Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη μεταφορά νερού από τον Αώο στη λίμνη Παμβώτιδα:
«« Προς τον κ.κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Μεταφορά νερού από τον Αώο στη λίμνη Παμβώτιδα:
Επανήλθε στις 11/07/2012, στη διάρκεια ημερίδας ενημέρωσης επί των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων της χώρας και πιο συγκεκριμένα του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου – που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ παραρτήματος Ηπείρου στα Ιωάννινα – το ζήτημα μεταφοράς νερού από τον Αώο στη Παμβώτιδα.
Ο Αώος αποτελεί τόπο ανυπολόγιστης οικολογικής αξίας, όπου συναντώνται σπάνια ενδημικά φυτά και αρκετά είδη ζώων όπως η αρκούδα, ο λύγκας και η βίδρα.Η μεταφορά νερού από τον Αώο στη Παμβώτιδα είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους περιβαλλοντολογικούς φορείς, τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς της περιοχής της Ηπείρου.
Για το έργο αυτό είχε κατατεθεί η πρόταση του κ. Λευτέρη Καλογιάννη, πρώην βουλευτή, για την ανάγκη μεταφοράς νερού στο λεκανοπέδιο από τον Αώο, θεωρώντας την ως κατάλληλη λύση τόσο για την άρδευση του λεκανοπεδίου όσο και για τον εμπλουτισμό των υδάτων της λίμνης Παμβώτιδας.
Το έργο τελικά εντάχτηκε στην κατηγορία «έργα δομικών κατασκευών» με αρ. WD05S170 «Αξιοποίηση υδατικού δυναμικού Πίνδου με πολλαπλή και πολυδύναμη χρήση νερού και υδροηλεκτρική εκμετάλλευση», με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΗ ανανεώσιμες και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
Εντύπωση προκαλεί πως σε μελέτη Προσχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων του ΥΠΕΚΑ, κανένα στοιχείο δεν εντοπίζει πρόβλημα ποσοτικής επάρκειας νερού στο λεκανοπέδιο. Το αντίθετο μάλιστα. Η ποιοτική και ποσοτική κατάσταση του συστήματος αναφέρεται ως καλή. Οι μελετητές όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εκτιμούν ότι το έργο αυτό πρέπει να γίνει για να σταματήσουν οι τοπικές υπεραντλήσεις. Από την άλλη όμως είναι γνωστό ότι γίνεται εκτροπή σημαντικών ποσοτήτων νερού από τον Αώο στο λεκανοπέδιο και από κει στον Καλαμά.
Επιπλέον δεν λαμβάνεται υπ όψη ότι το έργο του εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου του λεκανοπεδίου και η μελέτη μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο βρίσκονται κοντά στη φάση της ολοκλήρωσής τους. Αξίζει να σημειωθεί επίσης η δήλωση της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, πρώην υπουργού του ΥΠΕΚΑ, αναφορικά με την πλήρη αντίθεση της στα σχέδια εκτροπής του Αώου, που είχε υποβάλει η εταιρεία «ΔΕΗ-Ανανεώσιμες Α.Ε.» όπως δημοσιεύτηκε σε άρθρο της ελευθεροτυπίας στις 9 Νοεμβρίου του 2009.
Το οικολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προβλέπει ρητά την προστασία των κύκλων του νερού και τον αποκλεισμό των έργων φαραωνικού τύπου με αμφιλεγόμενες επιδιώξεις και σκοπιμότητες. Παράλληλα απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία και αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
– Θα επιμείνει το ΥΠΕΚΑ στην υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς νερού από τον Αώο στη Παμβώτιδα;
– Θα ξεκαθαρίσει το ΥΠΕΚΑ τεκμηριωμένα και με επιστημονικά κριτήρια ποια η χρησιμότητα του έργου αυτού, λαμβάνοντας υπόψη ουσιαστικά κριτήρια οικολογικής διαχείρισης;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Ηρώ Διώτη, βουλευτής Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ »»