Το έργο του Γιάννη Καλατζόπουλου «Σολομώντεια Λύση» παρουσιάζει από τις αρχές Νοεμβρίου η Νεανική – Παιδική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι η τελευταία για τις παραστάσεις του Δημοτικού Θεάτρου το 2011. Σε πρωινές ώρες, μέχρι και την Παρασκευή, θα δοθούν οι τελευταίες παραστάσεις για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ήπειρο και τη Λευκάδα ξεπερνώντας τους 11.000 μαθητές οι οποίοι θα παρακολουθήσουν αυτή την παράσταση.
Εκτός από τις πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία θα δοθεί και μια τελευταία παράσταση για το την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, ώρα 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου. Η τιμή των εισιτηρίων για την παράσταση αυτή είναι 5 € για τους μαθητές και 10 € για όλους τους άλλους. Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο και τα γραφεία του ΔΗΠΕΘΙ, Παπάζογλου και Αραβαντινού γωνία, Αρχοντικό Πυρσινέλλα (καθημερινές, πρωινές ώρες).
Συντελεστές της παράστασης είναι:
– Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος,
– Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης,
– Μουσική: Δημήτρης Λέκκας,
– Φωτισμοί: Παντελής Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Νέτης.
– Τους είκοσι (20) ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βασιλική Αλεξοπούλου, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Στάθης Κόκκορης, Μιχάλης Μπίζιος, Άρης Τσαμπαλίκας, Αθηνά Τσικνιά. Σύνθεση αφίσας: Κωνσταντίνος Ζαμάνης,
– Κατασκευή – ζωγραφική σκηνικού: Θανάσης Τζάτσος,
– Κατασκευή κοστουμιών: Αναστασία Καμπέρη,
– Φροντιστήριο: Ανδρέας Πανταζής,
– Μουσική διδασκαλία: Μαριέτα Θεοτικού,
– Οργάνωση παραστάσεων: Γιώργος Καταγής.
Η «Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου, είναι ένα έργο για παιδιά, νέους και ευαίσθητους μεγάλους, βασισμένο στο κινέζικο έργο του 13ου μ. Χ. αιώνα «Ο κύκλος με την Κιμωλία», απ’ όπου εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του. Πρόκειται για μια αλληγορία με θέμα την αγάπη, στηριγμένη στον πανάρχαιο μύθο, που μας είναι γνωστός και από την Παλαιά Διαθήκη. Το έργο είναι γραμμένο με τη μορφή λαϊκού μιούζικαλ.
Με την εξαιρετική μουσική και τραγούδια του Δημήτρη Λέκκα, με χορό και με την συμμετοχή των παιδιών, καλλιεργούνται με ευχάριστο τρόπο αξίες όπως η αυταπάρνηση, η αλληλοβοήθεια, η αγάπη και η συλλογικότητα. Αξίες που πιστεύουμε πως είναι τα μόνα αντίδοτα σε έναν κόσμο βίας, ατομισμού, και λατρείας του κέρδους.