Ερώτηση Προς τον κ. Υπουργό: Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: “Σχετικά με τις καθυστερήσεις στη στελέχωση και τη λειτουργία των δημοσίων δομών μη τυπικής εκπαίδευσης”:
Τέσσερις μέρες πριν την επίσημη, όπως ορίζεται από το νόμο, έναρξη του εκπαιδευτικού έτους για τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) και τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ), η επιλογή της κυβέρνησης να ψηφίσει το Ν. 4186/2013 που «αναδιαρθρώνει τον τομέα της μη τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» έχει ήδη αρχίσει να κάνει ορατές τις συνέπειες της.
Για πρώτη φορά, αρχές Οκτωβρίου τίποτα δεν είναι στη θέση του: Ούτε οι Διευθυντές, ούτε οι εκπαιδευτικοί αλλά ούτε και οι εκπαιδευόμενοι. Ο αγώνας δρόμου στον οποίο επιδίδεται το διοικητικό προσωπικό δεν μπορεί να συγκαλύψει τις τραγικές καθυστερήσεις στη στελέχωση στους τομείς της εκπαίδευσης και της διοίκησης αλλά και την αγωνία που βιώνουν χιλιάδες υποψήφιοι καταρτιζόμενοι για το αν θα βρουν μια θέση σε ένα Δημόσιο ΙΕΚ.
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας επιδίδεται σε ένα «εμπόρια ελπίδας» προς τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή κρίθηκαν υπεράριθμοι, με την υπόσχεση να «τακτοποιηθούν» σε οργανικές θέσεις σε ΙΕΚ και ΣΕΚ. Εντούτοις η αδιαφάνεια και οι διοικητικά έωλες διαδικασίες που συνοδεύουν αυτές τις εξαγγελίες είναι ενδεικτικές των προθέσεων και στοχεύουν στην δημιουργία μιας δεξαμενής διαρκούς κινητικότητας εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα «περιφέρονται» στις διάφορες δομές μη τυπικής εκπαίδευσης.
Οι χειρισμοί του Υπουργείου μπορεί επικοινωνιακά να ικανοποιούν όσους δεν εμπλέκονται άμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά έχουν συμβάλλει σε δύο σοβαρότατες εξελίξεις στο χώρο της μη τυπικής εκπαίδευσης: αφενός, στη μαζική στροφή των υποψηφίων καταρτιζόμενων στα ιδιωτικά ΙΕΚ, τόσο σε μεταλυκειακό όσο και σε μεταγυμνασιακό επίπεδο που καταγράφεται όλο το Σεπτέμβριο λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στα δημόσια ΙΕΚ και αφετέρου, στην περαιτέρω απαξίωση των δημοσίων δομών στην κοινή γνώμη και στην υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης κατάρτισης.
Εξ ίσου επικοινωνιακά «εύστοχη» είναι η ανακοίνωση περί της δωρεάν φοίτησης σε ΣΕΚ και ΙΕΚ καθώς το δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας στις 7/10/2013 αναφέρει μεταξύ άλλων πως « .. η φοίτηση για όλους όσοι ενδιαφέρονται θα είναι δωρεάν, με βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια».
Ένα ακόμα παράδειγμα της επικοινωνιακής διαχείρισης του ζητήματος με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων είναι η αναγραφή στο ηλεκτρονικό σύστημα της έναρξης των αιτήσεων που ορίζεται η 15η Σεπτεμβρίου, όταν το ΦΕΚ (193 Α’/17.09.2013) του Νόμου που καθορίζει τις ειδικότητες ΙΕΚ και ΣΕΚ έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου!
Εννοείται ότι κανείς σπουδαστής δε μπορούσε να κάνει αίτηση πριν τις 7/10/2013 ούτε ηλεκτρονικά ούτε δια ζώσης, καθώς δεν ήταν γνωστές οι ειδικότητες! Το «επείγον» της διαδικασίας επιτρέπει μόνο 7 εργάσιμες ημέρες για αιτήσεις με πλείστα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα που δυσχεραίνουν την όλη διαδικασία.
Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία η πολιτική ηγεσία αντιμετωπίζει το θέμα της μη τυπικής μεταλυκειακής κατάρτισης είναι η με αριθμ. πρωτ. 117937/ΙΗΕΞ απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας στις 28 – 08 – 2013 σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με την οποία ενημερώνει πως «..για το χειμερινό εξάμηνο 2013-2014 προβλέπονταν η υποβολή προτάσεων για προσφερόμενες ειδικότητες από τα ΔΙΕΚ μέχρι 31-7-2013. Μετά την έγκρισή των προσφερόμενων ειδικοτήτων από τη Γ.Γ.Δ.Β.Μ. θα δημοσιευτεί ο σχετικός κατάλογος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.»
Είτε η πολιτική ηγεσία δεν γνώριζε ότι την αμέσως επόμενη μέρα θα άλλαζαν οι ειδικότητες με την κατάθεση του Νομοσχεδίου αρμοδιότητας του στη Βουλή, είτε απαξίωσε την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Με δεδομένα τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Πότε θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά για τα ΔΙΕΚ και ΣΕΚ με πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα;
2) Θα καταργηθούν τα δίδακτρα, καθώς ο νόμος 4186/2013 ορίζει πως η φοίτηση θα είναι δωρεάν; ή θα οριστούν αντικειμενικά κριτήρια των δικαιούχων για δωρεάν φοίτηση όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου;
3) Αν ισχύσει η δεύτερη περίπτωση, η κάλυψη του κόστους της δωρεάν φοίτησης θα προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας ή θα τροποποιηθεί το πρόγραμμα Επιταγή Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Voucher); Ποια θα είναι τα αντικειμενικά αυτά κριτήρια;
4) Ποιος είναι ο προβλεπόμενος αριθμός καταρτιζομένων που θα φοιτήσουν στα Δημόσια ΙΕΚ και ΣΕΚ της Χώρας; 5) Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ο μη αποκλεισμός αιτούντων σε ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση;
6) Πότε και με ποια κριτήρια θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων εκπαιδευτικών σε ΙΕΚ και ΣΕΚ, που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας;
7) Ποιος είναι ο αριθμός του εκπαιδευτικού προσωπικού που απαιτείται για να στελεχωθούν επαρκώς τα Δημόσια ΙΕΚ και ΣΕΚ; Πότε θα προκηρυχτούν οι θέσεις του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού;
8) Θα αναρτηθούν οι μοριοδοτήσεις των υποψηφίων καταρτιζόμενων ανά ΙΕΚ και ΣΕΚ ώστε όντως να διασφαλιστεί η διαφάνεια και αντικειμενικότητα της επεξεργασίας των αιτήσεων;
9) Με ποία διοικητική διαδικασία έγινε η γεωγραφική κατανομή των ειδικοτήτων στα κατά τόπους ΙΕΚ και ΣΕΚ;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Χρήστος Μαντάς
Νίκος Συρμαλένιος
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ.
Γιώργος Πάντζας
Τζένη Βαμβακά
Μαρία Κανελλοπούλου
Παναγιώτα Δριτσέλη
Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη
Θεανώ Φωτίου
Τάσος Κουράκης