ελεύθερου βίου για την Ηπειρωτική πρωτεύουσα και η επέτειος αυτή βρίσκει την περιοχή σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, μεσούσης της οικονομικής κρίσης που πλήττει ολόκληρη τη χώρα.
Ο Καλλικράτης δημιούργησε ένα εντελώς νέο τοπίο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απάντησε σε παθογένειες του παρελθόντος, αλλά κατά την εφαρμογή του αναδείχθηκαν και πολύ σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η Κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει το ρόλο και το κύρος της Αυτοδιοίκησης.
Απαιτείται λοιπόν να δοθεί λύση σε μία σειρά θεσμικών κυρίως ζητημάτων που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των Δήμων μας. Κι αυτό επειδή πολλές φορές ασφυκτιούμε μέσα σε ένα δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί.
Είχαμε τονίσει με έμφαση κατά το παρελθόν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε μέρος του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το κεντρικό κράτος. Δυστυχώς η φωνή αυτή δεν ακούστηκε και τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Οι περικοπές στους τακτικούς και θεσμοθετημένους πόρους, την τελευταία διετία, ξεπέρασαν το 50%…
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να έχουμε μετατραπεί σε απλούς διαχειριστές μιας θλιβερής καθημερινότητας και να μας αποστερείτε κάθε δυνατότητα οραματικού σχεδιασμού.
Είναι αδήριτη ανάγκη λοιπόν η Κυβέρνηση να μας εμπιστευτεί και να κατανοήσει πως χωρίς την δική μας συμμετοχή, χωρίς ισχυρή οικονομικά και θεσμικά αυτοδιοίκηση, δεν είναι δυνατή η ανασυγκρότηση του τόπου.
Τα θέματα αυτά θα είναι τα κυρίαρχα στο συνέδριο μας. Οι προτάσεις μας πρέπει να είναι συγκεκριμένες, σαφείς και ξεκάθαρες. Και φυσικά η πολιτεία έχει υποχρέωση να αφουγκραστεί τη φωνή μας και να κατανοήσει πως αν καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση αυτό θα ισούται με κατάρρευση όλου του οικοδομήματος.
Χρειάζεται λοιπόν μια ειλικρινής σχέση, μία ξεκάθαρη σχέση μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης. Είμαστε όλοι αιρετοί και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Πριν κλείσω, πολύ επιγραμματικά, καταθέτω έξι προτάσεις:
1. Στο θέμα κατανομής πόρων θεωρώ ότι το 80% πρέπει να γίνεται με κριτήρια μόνιμου πληθυσμού όπως προκύπτει από την απογραφή και το 20% με ειδικά κριτήρια –νησιά, ορεινές περιοχές, παροχή υπηρεσιών, Νομικά Πρόσωπα κλπ-. Αναδρομική καταβολή από τον Ιούνιο του 2012, όπως προβλέπει το Σύνταγμα για την ισχύ της απογραφής.
2. Καθολική και αμετακίνητη αντίθεση σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης των Νομικών Προσώπων και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων. Στήριξη των κοινωνικών δομών, Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, με ξεκάθαρο πλαίσιο και χωρίς συνεχή αφαίμαξη πόρων.
3. Δικαίωμα πρόσληψης ειδικών συνεργατών και ορισμού αντιδημάρχων με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής.
4. Με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οι Δήμοι με τα μεγάλα χρέη θα απολέσουν τεράστια ποσά από τους παρακρατηθέντες πόρους. Υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης είναι αν εξεύρει συμπληρωματικές πιστώσεις γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθεί πρόβλημα μισθοδοσίας.
5. Άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.
6. Μείωση γραφειοκρατίας και δημιουργία ενός ελεγκτικού κέντρου ανά Περιφερειακή Ενότητα.
Με τις σκέψεις αυτές σας καλωσορίζω όλους στα όμορφα Γιάννινα, εύχομαι επιτυχία στο συνέδριο μας και καλή διαμονή στην πόλη μας.
Επιτρέψτε μου εκ μέρους του Δημοτικού μας Συμβουλίου να προσφέρω στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ένα πίνακα της Αγγελικής Χατζημιχάλη και στον πρόεδρό μας ένα αντίγραφο για την πινακοθήκη της Καλλιθέας της Σοφίας Λασκαρίδου η οποία έχει δωρίσει το κτίριό της στο Δήμο του.
Να προσφέρω επίσης το μετάλλιο της πόλης, έργο του Κυριάκου Ρόκου για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης στην ΚΕΔΕ, στους υπουργούς και στους εκπροσώπους των κομμάτων.