Μετά από μία επίπονη διαδικασία που ξεκίνησε με επίσκεψη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και συνεχίστηκε με συνεδριάσεις στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, μας δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθούμε «από πρώτο χέρι» για την κατατεθειμένη πρόταση – μελέτη της «αναδιάρθρωσης του χάρτη Υγείας», αλλά και για τις ενστάσεις και τις διαφορετικές προσεγγίσεις διαφόρων φορέων για τη μελέτη αυτή (επιστημονικά συμβούλια, διευθυντές κλινικών, σύλλογοι εργαζομένων, ιατρικοί σύλλογοι, διοικήσεις νοσοκομείων – Κέντρων υγείας κλπ).
Σε γενικές γραμμές λοιπόν η εν λόγω μελέτη συνοψίζεται σε σκοπό, στόχους συγκριτικές παρατηρήσεις για τη χρήση και λειτουργία των νοσοκομείων και προτείνει μορφές αναδιάρθρωσης της διοίκησης των νοσοκομείων.
Έτσι περιληπτικά,
Σκοπός της μελέτης: Η μελέτη σκοπεύει στην ορθολογική λειτουργία της νοσοκομειακής φροντίδας, την πρόσβαση του αρρώστου, τη διασφάλιση της μείωσης του κόστους και τη βελτίωση της σχέσης κόστους και αποτελεσματικότητας των διατιθέμενων πόρων.
Στόχοι της μελέτης είναι οι εξής:
– Βελτίωση της ποιότητας των νοσοκομειακών υπηρεσιών καθώς ένα μικρό νοσοκομείο δεν είναι ένα ασφαλές νοσοκομείο.
– Ανταπόκριση σε πραγματικές ανάγκες υγείας του πληθυσμού.
– Βελτίωση στην προσπελασιμότητα σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
– Αξιοποίηση βιοϊατρικής τεχνολογίας ώστε ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού.
– Ορθολογική αξιοποίηση ανθρώπινων, τεχνολογικών και οικονομικών πόρων.
Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της νοσοκομειακής υποδομής τίθεται σε σχέση με τη ζήτηση και την προσφορά νοσοκομειακών υπηρεσιών και, συνολικά, την άποψη της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της υγείας στη χώρα.
Τα σημεία στα οποία κυρίως επικεντρώνεται η Μελέτη είναι:
- Η ανθρωποκεντρική κατεύθυνση: Το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε κυρίως για να εξυπηρετεί διάφορα συμφέροντα.
- Η αποτελεσματικότητα: μόνο όταν αντιμετωπίζουν με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα τα προβλήματα νοσηρότητας και θνητότητας από συγκεκριμένες αιτίες και καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού. Η Μελέτη διαρθρώνεται έτσι ώστε να επιτευχθεί ο βαθμός στον οποίο η νοσοκομειακή υποδομή της χώρας μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση των πέντε κύριων αιτιών νοσηρότητας και θνησιμότητας, δηλαδή τον Καρκίνο, τα Καρδιαγγειακά νοσήματα, το Διαβήτη, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και την Ψυχική νόσο.
- Η διασπορά πολλών, μικρών και υποαπασχολούμενων νοσοκομείων.
- Η σπατάλη πόρων σε άχρηστες διοικητικές και λειτουργικές δαπάνες.
- Ο κατακερματισμός του νοσοκομειακού δυναμικού δεν επιτρέπει την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.
Παρατηρήσεις σε επίπεδο χώρας για τη χρήση και λειτουργία των νοσοκομείων: Υπάρχει υπερεπάρκεια πόρων καθώς έχουμε 20 – 40 περισσότερα νοσοκομεία σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. ,τα νοσοκομεία μας είναι μικρά και παλαιά με κατακερματισμό των λειτουργιών. Εισαγωγή – Πρόσβαση: Κανονικά, ένα περιστατικό πρέπει να εισάγεται στο νοσοκομείο μέσω , μόνο, δύο οδών: Μέσω της Επείγουσας φροντίδας, σε περίπτωση διαπιστωμένα επείγουσας ανάγκης, και με προγραμματισμένη εισαγωγή ενώ προβληματίζει και το υπάρχον Ωράριο Λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Η συνολική πρόταση της μελέτης:
Οι προτεινόμενες Μορφές της Αναδιάρθρωσης:
1. Κοινή Διοίκηση σε δύο ή περισσότερες μονάδες με σκοπό την κοινή λειτουργία τους, χωρίς μεταβολή στο νομικό καθεστώς τους.
2. Κοινές υποστηρικτικές υπηρεσίες.
3. Συστέγαση διοικητικών και άλλων υπηρεσιών.
4. Ενοποίηση ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Κοινές εφημερίες.
5. Μετακινήσεις και συγχωνεύσεις ιατρικών τμημάτων και εργαστηρίων.
6. Συγχωνεύσεις δύο ή περισσότερων νοσοκομείων σε ένα νομικό πρόσωπο.
Προτείνεται τα Νοσοκομεία να οργανώνονται στη βάση Κύκλων Νοσοκομείων, με ενιαία Διοίκηση και ενιαία Ιατρική, Νοσηλευτική, Διοικητική και Τεχνική Υπηρεσία. Ο Κύκλος των Νοσοκομείων διοικείται από ένα νέο Συμβούλιο Διοίκησης (ΣΔ).
Στη διάταξη των υπηρεσιών υγείας σε Κύκλους υπάρχει ένα Κέντρο και δορυφορικές υπηρεσίες που αναφέρονται, διασυνδέονται με και υποστηρίζονται από αυτό. Το Κέντρο αυτό είναι ένα τριτοβάθμιο Νοσοκομείο, το οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις της Επαρχίας είναι ένα Πανεπιστημιακό Σε κάθε έναν από τους Κύκλους λειτουργεί πλήρες ΤΕΠ είτε σε ένα νοσοκομείο είτε αυτόνομα σε ξεχωριστό κτίριο. Πρόσθετα, σκόπιμη κρίνεται η λειτουργία μιρκών ΤΕΠ τα οποία θα στελεχώνονται από Χειρουργό και Παθολόγο (ή/και Επειγοντολόγο) σε 24ώρη βάση και σε μικρά επαρχιακά νοσοκομεία εκτός από τα Κέντρα των Κύκλων όπου προτείνεται να λειτουργεί το πλήρες αναπτυγμένο ΤΕΠ. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία γίνονται από το ΤΕΠ, μέσω του ΕΚΑΒ.
Για να λειτουργήσει, όμως, αυτό το σύστημα με επιτυχία, θα πρέπει να υπάρχει σωστή οργάνωση ολόκληρης της «αλυσίδας» υπηρεσιών, από το Περιφερειακό Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο, μέχρι και το Περιφερειακό Ιατρείο.