Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας μιλώντας σήμερα στο 12ο Ετήσιο Συνέδριο Health World 2013 «Από το Μνημόνιο στην Ανασυγκρότηση του Υγειονομικού Τομέα» του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο «Ledra Marriot», μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η οικονομική κρίση δημιούργησε νέες, επιπλέον, προκλήσεις στο σύστημα Υγείας. Επηρέασε, μεταξύ άλλων, μια σειρά κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην υγεία των πολιτών, όπως είναι το εισόδημα και η πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση. Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης ήταν τα πρώτα που επλήγησαν, η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά και η οικονομική δυσχέρεια και η φτώχεια εντάθηκαν.
Μέσα σε αυτό το δυσάρεστο και εκρηκτικό περιβάλλον, καλούμαστε να κινηθούμε σήμερα ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η πορεία που διανύουμε, δεν είναι ανέφελη, εντελώς αντίθετα είναι δύσκολη και γεμάτη εμπόδια και απαιτεί να τηρηθούν λεπτές ισορροπίες ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα του συστήματος».
«Προωθούμε το νέο χάρτη Υγείας, σε πρώτη φάση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα, με λειτουργικές συνενώσεις Τμημάτων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, με αλλαγές σκοπού και χαρακτήρα Μονάδων, με την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και με την ανάπτυξη εναλλακτικών δομών Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας.
Η κινητικότητα στο Υπουργείο Υγείας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν σε άλλους τομείς του Δημοσίου. Γίνεται με σφιχτά χρονοδιαγράμματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δε δημιουργεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των δομών του συστήματος, καλύπτει τα κενά που υπάρχουν σε κρίσιμες θέσεις και δεν είναι οριζόντια, γιατί έχει προκύψει από εσωτερική αξιολόγηση κατά κλάδο και ειδικότητα. Επιπλέον, η δέσμευσή μας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόλυση στο χώρο της Υγείας ισχύει στο ακέραιο. Κάθε καλοπροαίρετος μπορεί να αντιληφθεί ότι στην Υγεία δεν περισσεύει ούτε ένας εργαζόμενος».
«Δεν επιδιώκουμε να αποδυναμώσουμε τον ΕΟΠΠΥ αλλά εντελώς αντίθετα να ενισχύουμε την οικονομική του αποτελεσματικότητα, να ολοκληρώσουμε την οργανωτική του αναδιάρθρωση και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του για λογαριασμό των ασφαλισμένων του, αντιμετωπίζοντας την προκλητή ζήτηση και την υπερκοστολόγηση. Και θα το κάνουμε, μέσα από την εγκαθίδρυση ενός σταθερού και προσβάσιμου σε κάθε πολίτη συστήματος, με διαφανείς αρχές και κανόνες.
– Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία θα διαπραγματεύεται με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας συμφωνίες τιμής – όγκου και εκπτώσεις.
– Ο οικονομικός και ειδικός κλινικός έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υγείας που ξεκινάει πλέον στη χώρα μας.
– Η επιτάχυνση στις πληρωμές των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.
– Η αποσαφήνιση «θολών» περιοχών που υπάρχουν στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ).
– Η εφαρμογή μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) και κλιμακούμενου ποσοστού έκπτωσης (rebate) επί των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία και διαγνωστικές εξετάσεις στους ιδιώτες παρόχους του.
Όλα αυτά, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, αποτελούν μέτρα που θα εξορθολογήσουν τη λειτουργία αυτού του μεγάλου Οργανισμού.
Τέλος, η εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιούνται από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ αξιοποιώντας τα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ελέγχου και μέσω της οποίας μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε τη συνταγογραφική συμπεριφορά ιατρών και φαρμακοποιών, είναι μία απόφασή μας την οποία θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι. Δεν υιοθετούμε ισοπεδωτικές συμπεριφορές, δεν υιοθετούμε πρακτικές διαπόμπευσης κλάδων, οι κανόνες όμως που υπάρχουν πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους».
«Όσον αφορά στο ρόλο και την αποστολή του ΕΟΠΥΥ, ως παρόχου και αγοραστή ταυτόχρονα υπηρεσιών Υγείας, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφισβήτηση για δύο πράγματα:
1ον) Ότι ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να υπάρχει ισχυρή, δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και
2ον) Ότι όποιες αλλαγές υπάρξουν, θα γίνουν χωρίς αιφνιδιασμούς και θα προέλθουν αξιοποιώντας τις μελέτες που έχουν γίνει, τη συσσωρευμένη εμπειρία των ειδικών και μετά από εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
«Το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε μια σειρά πρωτοβουλιών, μέσω της αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που θα απευθύνονται στους πολίτες, οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Ήδη, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Υγεία εν Δράσει», που χρηματοδοτείται επίσης από το ΕΣΠΑ, και της συμφωνίας που έχει υπογράψει το Υπουργείο Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της Υγείας. Η μελέτη, που εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, θα περιλαμβάνει στοιχεία για τις δυνατότητες πρόσβασης του ευπαθούς πληθυσμού – ιδίως των ανασφάλιστων πολιτών – σε υπηρεσίες Υγείας, θα καταγράφει τα προβλήματα και θα προτείνει κατάλληλες πολιτικές, που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για καθολική κάλυψη Υγείας».