Την επίσημη πρεμιέρα του έργου «Αντιγόνη + Αντιγόνη» δίνει (σήμερα – αύριο) Παρασκευή ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο θέατρο «Καμπέρειο». Το έργο παρουσιάζεται από τη Νέα Σκηνή του Θεάτρου σε συμπαραγωγή με την εταιρεία «Θεατρική Συμπαιγνία» και είναι συρραφή κειμένων που επιμελήθηκαν οι Βασίλης Σιάφης και Γιολάντα Καπέρδα έχοντας τους ακόλουθους συντελεστές: Σκηνοθεσία: Γιολάντα Καπέρδα, Σκηνικά κοστούμια: Αγγελική-Βασιλική Σιδέρη, Μουσική: Παναγιώτης Τέλλης, Κίνηση-χορογραφίες: Διοσυσία Φειδοπούλου, Φωτισμοί: Νίκος Γούλας, Βοηθός σκηνοθέτη: Ελευθερία Πανταζή, Βοηθός φωτιστή: Νεκταρία Λαμπράκη. Διανομή: Γιολάντα Καπέρδα: Αντιγόνη, Βασίλης Σιάφης: Κρέων, Σπύρος Βάρφης: Φρουρός, Ελευθερία Πανταζή: Πρόλογος, Αγγελιοφόρος, Μαρία Νταλαούτη: Ευρυδίκη, Νίκος Μάνθος: Αίμων, Αγαθή Παππά: Ισμήνη, Άγγελος. Χορός: ο θίασος. Μουσικός επί σκηνής: Παναγιώτης Τέλλης, Φωτογραφίες: Μιχάλης Αράπογλου, Κατασκευή κοστουμιών: Χριστίνα Παππά. Η επίσημη πρεμιέρα της Παρασκευής, όπως και οι παραστάσεις που θα ακολουθήσουν το Σαββατοκύριακο αρχίζουν στις 9 το βράδυ.
Το έργο «Αντιγόνη + Αντιγόνη» θα συνεχίσει τις παραστάσεις του έως την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με ώρα έναρξης 9 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 9 € το κανονικό και & 6 € το εκπτωτικό που περιλαμβάνει: μαθητές, φοιτητές, κατόχους κάρτας ανεργίας, μέλη ΚΑΠΗ και πολύτεκνους. Προπώληση εισιτηρίων στα καταστήματα Rock Shop (Πουτέτση 1α), Iris (Γρηγορίου Σακκά 20), και τα βιβλιοπωλεία Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11), Πρόκος (Κ. Κατσαδήμα 7). Οι παραστάσεις του έργου είναι ενταγμένες στο «Β’ Χειμερινό Θεατρικό Φεστιβάλ» που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου. Χορηγός επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.
Σημείωμα σκηνοθέτη
Θα δανειστώ την φράση του Ντέιβιντ Μάμετ: «Η επιτέλεση ενός μεγάλου άθλου απλά, στη σκηνή ή εκτός σκηνής, ονομάζεται ηρωισμός».
Νομίζω αυτό μ΄ απασχόλησε σ΄ όλη τη διάρκεια των πολύμηνων προβών:
To πως μπορείς να σταθείς «απλά» και να πεις τα λόγια σου στη σκηνή.
Το πώς μπορείς να κοιτάζεις «απλά» τον άλλον και να του πεις μια αλήθεια.
Το πώς μπορεί κάποιος να σηκωθεί από το κρεβάτι του μια μέρα και να κάνει μια ηρωική πράξη, «απλά» γιατί το απαιτούσε η περίσταση.
Το πώς μπορεί ο καθένας από μας να γίνει ήρωας επειδή έκανε «απλά» αυτό που έπρεπε την κατάλληλη στιγμή.
Ίσως αυτός είναι ο βασικός λόγος που επέλεξα να ασχοληθώ και με τις δύο Αντιγόνες, αντιμετωπίζοντας την σύγχρονη Αντιγόνη του Ανούιγ σα «μεταμορφωτικό απόηχο» (για να δανειστώ την φράση του Τζωρτζ Στάινερ ) της Αντιγόνης του μεγάλου μας τραγικού Σοφοκλή.
Οι ήρωες του Σοφοκλή σε αυτή την παράσταση είναι μνήμες- οράματα που επισκέπτονται τους ήρωες του Ανούιγ για να τους ωθήσουν να εμπλακούν στο τραγικό. Είναι το «εν δυνάμει ηρωικό» που υπάρχει στην ουσία του καθένα μας. Και όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σέλερ «το τραγικό είναι πρωταρχικό συστατικό του ίδιου του σύμπαντος».
Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τους ηθοποιούς της παράστασης που δούλεψαν σκληρά, με αγάπη κι εμπιστοσύνη ο ένας για τον άλλον και κατόρθωσαν, ακόμη και αυτοί που παίζουν για πρώτη φορά, να σταθούν με θάρρος στη σκηνή και ν΄ αρθρώσουν τα λόγια τους απλά κι αληθινά.
Η υπόθεση του έργου:
Μετά την μονομαχία του Πολυνείκη και του Ετεοκλή, των γιών του Οιδίποδα, στην έβδομη πύλη των Θηβών και τον αμοιβαίο θάνατό τους, ο Κρέοντας αναλαμβάνει την εξουσία της πόλης. Ως απόλυτος μονάρχης ανακοινώνει την αυθαίρετη απόφαση του να ταφεί ο Ετεοκλής με όλες τις τιμές που ταιριάζουν σε έναν υπερασπιστή της πατρίδας και να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, που θέλησε με στρατό να την κυριεύσει. Ποινή για τον παραβάτη της διαταγής ορίζεται κατηγορηματικά ο θάνατος. Η Αντιγόνη, τραγική αδερφή των σκοτωμένων, δηλώνει την σθεναρή απόφασή της να θάψει τον Πολυνείκη, παρακούοντας τον νόμο του βασιλιά κι αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πράξης της.