Του Χρήστου Παπαδημητρίου, Κοινωνιολόγου-Οικονομολόγου
Ε-mail: [email protected]
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΔΡΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
(Η σύγχρονη πολιτική ορολογία διαχωρίζει πλήρως τις δύο διαδικασίες)
Έκπληξη και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός τα πάντα να έχουν ξεπεράσει το όριο του ανεκτού στην χώρα μας και στο θέμα των αυτό διοικητικών εξελίξεων να τίθεται επιμόνως το θέμα της«κομματικής αξιολόγησης».
Επιμένουν οι κομματικοί μηχανισμοί οι οποίοι φαίνεται να είναι επανδρωμένοι ακόμα από τους επι «μισθώ κομματικούς καρεκλο-Κένταυρους» παλαιού και αναχρονιστικού τύπου, σε διαδικασίες που έχουν καταδικαστεί ανεπιστρεπτί από το κοινωνικό σώμα.
Το 2010 ο πολίτης πιστεύω είναι έτοιμος να αποδεχθεί και να ασπαστεί την πολιτική στήριξη σε υποψήφιους και είναι απολύτως λογικό κι επιθυμητό στα όρια και τα πλαίσια της σύγχρονης πολιτικής δημοκρατίας.
Το 2010 επίσης το εκλογικό σώμα είναι ώριμο και ικανό να προτείνει και να αξιολογήσει το ίδιο τις όποιες υποψηφιότητες, και είναι τραγικά αδιανόητο αλλά και πρακτικά ξεπερασμένο να τίθεται θέμα υποβολής προτάσεων όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση για να ακολουθήσει εκ των υστέρων «κομματική αξιολόγηση».
Η υποβολή προτάσεων είναι παράμερος δημοκρατική ,η κοινωνία όμως σήμερα με προαπαιτούμενο την αναποτελεσματικότητα στην διαχείριση της όποιας εξουσίας εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων περίμενε και περιμένει μια διαφορετικού και συγχρόνου τύπου αντιμετώπιση καθώς και αποδοχή της σύγχρονης διάστασης των εννοιών«στήριξη και «αξιολόγηση υποψηφίων».
Η πολιτική αξιολόγηση ως διαδικασία περιχαρακώνει την δημοκρατία, η κομματική αξιολόγηση δε, αφενός μεν υπερπηδήθηκε και στην συνείδηση του πολίτη καταδικάστηκε ως διαδικασία ,(και δεν χρειάζεται επεξήγηση για αυτό) ,και αφετέρου αποτέλεσε μια από τις αιτίες του πολιτικού ξεπεσμού και αμοραλισμού και όλων όσων αυτόν τον καιρό παρατηρούμε όλοι, δήθεν έκθαμβοι…
Διεκδικώ ως πολίτης να μου αναγνωριστεί η δυνατότητα ότι πλέον μπορώ μόνος μου να κρίνω και να αξιολογήσω μέσα από πολλές προτάσεις , χωρίς τούτο να σημαίνει ότι τα κόμματα δεν έχουν λόγο, δεν μπορούν σήμερα όμως να έχουν πεπαλαιωμένο λόγο αλλά συμβατό με αυτόν της κοινωνίας.
Η κοινωνία είναι έτοιμη, η δημοκρατία το επιβάλλει, και τα κόμματα οφείλουν να το πράξουν, αν θέλουν να έχουν σημεία αναφοράς στην κοινωνική πραγματικότητα.
Είναι απολύτως βέβαιο για τους κατέχοντας κοινή λογική ότι η κομματική στήριξη είναι μια διαδικασία που βαθαίνει την Δημοκρατία, με την προϋπόθεση όμως ότι αρνείται να μπει στην διαδικασία της αξιολογήσεως με βάσει την κομματική προϋπηρεσία, γιατί είμαστε μάρτυρες σήμερα μιας απίστευτης καπηλείας της δημόσιας ζωής και της δημόσιας περιουσίας από κομματικά αξιολογημένους τόσα χρόνια τώρα.
Και αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ αλλά και οι τοπικές κοινωνίες φαντάζομαι είναι αυτό που φοβούνται κομματικοί επαγγελματίες ότι δηλαδή αν αναγνωριστεί στην κοινωνία η δυνατότητα όχι μόνο των προτάσεων αλλα και της αξιολόγησης, μιας από αυτές ,τότε ίσως δεν θα εχουν λόγο υπαρξης.
Είναι σαφές ότι οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλλίτερα τα προβλήματα την προβληματική αλλά και την δυναμική ενός έκάστου που επιθυμεί να τεθεί και να εκτεθεί στην κρίση του εκλογικού σώματος, πολύ καλλίτερα από τους επαγγελματίες αξιολογητές οι οποίοι φαίνεται να μην καταλαβαν τίποτε από αυτό που ζούμε και από αυτό που ερχεται ,γιατί κατά βάση η επιμονή των για το αξιόλογο του εργου τους δεν είναι τίποτε άλλο από την ανησυχία της καταργήσεως της βλακώδους και άχρηστης σήμερα υπηρεσίας που υποτίθεται προσφέρουν στα κόμματά τους.
Η κοινωνία απαιτεί σήμερα μια σοβαρότερη και πληρέστερη τοποθέτηση των κομμάτων στο θέμα της δυνατότητας που έχει να προτείνει να επιλέξει και να αξιολογεί η ίδια μέσα από την δημοκρατική εκλογική διαδικασία.
Η κοινωνία σιχάθηκε τον κομματικά αξιολογημένο εγκάθετο.
Η κοινωνία την πλήρωσε και θα την πληρώσει πολύ ακριβά σε όλα τα επίπεδα αυτή την στείρα αξιολόγηση μέχρι σήμερα, χωρίς να σημαίνει τούτο ότι τα κόμματα δεν δικαιούνται να προτείνουν.
Δεν δικαιούνται όμως να ακολουθούν πεπατημένες που δημιούργησαν μεγα χάσμα στην κοινωνία από την πολιτική ,και η επιμονή των παλαιοκομματικών τους στελεχών για αξιολόγηση από το κόμμα σαν διαδικασία,για την κοινωνία τελείωσε και όσο νωρίτερα αντιληφθούν αυτό που η κοινωνία θεωρεί ως δημοκρατικότερη διαδικασία τόσο ουσιαστικότερη θα καθιστούν την ανάγκη της ύπαρξης σύγχρονων κομματικών οντοτήτων.
Θα είναι επιζήμιο για τον τόπο μας και, θα είναι ολέθριο για την ανάπτυξή μας, αν σε αυτή την μοναδική χρονικά περίοδο , αξιολογηθούν άτομα με βάσει την κομματική προϋπηρεσία, και δεν προταθούν άνθρωποι ναι μεν πολιτικά τοποθετημένοι, με αποδεδειγμένη όμως εμπειρία τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην διοίκηση γενικότερα, αλλά βέβαια και άνθρωποι που μέσα από τις προηγούμενες ενασχολήσεις των έχουν την καλή έξωθεν μαρτυρία περί «ήθους».