Εκτενή συζήτηση για τα θέματα Υγείας, έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από αίτημα που είχε καταθέσει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του, επανέλαβε την πάγια θέση του για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων υγείας στις αιρετές Περιφέρειες, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Επίσης, αναγνώρισε τα προβλήματα που καταγράφονται στον χώρο της υγείας, σε επίπεδο προμηθειών, εξοπλισμού και υλικών, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις για αυτά λαμβάνονται από τις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου.
«Δεν μπορεί – είπε – να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο κέντρο και να αφήνεται η εκτέλεση στην περιφέρεια. Με ενδιαφέρει τι συμβαίνει από τον απλό νοσοκόμο και τον τραυματιοφορέα μέχρι το γιατρό, γιατί αυτοί είναι τα νοσοκομεία. Πρέπει να είμαστε μέσα στην κοινωνία και να συζητάμε λογικά πως θα καλυτερεύσουν τα πράγματα».
Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ακόμη τη δυνατότητα αξιοποίησης της ευρωπαϊκής εμπειρίας στην διαχείριση των προβλημάτων στον τομέα της Υγείας στην περιοχή. Βασικός άξονας μπορεί να αποτελέσει η εθελοντική εργασία σε δομές της Υγείας, κάτι που υλοποιείται εδώ και χρόνια σε χώρες, όπως η Γερμανία, με εργαλείο προγράμματα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Υγείας κ. Νικόλας Κάτσιος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα προσωπικά από τον Περιφερειάρχη, αλλά και από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας για τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας στην Ήπειρο. «Θέλουμε ένα σύστημα Υγείας, έξω από την αντίληψη της εμπορευματοποίησης. Δημόσιο, με υψηλές προσδοκίες και αποτελέσματα, προάγοντας τον εξορθολογισμό των δαπανών, τον εξορθολογισμό των οργανογραμμάτων των Υπηρεσιών Υγείας, κάνοντας το βιώσιμο, αξιοποιώντας όλο το ανθρώπινο δυναμικό των παρόχων Υγείας».
Πρότεινε δε:
– Κανένα κλείσιμο δομής Υγείας στην Ήπειρο
– Πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και εξειδικευμένο προσωπικό νοσηλείας των νοσοκομείων της Ηπείρου, καθώς και την άμεση λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και της νέας πτέρυγας Νοσοκομείου Φιλιατών
– Συντονισμό των ενεργειών για νέο νοσοκομείο Πρέβεζας
– Ενίσχυση προϋπολογισμών νοσοκομείων για εφημερίες – υπερωρίες προσωπικού και κυρίως να σταματήσουν οι ελλείψεις σε φάρμακα – αναλώσιμα υλικά.
– Επισκευή και λειτουργία όλων των απεικονιστικών μηχανημάτων
– Ενοποίηση και ένταξη όλων των ασθενοφόρων οχημάτων και οδηγών σε ένα ενιαίο σύστημα ΕΚΑΒ κατά Περιφερειακή Ενότητα.
– Αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν για τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης Άρτας και Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων.
«Η αντιμετώπιση των παραπάνω – για τα οποία ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις από την Περιφερειακή Αρχή – χρήζουν άμεσης εξέτασης από το Υπουργείο Υγείας», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας ότι το αναπτυξιακό όραμα της Περιφερειακής Αρχής για τον τομέα της Υγείας, δεν εξαντλείται σε αυτά και έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός πιλοτικού προγράμματος, την ανάδειξη ενός περισσότερο ενεργού ρόλου των νοσοκομείων στην εκπαίδευση των πολιτών, στην επίτευξη καλύτερων στόχων στον τομέα της πρόληψης πετυχαίνοντας οικονομίες κλίμακας, την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε απομακρυσμένες, αλλά και τουριστικές περιοχές της Ηπείρου.
«Η Περιφέρεια Ηπείρου στο τομέα της Υγείας ως ευρωπαϊκή περιφέρεια υποστηρίζει τη συντονισμένη και συλλογική αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας. Οι πολιτικές προώθησης της καινοτομίας αποτελούν μέρος κοινής στρατηγικής της Περιφέρειας Ηπείρου. Η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας μπορούν πια να συνδυαστούν με τα σύγχρονα εργαλεία δουλειάς όπως είναι και ο νόμος 4019/2011 για την κοιν. οικονομία. Η αποκεντρωμένη συνεργασία αποτελεί την ευκαιρία για την Περιφέρεια να προχωρήσει σε συνεργασίες με ξένες αρχές», κατέληξε ο κ. Ν. Κάτσιος.