Εισήγηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας:
«« Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έργα υποδομής πρώτης προτεραιότητας:
Εικόνες βιβλικής καταστροφής συναντούσε κανείς σε πολλές περιοχές της Ηπείρου και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων τον περασμένο μήνα, από πλημμύρες κατολισθήσεις και καθιζήσεις.
Και τι δεν είδαμε:
– Το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων πνίγηκε από άκρη σε άκρη. Απέραντη λίμνη θύμιζαν αρκετές περιοχές. Ο κάμπος της Πεδινής είχε πλημμυρίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο πιο σύγχρονος εθνικός δρόμος της Εγνατίας πλημμύρισε και έμεινε κλειστός για αρκετές μέρες. Καμιά μέριμνα για αντιμετώπιση συνολικά των αναγκών απορροής και προστασίας του Λεκανοπεδίου.
– Εθνικοί δρόμοι (Άρτας – Αγρινίου, 5η, 8η, 10η επαρχιακή οδός Πρέβεζας να γίνονται ορμητικά ποτάμια και να γεμίζουν βράχια από κατολισθήσεις.
– Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού επαρχιακό δικτύου να έχει καταστραφεί. (60% στα Γιάννενα, όπως έλεγε σε επιστολή ο κ. νομάρχης, το ίδιο και στη Πρέβεζα όπως έγραφε ο τοπικός τύπος.)
– Βιοτεχνίες, συνεργεία αυτοκινήτων, μικρομάγαζα, στάβλοι και καλλιέργειες ακόμα και σπίτια όχι μόνο υπόγεια, να γεμίζουν φερτά αντικείμενα.
– Περιοχές να πνίγονται για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια (Φανάρι, Γλυκύ, Φιλιππιάδα, Θεσπρωτικό κ.ά.) παρά τους κομπασμούς των τοπικών αρχών ότι όλα τα ρέματα και τα ποτάμια είναι καθαρισμένα.
– Πολύ σημαντικά προβλήματα παρατηρήθηκαν στους Μουζακαίους από ρήγμα με μεγάλες συνέπειες στο πνευματικό κέντρο και σε σπίτια.
Κύριοι,
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών ήρθαν να καταδείξουν ότι αυτό το κράτος, κεντρικό με τις διορισμένες περιφερειακές διοικήσεις του, αλλά και η τοπική διοίκηση, νομάρχες και δήμαρχοι είναι ανίκανο να υπερασπίσει τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων της Ηπείρου.
Όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν θέλει, γιατί κινείται με τη λογική του κέρδους.
Τα τελευταία χρόνια η οικιστική γιγάντωση του λεκανοπεδίου, και όχι μόνο, κερδοσκοπώντας σε κάθε σπιθαμή γης, (εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και ένταξη ολόκληρων περιοχών στο σχέδιο χωρίς τα αναγκαία έργα υποδομής ) έχουν αλλάξει τα δεδομένα, υδραυλικής απορροής και αποστράγγισης του Λεκανοπεδίου. Σημαντική αρνητική εξέλιξη για την αποστράγγιση έπαιξαν τα δυο μεγάλα έργα της Εγνατίας και της περιφερειακής των Ιωαννίνων.
Όλοι οι παλιοί ανοιχτοί φυσικοί διάδρομοι αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχουν προστατευτεί, η συντήρηση τους έχει μεταφερθεί στις καλένδες ή και πολλοί από αυτούς έχουν μπαζωθεί.
Θεωρούμε ότι το Περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να διεκδικήσει λύσεις άμεσες για την ανακούφιση των πληγέντων αλλά και μακροπρόθεσμες για να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα.
Δεν τρέφουμε βέβαια αυταπάτες για το ρόλο της περιφερειακής διοίκησης και της κρατικής.
Πραγματική λύση θα υπάρξει όταν μέσα από ένα κεντρικό σχέδιο υλοποιηθούν έργα που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.
Άμεσα μέτρα που πρέπει να διεκδικηθούν είναι:
– να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο, κατεστραμμένα σπίτια, μικρομάγαζα),
– ετήσια απαλλαγή των πληγέντων από τις ασφαλιστικές εισφορές, παράταση απόδοσης του ΦΠΑ, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
-Έκτακτη χρηματοδότηση για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών με ευθύνη του κράτους. Βραχυπρόθεσμα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις, που θα περιορίζουν τουλάχιστον τις επιπτώσεις από αντίστοιχα φαινόμενα.
Για την αντιπλημμυρική προστασία:
Σχεδιασμός με μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που περιλαμβάνει μέτρα για δασοκαλύψεις, απαγορεύσεις επεκτάσεων πόλεων χωρίς τα αναγκαία έργα υποδομής, ορθολογικών χρήσεων γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων, κ.λπ.
– Συνολική διαχείριση της υδρολογικής λεκάνης του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και των άλλων πόλεων, των χειμάρρων από τις πηγές, δασοτεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης τους.
– Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους.
– Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους.
– Δημιουργία κρατικού φορέα, που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων, ώστε να εξασφαλίζονται:
- Αυστηρή τήρηση της επιβαλλόμενης χρονικής ιεράρχησης των έργων, ενιαία και όχι αποσπασματική κατασκευή τους.
- Περιφρούρηση από την επίσημη και ανεπίσημη αυθαιρεσία στα έργα που εκτελούνται.
- Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων να εναρμονίζεται με την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
- Επικαιροποιημένο και αξιόπιστο σχέδιο δράσης και μηχανισμός με το απαραίτητο προσωπικό και τα μέσα για την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινόμενων.
- Προστασία κάθε ελεύθερου χώρου, μεγάλου ή μικρού, και αντίσταση στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.
- Προστασία των θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, των παραλίων από τα φερτά υλικά. Κατασκευή και ολοκλήρωση των δικτύων όμβριων στις πόλεις, αλλά και συντήρησή τους, μόνιμος καθαρισμός από φερτά υλικά.
- Ειδικά μέτρα, για τις καταλήψεις της κοίτης χειμάρρων, τις παράνομες συνδέσεις, τον καθαρισμό των χειμάρρων.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Κωτσαντής Κώστας και Ζιώβας Βασίλης. »»