Τις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη χθεσινή κοινή σύσκεψη των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου στη Θεσσαλονίκη, σε θέματα τουρισμού, επιχειρηματικότητας και πολιτισμού παρουσίασαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Οδ. Πότσης, κ. Π. Κολόκας και κ. Ι. Καραμπίνας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης – που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου – αποφασίστηκε η ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα στις δύο Περιφέρειες στους τομείς του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, και η προώθηση της εξωστρέφειας των δύο Περιφερειών εντός και εκτός συνόρων. Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Στρ. Ιωάννου (Π.Ε. Πρέβεζας), κ. Ι. Καραμπίνας (αρμόδιος για θέμα Μεταφορών και Επικοινωνιών), κ. Π. Κολόκας (αρμόδιος για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού), κ. Οδ. Πότσης (αρμόδιος για θέματα Επιχειρηματικότητας), και ο κ. Β. Ψαθάς (Π.Ε. Άρτας), καθώς και επιχειρηματικοί και τουριστικοί φορείς της Ηπείρου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της διαδικασίας με γνώμονα την λήψη αποφάσεων κοινής ωφέλειας. «Όλοι οι αυτοδιοικητικοί, οι θεσμικοί φορείς κατέθεσαν προτάσεις και σε δεύτερο χρόνο, όταν θα επισκεφτεί η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Μακεδονίας την Ήπειρο, εδώ πια θα ληφθούν και οι αποφάσεις. Με αυτές τις αποφάσεις, με κοινές συνέργειες θα έχουμε κλίμα εξωστρέφειας και θα δρομολογήσουμε δράσεις που θα έχουν κοινή ωφέλεια».
Τη δυνατότητα συνεργασίας σε κοινούς τομείς των δύο Περιφερειών, όπως ο φυσικός πλούτος και η αργυροχρυσοχοΐα, αλλά και η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού είναι οι άξονες που τέθηκαν από τον κ. Παντελή Κολόκα. «Είναι σημαντικό να διευρύνουμε αυτές τις συνεργασίες και προς άλλες περιοχές, ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα συνολικό πακέτο δράσης για να βγούμε μπροστά για αυτά που διαθέτουμε».
Ζητήματα μεταφορών και επικοινωνιών ανέπτυξε στην παρέμβασή του ο κ. Ιωάννης Καραμπίνας, με έμφαση στην αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού και των λιμανιών, καθώς και την ανάπτυξη άλλων οδικών συνδέσεων. Μάλιστα, ανακοίνωσε το ενδιαφέρον του ΚΤΕΛ Κατερίνης να εντάξει στο πρόγραμμά του το δρομολόγιο Κατερίνη – Ιωάννινα και αντίστροφα.
«Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, όλες αυτές οι συγκεντρώσεις και οι συνεννοήσεις οδεύουν για το καλό και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Εμείς λοιπόν κάναμε το πρώτο βήμα. Θα συνεχίσουμε σε αυτό για να διευρύνουμε τους ορίζοντες», υπογράμμισε ο κ. Ι. Καραμπίνας.
Εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, που συμμετείχε στη συνάντηση, μίλησε ο κ. Γ. Τάσιος, ο οποίος υπογράμμισε την πρόταση για την οργάνωση κέντρων πληροφόρησης στους συνοριακούς σταθμούς με γνώμονα την ολοκληρωμένη ενημέρωση των επισκεπτών κατά την είσοδό τους στην χώρα.
«Με αυτή τη συνάντηση δώσαμε όλες τις πληροφορίες για να μπορέσουμε όλοι μαζί να συγχρονιστούμε και να δουλέψουμε μαζί. Γιατί ο επισκέπτης ο δικός τους, θα είναι και μελλοντικός επισκέπτης σε εμάς. Και ο επισκέπτης σε εμάς, θα είναι μελλοντικός επισκέπτης για όλους τους υπόλοιπους στη Βόρεια Ελλάδα».
Με γραπτή ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού κ. Στράτος Ιωάννου δήλωσε ικανοποιημένος από την επίτευξη της συμφωνίας «Πιστεύω ότι θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα μέσα από τη συνεργασία. Είναι γεγονός ότι ως τώρα οι δήμοι και οι πρώην νομαρχίες είχαν περιχαρακωθεί στο να κάνει ο καθένας τη δική του εκστρατεία στη διαφήμιση και την προώθηση. Η Περιφέρεια Ηπείρου δείχνει έμπρακτα εξωστρέφεια. Το μέλλον βρίσκεται στη διασύνδεση μεταξύ των περιφερειών. Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν πολλά κοινά πάνω στα οποία μπορούν να οικοδομήσουν μια σχέση συνεργασίας πάνω στον τουρισμό».
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν για τον τομέα του τουρισμού περιλαμβάνουν:
– Συνεργασία για κοινές δράσεις τουριστικής προβολής των Περιφερειών.
– Κοινή συμμετοχή των Περιφερειών σε επιλεγμένες εκθέσεις για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.
– Συνεργασία για την από κοινού έκδοση εντύπων και συνεργασία στο διαδίκτυο.
– Συνεργασία στον τομέα των Σχολικών εκδρομών, ώστε να κατευθύνονται από την Ήπειρο στη Κεντρική Μακεδονία και από την Κεντρική Μακεδονία στην Ήπειρο.
– Συνεργασία στις Εκδρομές για επιβάτες κρουαζιεροπλοίων τόσο από Ήπειρο προς Κεντρική Μακεδονία, όσο και από Θεσσαλονίκη προς Ήπειρο.
– Διοργάνωση κοινών Κέντρων πληροφόρησης ταξιδιωτών στους σταθμούς συνόρων, αεροδρόμια, λιμάνια και διόδια.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Ήπειρο, όπου πλέον θα συζητηθούν σε όλες τους τις λεπτομέρειες και θα εξειδικευτούν οι κοινές δράσεις, που θα αναληφθούν τόσο στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας.