Σε ομιλία του ο Θανάσης Οικονόμου, εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση σύμφωνα με το άρθρο 148 του ΚτΒ επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Υπόθεσης των Ομόλογων τόνισε τα εξής:
«« Αυτά που πρέπει να αλλάξουν για να καταφέρει η χώρα να σωθεί δεν αφορούν μόνο την οικονομία. Προφανώς ο έλεγχος του χρέους και τα μεγέθη της ανάπτυξης είναι κρίσιμες προϋποθέσεις. Όσα όμως και αν πετυχαίνουμε σε αυτό το επίπεδο θα είναι μέρος της εικόνας, αν δεν αλλάξουν όλα όσα αποδυνάμωσαν τη χώρα. Οι πόροι που χάθηκαν και τα χρήματα του ελληνικού λαού που κατασπαταλήθηκαν είναι η μία πλευρά.
Εξίσου, όμως, καταστροφική, ήταν και η νοοτροπία που διαμορφώθηκε η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η υποθήκευση των θεσμών. Όλα αυτά που οδήγησαν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας να μην έχουν πια εμπιστοσύνη στην Πολιτεία και, κυρίως, να μην ενδιαφέρονται να μάθουν που ακριβώς βρίσκονται οι εκάστοτε ευθύνες και ποιες είναι τελικά οι δυνατότητες του κάθε θεσμού. Έτσι φτάσαμε κάτω από τον γενικό όρο «πολιτικό σύστημα» να μπαίνουν όλα τα «αμαρτήματα». Αυτή η ισοπεδωτική λογική, αν και εμπεριέχει κατανοητή οργή, είναι και ισοπεδωτικά επικίνδυνη.
Η υπόθεση των δομημένων ομολόγων είναι μεγάλο σκάνδαλο. Γιατί παραβιάστηκε ο νόμος που όριζε τις προϋποθέσεις των επενδυτικών κινήσεων των ασφαλιστικών ταμείων. Γιατί συντονίστηκε μια μεγάλη επιχείρηση κρυφής υφαρπαγής της περιουσίας των ασφαλισμένων και δημιουργίας πλασματικών στοιχείων για την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Είναι σαφής η ένδειξη για κεντρική πολιτική καθοδήγηση στην υπόθεση αυτή. Όπως επίσης είναι απολύτως σαφές ότι υπήρξε μεθόδευση ώστε να ισχύσουν οι αποσβεστικές ημερομηνίες που δεν επιτρέπουν στη Βουλή να προχωρήσει σε ποινική δίωξη.
Να δώσω μερικά παραδείγματα για δύο από τα οκτώ δομημένα για τα οποία έχουμε επαρκή στοιχεία. Για το δομημένο που αγοράστηκε από το ΤΣΠΕΑΘ. Μετά από όλες τις διαδρομές και μεταπωλήσεις εκτιμήθηκε η πραγματική του αξία στο 81% της ονομαστικής. Η ζημιά για το ΤΣΠΕΑΘ είναι 25 εκατομμύρια ευρώ. Και αν τα 25 εκατομμύρια του ΤΣΠΕΑΘ φαίνονται πολλά και οι αριθμοί τρομάζουν, στο ομόλογο των τεσσάρων Ταμείων η ζημιά είναι 42 εκατομμύρια.
Προέκυψαν τεράστια κέρδη για όσους αναλάμβαναν να διαθέσουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία αυτά τα προϊόντα, μέσα από την πρακτική της κτήσης τους με τιμές αγοράς και στη συνέχεια με τη διάθεσή τους στα Ταμεία σε τιμές πολύ υψηλότερες, που σύμφωνα με την έρευνα Ζορμπά κινήθηκαν σε σκοτεινές διαδρομές. Από τις παγωμένες Άλπεις της Ελβετίας έως τις καυτές παραλίες των Παρθένων Νήσων!
Εμείς εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το Σύνταγμα ώστε να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Όμως οι θεσμικές δυνατότητες της Βουλής είναι ένα μέρος μονάχα από τη συνολική διαδικασία για την απόδοση Δικαιοσύνης. Αυτό που σήμερα οφείλουμε να πούμε είναι ότι στη Δημοκρατία υπάρχει πάντα ο τρόπος να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
Εκτός από το έργο της Δικαιοσύνης, υπάρχει ο χρόνος το Δημόσιο, τα Ταμεία, αν το κρίνουν, να εγείρουν απαιτήσεις από όλους όσους φέρουν ευθύνη για τη ζημιά που υπέστησαν με τα ομόλογα.
Όλοι συνομολογούμε ότι υπάρχει η ανάγκη να ξεκινήσουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να μην ξαναβιώσουμε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις που να αφήνουν έστω και ακραία, έστω και βίαια, έστω και οριακά, οποιοδήποτε περιθώριο καταστρατήγησης του Συντάγματος και του πνεύματος του. Όπως, ακριβώς, έγινε με το κλείσιμο της Βουλής την Άνοιξη του 2009 που ουσιαστικά ακύρωσε τις δυνατότητες της παρούσας Βουλής.
Κεντρικά σημεία της ομιλίας:
- Ομόλογο ΤΣΠΕΑΘ: ζημιά 25 εκατομμύρια ευρώ.
- Ομόλογο τεσσάρων Ταμείων: ζημιά 42 εκατομμύρια ευρώ.
- Σκοτεινές διαδρομές χρήματος μεσαζόντων: Από τις παγωμένες Άλπεις της Ελβετίας έως τις καυτές παραλίες των Παρθένων Νήσων.
- Αλληλογραφία μεταξύ JP- Morgan και Υπουργείων για τις «λεπτομέρειες» της έκδοσης των ομολόγων.
- Κεντρική πολιτική καθοδήγηση ακόμη και την ύστατη στιγμή: ακραία και βίαιη εκμετάλλευση του Συντάγματος ώστε να ισχύσουν οι αποσβεστικές ημερομηνίες (παραγραφή) που δεν επιτρέπουν στη Βουλή να προχωρήσει σε ποινική δίωξη.
- Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το Σύνταγμα ώστε να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Όμως οι θεσμικές δυνατότητες της Βουλής είναι ένα μέρος μονάχα από τη συνολική διαδικασία για την απόδοση Δικαιοσύνης.
- Εκτός από το έργο της Δικαιοσύνης, υπάρχει ο χρόνος το Δημόσιο, τα Ταμεία, αν το κρίνουν, να εγείρουν απαιτήσεις από όλους όσους φέρουν ευθύνη για τη ζημιά που υπέστησαν με τα ομόλογα.
- Όλοι συνομολογούμε ότι υπάρχει η ανάγκη να ξεκινήσουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να μην ξαναβιώσουμε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις που να αφήνουν έστω και ακραία, έστω και βίαια, έστω και οριακά, οποιοδήποτε περιθώριο καταστρατήγησης του Συντάγματος και του πνεύματος του. Όπως, ακριβώς, έγινε με το κλείσιμο της Βουλής την Άνοιξη του 2009 που ουσιαστικά ακύρωσε τις δυνατότητες της παρούσας Βουλής.
- Υπήρξε πολιτική μεθόδευση για να αγοραστούν τα δομημένα ομόλογα, υπήρξε όμως και μεθόδευση για να παραγραφούν οι ευθύνες του σκανδάλου. »»