Τι προβλέπει η νομοθεσία για την ηλεκτρονική καταγραφή πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που εφαρμόζεται από 1-1-2014.
Η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι μία διαδικασία που επιβλήθηκε νομοθετικά με το νόμο 4036/2012. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 5 του άρθρου 36 προβλέπεται η υποχρέωση της καταγραφής της λιανικής πώσης των ΦΠΠ σε ειδικό έντυπο ενώ στην παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής από το ΥΠΑΑΤ για την ηλεκτρονική καταχώριση αυτών των εντύπων.
Με την υπ’ αριθ. 2519/28169/2013 Υπουργική Απόφαση καθορίστηκε ο φορέας δημιουργίας και τήρησης της ηλεκτρονικής εφαρμογής, οι λεπτομέρειες εφαρμογής του συστήματος, ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού εντύπου, και δόθηκε προθεσμία 6 μηνών από την υπογραφή της απόφασης (5 Μαρτίου 2013) για την υποχρεωτική έναρξη της καταγραφής από τα καταστήματα.
Τέλος με νέα Υπουργική Απόφαση (9632/109344/2013) δόθηκε παράταση μέχρι 31-12-2013 για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου. Έτσι η ηλεκτρονική καταγραφή έγινε τελικά υποχρεωτική για όλα τα καταστήματα από 1/1/2014.
Πως γίνεται η ηλεκτρονική καταγραφή: Ο υπεύθυνος επιστήμονας του καταστήματος μπαίνει μέσα στην εφαρμογή “ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ” του ΥΠΑΑΤ και κάνει εγγραφή στο σύστημα δίνοντας mail και κωδικό. Στη συνέχεια το σύστημα του αποστέλλει στο mail που έχει δώσει το όνομα χρήστη (user name). Με τα δύο αυτά στοιχεία (όνομα χρήστη και κωδικό) ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί πλέον να κάνει καταχωρίσεις. Στη συνέχεια επιλέγει από το μενού τη “ΔΙΑΘΕΣΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ” και καταχωρεί στην ειδική φόρμα που ανοίγει τα στοιχεία που ζητούνται. Επισημαίνουμε ότι κάθε υπεύθυνος επιστήμονας πρέπει να έχει το δικό του κωδικό πρόσβασης στο σύστημα και να κάνει τις δικές του καταχωρίσεις. Έτσι εάν ένα κατάστημα έχει π.χ. 2 υπεύθυνους επιστήμονες θα πρέπει να έχουν και οι δύο κωδικούς.
Ποια προϊόντα καταχωρούνται στην ηλεκτρονική καταγραφή: Στην ηλεκτρονική καταγραφή καταχωρούνται μόνο τα γεωργικά φάρμακα που είναι φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Δηλαδή δεν καταχωρούνται:
- Λιπάσματα
- Σπόροι και
- Βιοκτόνα σκευάσματα, δηλαδή τα σκευάσματα υγειονομικής σημασίας που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους.
Επίσης δεν καταχωρούνται στην ηλεκτρονική καταγραφή οι χονδρικές πωλήσεις και οι πωλήσεις των σκευασμάτων που προορίζονται για ερασιτεχνική χρήση.
Ποιοι είναι επαγγελματίες χρήστες: Σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 4036/2012 επαγγελματίας χρήστης είναι κάθε άτομο που χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα κατά την επαγγελματική του δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων των χειριστών, των τεχνιτών, των εργοδοτών και των αυτοαπασχολουμένων τόσο στον γεωργικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς. Άρα υπό αυτή την έννοια ο επαγγελματίας χρήστης δεν ταυτίζεται πάντοτε με τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη αλλά μπορεί να είναι α) Όχι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης που όμως καλλιεργεί και παράγει προϊόντα προς πώληση β) Επαγγελματίας ψεκαστής, ή συντηρητής πρασίνου και κήπων γ) Φυτωριούχος που χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα κατά την επαγγελματική του δραστηριότητα. Όλοι οι υπόλοιποι που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις ανωτέρω κατηγορίες θεωρούνται ερασιτέχνες και δεν απαιτείται η ηλεκτρονική καταγραφή της πώλησης γεωργικών φαρμάκων σε αυτούς. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο για τα γεωργικά φάρμακα που η πώλησή τους επιτρέπεται σε μη επαγγελματίες χρήστες δηλαδή σε όσα δεν αναγράφουν επί της ετικέτας ότι διατίθεται αποκλειστικά και μόνο σε επαγγελματίες χρήστες.
Πόσα αντίγραφα της ηλεκτρονικής καταγραφής πρέπει να εκτυπώνει το κατάστημα: Το κατάστημα υποχρεούται να τυπώνει μόνο ένα αντίγραφο της ηλεκτρονικής καταγραφής και να το παραδίδει στον πελάτη. Δεν είναι υποχρεωμένο να κρατάει εκτυπωμένο αντίγραφο της ηλεκτρονικής καταχώρισης στο αρχείο του. Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα μέσω της εφαρμογής οποτεδήποτε ζητηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Περιπτώσεις προσωρινής ή μόνιμης αδυναμίας ηλεκτρονικής καταγραφής: Σε περίπτωση που το κατάστημα έχει προσωρινή αδυναμία ηλεκτρονικής καταγραφής (π.χ. διακοπή ρεύματος ή προσωρινή αδυμανία σύνδεσης στο διαδίκτυο) υποχρεούται να καταγράφει τις πωλήσεις στο ειδικό έντυπο και να τις καταχωρίσει ηλεκτρονικά αμέσως μόλις αποκατασταθεί το πρόβλημα. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης μόνιμης αδυναμίας σύνδεσης στην εφαρμογή ενημερώνεται η αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. και το κατάστημα καταχωρεί τις πωλήσεις στο ειδικό έντυπο.
Παρακάτω δίνουμε σύνδεσμο με το ειδικό φυλλάδιο που έχει ετοιμάσει το ΥΠΑΑΤ για την ηλεκτρονική καταγραφή.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Να τονίσουμε τέλος ότι πολύ σύντομα ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση όπου θα παρουσιάσει αναλυτικά το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής αλλά και τις νέες προδιαγραφές εμπορίας των καταστημάτων γεωργικών φαρμάκων.