Με μια παράσταση που αναγνωρίζεται από το κλασικό της περιεχόμενο, μια παράσταση πλαισιωμένη κατά το πλείστον από ηπειρώτες καλλιτεχνικούς συντελεστές επικεφαλής των οποίων ο Γιαννιώτης, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ι. και επί δεκαετίες βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» με τις ιδιότητες του ηθοποιού, του σκηνοθέτη και του δασκάλου της ανώτερης δραματικής σχολής Παντελής Παπαδόπουλος, – με την προοπτική να την παρακολουθήσουν όλα τα σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια που εδρεύουν στην Ήπειρο, τη Λευκάδα και άλλες όμορες περιοχές σε ώρες μαθημάτων και στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου από τις αρχές Νοεμβρίου, – τη στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεάτρου ομόφωνα αποφάσισε την επαναφορά του εισιτηρίου για τους μαθητές στο ύψος της τιμής που υπήρχε όταν το ευρώ πρωτοεμφανίστηκε στη ζωή μας, – με τα εχέγγυα της ποιότητας, ψυχαγωγίας, θεατρικής απόλαυσης και επικοινωνίας με την ψυχή των παιδιών που εκφέρονται τόσο από το ίδιο το έργο, όσο και από τη δυναμική στων καλλιτεχνικών συντελεστών, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων θα συνεχίσει μετά την παρουσίαση του φθινοπωρινού φεστιβάλ τη νέα θεατρική περίοδο 2011-12, την 29η από την αρχή της λειτουργίας του, με τη Νεανική – Παιδική Σκηνή.
Περιμένοντας μαθητές, δασκάλους, καθηγητές, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης να αγκαλιάσουν το έργο αυτό που δημιουργείται αποκλειστικά για την τέρψη και τη θεατρική παιδεία των μαθητών της περιφέρειας μας, αλλά και των γύρω περιοχών.
Συντελεστές της παράστασης είναι:
– Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος,
– Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης,
– Μουσική: Δημήτρης Λέκκας.
Τους είκοσι (20) ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βασιλική Αλεξοπούλου, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Στάθης Κόκκαλης, Μιχάλης Μπίζιος, Άρης Τσαμπαλίκας, Αθηνά Τσικνιά.
Λίγα λόγια για το έργο: Η «Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου, είναι ένα έργο για παιδιά, νέους και ευαίσθητους μεγάλους, βασισμένο στο κινέζικο έργο του 13ου μ. Χ. αιώνα «Ο κύκλος με την Κιμωλία», απ’ όπου εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημα του. Πρόκειται για μια αλληγορία με θέμα την αγάπη, στηριγμένη στον πανάρχαιο μύθο, που μας είναι γνωστός και από την Παλαιά Διαθήκη: Μια βασίλισσα κυνηγημένη από στασιαστές, εγκαταλείπει το μωρό της. Το βρίσκει η υπηρέτρια της και αποφασίζει να το πάρει για να το γλιτώσει από τους διώκτες του. Κυνηγημένη πλέον και αυτή, υποφέρει τα πάνδεινα για να του εξασφαλίσει μια στέγη και λίγο γάλα.
Μια αληθινή αγάπη αναπτύσσεται ανάμεσα στο παιδί και στην θετή του μητέρα, ώσπου μετά από χρόνια το καθεστώς αλλάζει και το παιδί γίνεται ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου και μιας αμύθητης περιούσιας. Τότε εμφανίζεται ξανά η φυσική του μητέρα και το διεκδικεί. Και ο “ιδιόρρυθμος” Δικαστής θα κάνει το πείραμα: Βάζει το παιδί στην μέση ενός κύκλου σχηματισμένου με κιμωλία στο πάτωμα, και ζητάει από τις δύο μητέρες να το τραβήξουν προς το μέρος τους, πιάνοντας το από το ένα χέρι η καθεμιά. Άραγε ποια από τις δύο θα κρατήσει τελικά το παιδί; Την απόφαση θα την πάρει ο Δικαστής… με τη βοήθεια του Κοινού!
Το έργο είναι γραμμένο με τη μορφή λαϊκού μιούζικαλ. Με την εξαιρετική μουσική και τραγούδια του Δημήτρη Λέκκα, με χορό και με την συμμετοχή των παιδιών, καλλιεργούνται με ευχάριστο τρόπο αξίες όπως η αυταπάρνηση, η αλληλοβοήθεια, η αγάπη και η συλλογικότητα. Αξίες που πιστεύουμε πως είναι τα μόνα αντίδοτα σε έναν κόσμο βίας, ατομισμού, και λατρείας του κέρδους.