Την άμεση μείωση της ισοτιμίας του Ευρώ, καθώς έτσι μπορούν να ανακάμψουν τα εμπορικά ελλείμματα των περιφερειακών χωρών, προτείνει μέσα από άρθρο του ο Θανάσης Οικονόμου. Για τον πρώην Βουλευτή αυτό είναι το επόμενο απαραίτητο βήμα που πρέπει να ληφθεί σε κοινοτικό επίπεδο, καθώς ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ή γίνει νέο κούρεμα μαζί με τις συμφωνημένες διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς αυτή τη βοήθεια τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά.
Ο Θανάσης Οικονόμου στέκεται ιδιαίτερα στις ιταλικές εκλογές και στα ευρύτερα συμπεράσματα που προκύπτουν ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η ευρωπαϊκή ηγεσία, και κυρίως η γερμανική πλευρά, τις ιδιαιτερότητες των λαών. Με αφορμή το γεγονός ότι οι εκφραστές της κεντροευρωπαϊκής κουλτούρας ερμήνευσαν με περισσή ευκολία το εκλογικό αποτέλεσμα απλώς ως μία κυριαρχία του “ανορθολογισμού” έναντι του “ορθολογισμού”, ως ένα καταφύγιο απέναντι στη λιτότητα, παραβλέποντας ότι μία τέτοια οικονομική ανάλυση θα προϋπέθετε ευρωπαϊκές κοινωνίες ομοιόμορφες, με εμπεδωμένη ιστορικότητα. “Αυτό, όμως, δεν υφίσταται στην Ευρώπη και δεν μπορούμε να το παραβλέπουμε όταν δεν μας ταιριάζουν οι αποφάσεις των λαών”.
Κάνει δε σαφή αναφορά ως προς τα ψευτοορόσημα που ήδη καλλιεργούνται για τις γερμανικές εκλογές, καθώς το “να αλλάξουν ρότα μετά τις εκλογές οι Γερμανοί είναι τόσο πιθανό, όσο το να γίνουμε εμείς ή οι Ιταλοί άλλοι λαοί μέχρι το Φθινόπωρο”. Είναι δε ανησυχητικό πως ούτε η αντιπολίτευση του Στάινμπρουκ διαφοροποιείται από την καγκελαρία, καθώς οι Γερμανοί έχουν και αυτοί τη δικιά τους ιδιαιτερότητα: δεν κάνουν εύκολα παραδοχές κι όταν το αποφασίζουν πολύ δύσκολα το αλλάζουν.
Η κοινωνική κρίση που βιώνει ολόκληρος ο Νότος, κατά τον Θανάση Οικονόμου, πυροδοτήθηκε από τις αποφάσεις να αποκτήσουν οι χώρες μας αξιοπιστία. “Και πετύχαμε εδώ στην Ελλάδα απίστευτη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά με τρομακτική ανεργία, με διεύρυνση των ανισοτήτων, με γονάτισμα των μεσαίων στρωμάτων λόγω άγριας φορολόγησης.
Αυτή η βαθιά κοινωνική κρίση που πυροδοτεί και τη διαρκή πολιτική κρίση, φοβάμαι πως δεν γίνεται πλήρως κατανοητή από την άλλη πλευρά. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ξεκινήσει μία αντιστροφή των πολιτικών λιτότητας που δημιουργεί φυγόκεντρες αντιδράσεις. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα ψευτοορόσημα. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση, περισσότερη συναίνεση και υπευθυνότητα. Μια τελευταία προσπάθεια αλληλεγγύης, όπως είναι η μείωση της ισοτιμίας του Ευρώ, θα είναι πολύ πιο κοντά στους στόχους των αρχικών οραματιστών της ενιαίας Ευρώπης και στις ανάγκες των λαών της”.