Επανέρχεται στη Βουλή το θέμα της αδυναμίας παιδιών με οικονομικά προβλήματα στις σχολές επιτυχίας τους:
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστου Μαντά, επανέρχονται στην ερώτηση με αριθμό 1583/12-9-2012, κρίνοντας ότι η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού δεν ήταν επαρκής και δεν ανέλυε επί της ουσίας τα ζητήματα που είχαν τεθεί.
Στην αρχική ερώτησή τέθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, των οποίων τα παιδιά αδυνατούν, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, να φοιτήσουν στις Σχολές επιτυχίας τους, επειδή αυτές βρίσκονται μακριά από την περιοχή μόνιμης κατοικίας.
Ρωτήθηκε πώς προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα, καθώς και τι σχεδιάζει αναφορικά με την κάλυψη των μεγάλων κενών της φοιτητικής μέριμνας, η οποία και θα έλυνε ριζικά το πρόβλημα.
Αντί των παραπάνω, δόθηκε ως απάντηση μια απλή περιγραφή του θεσμικού πλαισίου για την προσφορά σίτισης και στέγασης στους φοιτητές (το οποίο δεν αμφισβητείται ότι υπάρχει, αλλά επισημάνθηκε η ανεπάρκεια των υφιστάμενων υποδομών) και επισημάνθηκε ότι έχουν αυξηθεί οι θέσεις που δίνονται σε όσους ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες του νόμου.
Οι κατηγορίες αυτές, όμως, δεν περιλαμβάνουν το εισόδημα ως αυτόνομο κριτήριο, αλλά μόνο σε σχέση με κριτήρια όπως η πολυτεκνία (νόμος 3966/11, άρθρο 59, παρ. 11). Ως εκ τούτου, το στοιχείο που δίνεται (αύξηση του ποσοστού των εισακτέων με τις ειδικές κατηγορίες) δεν είναι ενδεικτικό, αλλά αποτελεί ένα συνολικό στατιστικό μέγεθος που συσκοτίζει την πραγματικότητα. Από τη μεριά των βουλευτών επισημαίνεται ότι η πλειονότητα των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας παραμένει εκτός των προαναφερόμενων κατηγοριών και έτσι τα παιδιά τους πρακτικά αποκλείονται από τη φοίτηση στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, παρά το ότι έχουν επιτύχει σε αυτά.
Ερωτάται εκ νέου ο κ. Υπουργός:
– Προτίθεται να αντιμετωπίσει άμεσα, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, το ζήτημα της αδυναμίας φοίτησης των επιτυχόντων λόγω οικονομικών προβλημάτων και επιτυχίας τους μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας της οικογένειας;
– Θα επαναφέρει τη διαδικασία των μετεγγραφών για όσους επιτυχόντες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή θα αδιαφορήσει επιδεικτικά, αναδεικνύοντας έτσι τους ταξικούς φραγμούς του εκπαιδευτικού μας συστήματος;
– Έχει η ηγεσία του Υπουργείου κάποιο σχέδιο για την μεγαλύτερη ανάπτυξη των δομών φοιτητικής μέριμνας (σίτιση – στέγαση) ώστε να καλύπτει πάγια τις ανάγκες των φοιτητών που καλούνται να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και να μην επανέρχεται σε κάθε ακαδημαϊκή χρονιά το ίδιο πρόβλημα;