Ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστου Μαντά προς τον κ. Λυκουρέντζο και την κ. Σκοπούλη για τους φορείς ψυχικής υγείας (ΝΠΙΔ), στα πλαίσια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχετικά με το δημόσιο σύστημα περίθαλψης (19 Οκτωβρίου 2012):
Ο κ. Μαντάς άνοιξε την ομιλία του ασκώντας κριτική στην παρούσα πολιτική που εφαρμόζεται:«… έχουμε αρκετά επιστημονικά δεδομένα σήμερα για να πούμε ότι με τις πολιτικές σας έχετε βυθίσει στη φτώχεια, στη μαζική κατάθλιψη, στην απελπισία ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Άνθρωποι στη χώρα μας οδηγούνται και κάτω από το βάρος αυτής της κατάστασης ακόμη και στην αυτοκτονία. Βρισκόμαστε ακριβώς στον πυρήνα του φαινομένου, όπου, ενώ οι απαιτήσεις για ψυχιατρικές υπηρεσίες αυξάνονται λόγω των περικοπών και της κατακρήμνισης του κοινωνικού κράτους, η παροχή τους μειώνεται.
Όταν οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και μάλιστα, με σοβαρά ψυχικά νοσήματα αραιώνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, γιατί δεν έχουν χρήματα να πάρουν τα φάρμακα, με αποτέλεσμα να υποτροπιάζουν, όταν γονείς και παιδιά απελπισμένα ψάχνουν να βρουν παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, τότε δεν είναι μια αποτυχία της πολιτικής, αλλά είναι μια καταστροφική πολιτική, με όλη την έννοια των λέξεων… Είμαστε εμείς αυτοί – και θέλω να το πω από αυτό εδώ το Βήμα – οι οποίοι θα στηρίξουμε προσπάθειες εξυγίανσης και ελέγχου αυτού του τομέα. Όχι, όμως,τσουβάλιασμα: Αυτό δεν θα το στηρίξουμε.»
Στη συνέχεια τέθηκαν τα παρακάτω σημαντικά ερωτήματα:
“Τι ακριβώς θα κάνετε με τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που θυμίζω ότι ήταν δομές που οι πρόγονοι των σημερινών κυβερνήσεων και των λογικών τους, για λόγους δήθεν ευελιξίας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, επέλεξαν;
Θα χρηματοδοτήσετε και πώς αυτές τις δομές;
Τα χρήματα, που έχετε ήδη στην απάντησή σας αναφέρει ότι έχουν εκταμιευθεί, πώς θα διατεθούν; Θα διατεθούν στη μισθοδοσία των εργαζομένων;
Πώς θα κατανεμηθούν και πότε; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό; Τι ακριβώς θα γίνει με τις μονάδες που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους;
Πώς ακριβώς σκοπεύετε να προχωρήσετε στον έλεγχο και στην αξιολόγηση αυτών των δομών;
Τέλος, είναι αλήθεια ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ότι αν καταρρεύσουν αυτές οι δομές – που δεν πρέπει να καταρρεύσουν – θα χρωστάει η χώρα μας επιστροφές της τάξης του 1,4 δισεκατομμυρίου; Πώς θα διασφαλιστούμε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο;”
Οι τοποθετήσεις του κ. Λυκουρέντζου και της κ. Σκοπούλη για τα θέματα της ψυχικής υγείας ήταν οι εξής:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: “… ΜΚΟ η οποία ασχολείται στην ψυχική υγεία. Θα απαντήσει η κα Σκοπούλη μετά λεπτομερέστερα. Οικογενειακή υπόθεση. Στα τέσσερα χρόνια ένα εκατομμύριο μισθοί, υποτίθεται, σε αυτούς που διαχειρίζονται τη ΜΚΟ. Δεν λέω – προς Θεού – ότι φταίτε εσείς που κάνετε την κριτική. Σας λέω, όμως, τι είναι αυτά τα οποία στρέβλωσαν αυτή την προσπάθεια η οποία ξεκίνησε. Αμοιβές ιατρών, 5.500 το μήνα. Και μετά οι εργαζόμενοι απλήρωτοι. Και εκβιάζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, «βρείτε άλλα κεφάλαια». Και προσπαθούμε να βρούμε. Έχουν όμως καταβληθεί αυτά τα οποία υπήρχαν στον Προϋπολογισμό, έχουν δοθεί οδηγίες. Γιατί το δικό σας ενδιαφέρον δεν είναι να επιβιώσουν αυτές οι πρακτικές –σπεύδω να σας το αναγνωρίσω- είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, να λειτουργούν οι δομές”.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ: “Θα απαντήσω σε ερωτήματα που έχουν τεθεί όσον αφορά την ψυχική υγεία. Ο στόχος όσον αφορά την ψυχική υγεία είναι πρώτον να επιβιώσει η παρούσα κατάσταση που υπάρχει, γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω του ότι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις –χωρίς να είναι αυτό μνημονιακή ρύθμιση και το έχω πει πάρα πολλές φορές εδώ μέσα- έχει κοπεί οριζόντια το 50% της χρηματοδότησης….Συνεχίζοντας για την ψυχική υγεία, όπως ανέφερε και ο κ. Μαντάς, προτεραιότητά μας είναι να ξεκαθαρίσουμε τις ανάγκες και τη λειτουργικότητα κατά τομέα, δηλαδή αυτό που λέτετομεοποίηση της ψυχικής υγείας.
Δεν μπορεί να υπάρχουν δομές ιδιωτικού δικαίου ψυχικής υγείας σε ένα χώρο, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ούτε με τις δομές στο δημόσιο τομέα,ούτε με το νοσοκομείο. Αυτά θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να δουλεύουν συνολικά μαζί,ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου… Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι στο χώρο της ψυχικής υγείας έχουν προχωρήσει λίγο τα πράγματα, όσον αφορά, λίγο την αξιολόγηση και ήδη έχουμε μια αξιολόγηση από θεσμούς η οποία είναι αντικειμενική.
Και τα πορίσματα όμως, αυτής της αξιολόγησης δεν έχουν ληφθεί υπόψη καθόλου και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Αυτό που θα κάνουμε εμείς και που αρχίσαμε να κάνουμε είναι να αξιοποιούμε και να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τα πορίσματα της ήδη αξιολογημένης κατάστασης της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα.
Ένα άλλο σημείο, το οποίο έχουμε πει και παλιότερα είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις,οι οποίες υποστηρίζουν την ψυχική υγεία. Στόχος της παρούσας πολιτικής ηγεσίας είναι να συνυπάρχουν αυτές οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με τον δημόσιο φορέα, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν καθοριστικά, διαχειριστικά, νομικά και παράλληλα όπως και οι δομές της δημόσιας ψυχικής υγείας να ελεγχθούν ποιοτικά, τι προσφέρουμε σε αυτές τις δομές. “… Γνωρίζετε πολύ καλά – και έρχομαι με παράδειγμα από την ψυχική υγεία – ότι το 2%των προμηθειών όλων των οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, οφείλουν να πάνε στο λογαριασμό της ψυχικής υγείας. Δεν εφαρμόζεται ο νόμος.
Κλείνοντας στη δευτερολογία του ο κ. Μαντάς δήλωσε:
«Πιστεύω ότι εμείς – μιλάω ως ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο – μαζί με όλο τον κόσμο που αγωνίζεται αυτήν την ώρα, μπορούμε να εγγυηθούμε, πράγματι, μια σοβαρή και ριζική μεταρρύθμιση που υπάρχει στην πραγματικότητα, μιλώντας ειδικά για το θέμα της ψυχικής υγείας, με προσανατολισμό στην Κοινότητα, με στρατηγική μας επιλογή πρώτα απ’ όλα στην πρόληψη και ιδιαίτερα, θα έλεγα, στα παιδιά και στην τρίτη ηλικία, που εκεί έχουμε πάρα πολλά μεγάλα κενά και μπορούμε να τα εγγυηθούμε όχι ως μάγοι. Δεν είμαστε μάγοι.Έχουμε διαφορετικές πολιτικές, πολύ διαφορετικές, ριζικά διαφορετικές πολιτικές.»
Το οπτικό υλικό από την ομιλία του κ. Μαντά: