Το “Κοινό Μέτωπο Πέρδικας – Συβότων – Πάργας κατά των αγωγών Φυσικού Αερίου στην Παράκτια Τουριστική Ζώνη της Ηπείρου” εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«« Υπάρχει θέμα… υπάρχει παρεξήγηση… υπάρχει παραπληροφόρηση! Καιρός πια να μπουν τα πράγματα στη θέση τους!
Η ΔΕΠΑ σχεδίασε να περάσει ο αγωγός στην περιοχή της Πέρδικας και της Πάργας . Στην καρδιά της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου. Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας σε αυτό το σχεδιασμό είναι έντονη και η διαμάχη με την ΔΕΠΑ και το υπουργείο κρατεί 4 χρόνια. Η ΔΕΠΑ έχει κάνει πολλές προσπάθειες να μας πείσει ότι το έργο αυτό δεν θα μας βλάψει λέγοντας ένα σωρό ανακρίβειες με αποτέλεσμα να χάσει εντελώς την αξιοπιστία της και αποδεδειγμένα αγνοεί τα αιτήματα της κοινωνίας όπως έχουν διατυπωθεί και κυρωθεί με Δημοτικές Αποφάσεις, ψηφίσματα συλλόγων, σωματείων και ομοσπονδιών καθώς και τις γνωμοδοτήσεις κρατικών υπηρεσιών. Έχει δώσει ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα βρει άλλη χάραξη εκτός τουριστικής ζώνης, στην ουσία για να μην ακουστούμε και το μόνο που έκανε ήταν να μας προτείνει εναλλακτικές χαράξεις όλες στην ίδια περιοχή ανάμεσα στα Σύβοτα και την Πάργα.
Η τακτική της ΔΕΠΑ εναλλάσσεται ανάμεσα στον εμπαιγμό και στο διχασμό της κοινωνίας. Προσπάθησαν να μας χωρίσουν με τις γραμμές στο χάρτη και τα διοικητικά όρια, το προσπεράσαμε. Η περιοχή των Συβότων-Πέρδικας-Πάργας είναι μια περιοχή με κοινά συμφέροντα, δραστηριότητες, μορφολογία και προϊόντα. Προσπάθησαν και πάλι να μας χωρίσουν με τα κόμματα… και αυτό το προσπεράσαμε, ο αγώνας για την διαφύλαξη της ευημερίας και του περιβάλλοντος είναι πάνω και πέρα από κόμματα και προσωπικές επιδιώξεις . Προσπάθησαν να μας γλυκάνουν με αντισταθμιστικά οφέλη, δεν έπιασε… κανένα «αντισταθμιστικό όφελος» δεν θα μπορέσει να αναιρέσει το πλήγμα στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό της περιοχής. Αλήθεια, αφού μας λένε ότι δεν θα μας βλάψει γιατί μας λένε και για αντισταθμιστικά;
Μας υποσχέθηκαν ότι θα αλλάξουν σχεδιασμό για να μας βάλουν στον ύπνο και να επανέρθουν. Τώρα που ο αγώνας μας έχει πάρει δημοσιότητα πέρα από τα όρια της Θεσπρωτίας και η κοινή γνώμη της Ηπείρου άρχισε να σκύβει πάνω στο πρόβλημα και να δικαιώνει τον αγώνα μας προσπαθούν και πάλι να σπείρουν διχασμό. Τάζουν έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο ενώ δεν υπάρχει ούτε τέτοιος σχεδιασμός ούτε και καμία δέσμευση από το Υπουργείο και αποκαλεί εμάς που αντιδράμε συντηρητικές δυνάμεις της απραξίας με μεσαιωνικές αντιλήψεις και σκοταδιστές που δεν θέλουμε την ανάπτυξη… έλεος! Για σκοταδισμό κατηγορούσαν πριν μερικά χρόνια και εκείνους που αντιδρούσαν στα έργα της Εγνατίας για να διαφυλάξουν τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και τα περάσματα της αρκούδας στην Πίνδο. Και όμως δικαιώθηκαν από την Ε.Ε. που επιδότησε τις αλλαγές που έγιναν με πολλά εκατομμύρια ευρώ για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Εμείς αγωνιζόμαστε να διαφυλάξουμε την υπάρχουσα ανάπτυξη, αυτή που θεμελιώθηκε πάνω στο τουρισμό, που μας εξασφαλίζει εργασία και μας επιτρέπει να διατηρήσουμε και την αγροτική παραγωγή, που κινεί το εμπόριο, τις κατασκευές και όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Διεκδικούμε το συνταγματικό μας δικαίωμα στην αειφόρο ανάπτυξη, ξέρουμε καλά ποιο είναι το συμφέρον των μελλοντικών γενεών αυτού του τόπου.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός δεν σταματά με τον αγωγό ITGI, διπλής ροής, μη το ξεχνάμε, για τις εγκαταστάσεις του οποίου προβλέπεται ήδη από την προμελέτη η δυνατότητα επέκτασης. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έρθει η προμελέτη για το SOUTH STREAM, που και αυτός θα περάσει από την περιοχή μας για να πάει Ιταλία και σύμφωνα με το όραμα της Κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ να ανοίξει ο νότιος διάδρομος και να δημιουργηθεί ο Ενεργειακός Κόμβος της περιοχής. Αυτά προς το παρόν, το μέλλον σίγουρα θα μας φέρει και άλλα, αν επιτρέψουμε να περάσει ο πρώτος αγωγός θα ανοίξουμε την πόρτα σε όλα τα επόμενα. Δεν μας κρύβει η Κυβέρνηση τα σχεδία της για εξορύξεις στο Ιόνιο και την δυνατότητα να μεταφέρει Φυσικό Αέριο από τις μελλοντικές εξορύξεις και άλλες πηγές στην Θεσπρωτία, για να περάσουν στην Ευρώπη. Το σενάριο είναι εφιαλτικό! Ο «Εφιάλτης της Περσεφόνης» που επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά στις γειτονιές του Άδη.
Η ΔΕΠΑ υποστηρίζει ότι έχει λάβει υπ’ όψη το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και έχει αλλάξει τον σχεδιασμό σύμφωνα με αυτό, άλλο ψέμα, το αίτημα μας είναι η χάραξη να γίνει εκτός των διοικητικών ορίων της Πέρδικας, των Συβότων και της Πάργας, ενώ η ΔΕΠΑ κινείται μόνο μέσα στα συγκεκριμένα όρια, καταλήγοντας σε μια θέση απομακρυσμένη από οικισμούς όπου δεν υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις, στα «κατσάβραχα» όπως λένε μερικοί. Όμως αυτά τα κατσάβραχα είναι η ακτή ανάμεσα από το Καραβοστάσι και το Σαρακίνικο, στην καρδιά της Ηπειρώτικης τουριστικής ζώνης, της οποίας οι πανέμορφες μικρές παρθένες παραλίες είναι πολύτιμο τουριστικό προϊόν, αυτό επιβεβαιώνεται και από την γνωμοδότηση του Λιμενικού Σώματος που λέει για τη θέση προσαιγιάλωσης Ομπρέλα 2 ότι «οι μεμονωμένες ενδιάμεσες παραλίες που την απαρτίζουν δέχονται αρκετούς λουόμενους κατά τους θερινούς μήνες (…). Εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί το φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα του αιγιαλού. Επίσης έχει μεγάλες τεχνικές δυσκολίες και απαιτεί επεμβάσεις που θα αφήσουν μόνιμες οχλήσεις στο περιβάλλον και θα έχουν μεγαλύτερο κόστος και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής». Η ΔΕΠΑ αδιαφορεί και επιμένει. Πηγαίνει τους φορείς και τους δημοσιογράφους να επισκεφτούν εγκαταστάσεις ΦΑ στη Μεσίνα για να μας πείσει ότι δεν επηρεάζουν. Στην περιοχή της Μεσίνα ο κόσμος πεθαίνει από καρκίνο λόγω της ρύπανσης που προκαλούν τα γειτονικά διυλιστήρια και οι θερμοηλεκτρικές εγκαταστάσεις… σε μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές της Ευρώπης οι επιπτώσεις μερικών συμπιεστών είναι όντως αμελητέες! Μετά τους πηγαίνει στην Μακεδονία σε σταθμό μέτρησης όμως όχι συμπίεσης , στην ενδοχώρα όπου δεν υπάρχουν ούτε τουριστική ανάπτυξη, ούτε δάση, ούτε αιωνόβιοι ελαιώνες. Έχουμε κρίση και μέτρο. Τα παραδείγματα που μας φέρανε δεν ήταν εύστοχα, δεν μπορούν να συγκριθούν ανόμoια πράγματα και να περιμένουν να πειστούμε. Μας προσβάλει που υποτιμούν την νοημοσύνη μας.
Το αίτημα μας είναι δίκαιο και το ξέρουμε, το πιστεύουμε και αυτή η πίστη γίνεται πείσμα. Βλέπουμε πιο μακριά απ’ ότι νομίζουν. Δεν κοιτάμε το δέντρο όπως θα ήθελαν, για να συμβιβαστούμε με το να περάσει ένας σωλήνας, δεν θέλουμε να χάσουμε το δάσος και να ζήσουν οι απόγονοι μας στην νέα Ελευσίνα που τα ξένα και ντόπια συμφέροντα θα έχουν δημιουργήσει στον τόπο μας.
Η Ελλάδα έχει διαλέξει να είναι μέρος του ενεργειακού Ευρωπαϊκού σχεδιασμού και έχει δεσμευτεί με διεθνείς συμφωνίες. Το σεβόμαστε, όμως αυτό δεν επιτρέπεται να γίνει εις βάρος του τουρισμού, ενός τόσο σημαντικού τομέα της Εθνικής Οικονομίας, και μάλιστα όταν η χώρα στενάζει υπό τους όρους του Μνημονίου. Υπάρχουν άλλες λύσεις, λιγότερο επώδυνες, σε περιοχές που είναι ήδη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες ή άγονες. Γιατί τόση επιμονή σε αυτόν τον ακατάλληλο σχεδιασμό που βλάπτει τόσο πολύ το περιβάλλον μας, το φυσικό, το ανθρώπινο και το οικονομικό. Αν το μυαλό μας μετά πάει σε διαπλοκές και βρώμικα παιχνίδια…συμπαθάτε μας, αυτές είναι οι ενδείξεις και η μόνη λογική εξήγηση αυτής της επιμονής . Η ΔΕΠΑ μας δίνει αυτό το δικαίωμα, με τα ψεύδη που μας έχει αραδιάσει όλα αυτά τα χρόνια, που έχουμε επιστημονικά διαψεύσει, και με τον τρόπο που κινείται, πάνω και πέρα από Κυβερνήσεις, νόμους και κανόνες, παραβιάζοντας ιδιοκτησίες και ξεκινώντας εργασίες πριν ακόμα εγκριθεί η οριστική μελέτη. Θέλει να παρουσιάσει στους εταίρους ένα ώριμο έργο υπό την πίεση του ανταγωνισμού για τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν, και μάλιστα θέλει να χρεώσει στην αντίδραση μας το ενδεχόμενο να χαθεί το έργο. Δεν πιάνει ο εκβιασμός! Την ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις την έχει αποκλειστικά η ΔΕΠΑ. Αν η Ελλάδα χάσει αυτήν την επένδυση θα οφείλεται μόνο στην αδιαλλαξία της και αν τελικά περάσει αυτός ο σχεδιασμός θα είναι υπεύθυνη για τον οικονομικό μαρασμό της Ηπείρου που από την τουριστική κίνηση της παράκτιας ζώνης των Συβότων, της Πέρδικας και της Πάργας έχει μόνο οφέλη, και μάλιστα μεγάλα.
Από όποια σκοπιά και να προσεγγίσουμε το θέμα το δίκιο είναι με το μέρος μας. Η μετατροπή της περιοχής μας από τουριστική σε ενεργειακό κόμβο θα θίξει τα συμφέροντα τον επιχειρηματιών του τουρισμού, θα καταστρέψει ένα περιβάλλον εξαίρετου κάλλους, που είναι, πώς να το κάνουμε, και τουριστικό προϊόν, θα δημιουργήσει ανεργία και ερήμωση της υπαίθρου.
Εμείς, είπαμε, πεισμώσαμε και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο ώστε να δικαιωθούμε και να διαφυλάξουμε την ευημερία αυτού του τόπου. Καλά θα κάνει επιτέλους η ΔΕΠΑ να μας ακούσει και να αλλάξει το σχεδιασμό αυτού του έργου και να μη διαπράξει ένα τόσο σοβαρό έγκλημα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας. »»