Ερώτηση για προς του Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής, αναφορικά με την κτηριακή κατάσταση των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων στα Ιωάννινα, αλλά και την ποιοτική υποβάθμιση αυτών. Αναλυτικά η ερώτηση:
«« ΕΡΩΤΗΣΗ Προς: Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: “Προβλήματα υποδομών σχολείων Ν. Ιωαννίνων”:
Κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ιωαννίνων για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία των Ιωαννίνων προκύπτουν τεράστια προβλήματα αναφορικά με τις υποδομές, αλλά πρωτίστως για το είδος της εκπαίδευσης που παρέχεται στους μαθητές.
Σύμφωνα με την ερεύνα, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, προκύπτουν τα παρακάτω ανησυχητικά στοιχειά.
Το 62% των δημοτικών σχολείων έχουν ανεγερθεί πριν τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985. Στα κτήρια αυτά δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος ούτε βέβαια έχει γίνει καμιά παρέμβαση για την ενίσχυση της στατικότητας τους. Επιπλέον, πολλές στέγες είναι ετοιμόρροπες, νερά τρέχουν από τα ταβάνια και υπάρχουν τοίχοι διαβρωμένοι, αυλές που πλημμυρίζουν, κουφώματα κατεστραμμένα κλπ.
Αναφορικά με τα νηπιαγωγεία καταγράφηκαν αίθουσες υπόγειες και άλλες σε όροφο με σκάλες. Επίσης, ακόμη και σήμερα υπάρχει σχολείο με αμίαντο και εξωτερικές τουαλέτες. Στον εξωτερικό χώρο εντοπίστηκαν προβλήματα στη διαμόρφωση, ασφάλεια και υγιεινή του αύλειου χώρου καθώς και στον εξοπλισμό με τα κατάλληλα παιδαγωγικά παιχνίδια.
Επιπλέον στο 44% των τμημάτων στα Δημοτικά ο χώρος που αναλογεί σε κάθε μαθητή είναι κάτω από την αναλογία που έχει ορίσει το υπουργείο και η οποία είναι ένας εκπαιδευτικός για 25 μαθητές και 1,5 – 1,7 τ.μ. για κάθε μαθητή. Τα μισά σχολεία δεν διαθέτουν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου γίνονται γιορτές, παρουσιάσεις εργασιών των μαθητών και γενικότερα εκδηλώσεις που αφορούν μαθητές πέρα του ενός τμήματος. Στα σχολεία που δεν υπάρχουν οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται στο διάδρομο.
Μόνο το 40% των σχολείων στα οποία λειτουργεί ολοήμερο διαθέτει χώρο εστίασης. Στα υπόλοιπα οι μαθητές τρώνε στον ίδιο χώρο που κάνουν μάθημα.
Μόνο στο 37% των σχολείων υπάρχει αίθουσα Η/Υ. Με βάση της μελέτες στην Ελλάδα περίπου το 10% του μαθητικού δυναμικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χρειάζεται στήριξη σε τμήματα ένταξης. Μόνο στο 40% των σχολείων μας λειτουργούν τμήματα ένταξης με αποτέλεσμα μόνο το 3,14% του δυναμικού να δέχεται επιπλέον στήριξη.
Η εκπαίδευση της Νέας Γενιάς, είναι η επένδυση που πρέπει να κάνει το κράτος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από τη στενωπό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Η ποιότητα της παιδείας δεν πρέπει να σε καμία περίπτωση να πέσει θύμα της λιτότητας του μνημονίου. Η έλλειψη εκπαίδευσης ελλοχεύει κινδύνους που, πολύ φοβάμαι, θα εκτοξεύσουν το ρατσισμό και θα παγιώσουν δυνάμεις εκτός του δημοκρατικού τόξου.
Η έλλειψη βούλησης και η αδιαφορία της Περιφέρειας Ηπείρου για να αναδείξει το πρόβλημα και να διεκδικήσει κονδύλια για τα σχολεία του Νομού, δεν πρέπει να αφήσει τα παιδιά στο έλεος της τύχης τους.
Ερωτούνται ο κ. Υπουργοί:
1)Εχετε εικόνα για την κατάσταση των σχολείων στο Ν. Ιωαννίνων;
2)Προτιθεστε να εκταμιεύσετε κονδύλι για την επισκευή, κατ’ αρχήν, των βασικών ζημιών;
3)Τι προτίθεστε να κάνετε για την αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των σχολείων; »»