Με αφορμή τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται για την κοπή καλαμιών στην περιοχή πίσω από το ανάχωμα, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αμφιθέας Βασίλης Κολόκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«« Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε έναν περίεργο πόλεμο πέριξ της λίμνης στον οποίο παίρνουν μέρος και μιλούν διάφοροι. Οι μόνοι που δεν έχουν μιλήσει μέχρι σήμερα είναι οι κάτοικοι που ζουν στη λίμνη, που ζουν από τη λίμνη. Όλοι εμείς δηλαδή που μεγαλώσαμε μέσα στην Παμβώτιδα, κι αν μας επιτρέπουν τη γνωρίζουμε και την αγαπάμε περισσότερο από όλους.
Εκ μέρους όλων αυτών λοιπόν, των κατοίκων του χωριού μου, θέλω να πω ότι το έργο που εκτελείται σήμερα, με την κοπή των καλαμιών πίσω από το ανάχωμα, αποτελεί ανάσα για τη λίμνη. Και ήδη όποιος το επισκεφθεί θα διαπιστώσει πως μία περιοχή από κρανίου τόπος έχει ζωντανέψει και μετατρέπεται σε ένα πραγματικό στολίδι.
Θέλω λοιπόν να τονίσω ότι το έργο αυτό εκτελείται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων και με ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αμφιθέας, η οποία προσπαθούσε από το 1990 να το κάνει πράξη.
Γίνεται σε έκταση που ανήκει στο Δήμο. Γίνεται με όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις, μοναδικές στην Ελλάδα για ανάλογα έργα.
Το έργο εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, στηρίζει το ναυταθλητισμό που έχει κάνει περήφανα τα Γιάννινα και γνωστά παγκοσμίως.
Η μη ύπαρξη μελέτης διαχείρισης του καλαμιώνα, δεν είναι ευθύνη του δήμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά είναι ευθύνη άλλων.
Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι η βλάστηση του καλαμιού, που σημειωτέον χαρακτηρίζεται ζιζάνιο, είναι τόσο πυκνή, που ολόκληρες εκτάσεις της λίμνης έχουν μπαζωθεί από το σάπισμα και τα υλικά που συγκεντρώνονται. Αν τα καλάμια δεν κοπούν τότε η λίμνη συνεχώς θα συρρικνώνεται.
Η συγκεκριμένη περιοχή μέχρι πριν λίγouς μήνες ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Κανένας, από όσους σήμερα κόπτονται για την προστασία της, δεν είχε ενδιαφερθεί για το έγκλημα που συντελούνταν εκεί.
Οι κάτοικοι των χωριών μας κατηγορούνται επί σειρά ετών ότι θέλουν οικόπεδα πάνω στη λίμνη. Είναι άδικο, γιατί οι κάτοικοι ζήτησαν την ανταλλαγή των οικοπέδων που διαθέτουν στην Παμβώτιδα, ώστε να επεκταθεί η λίμνη.
Ζητούν επίσης τη σωστή οριοθέτηση για να διασφαλιστούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Και ορισμό υψομέτρου στη σωστή θέση με βάση τα σημερινά επιστημονικά στοιχεία.
Η εξυγίανση της λίμνης ενδιαφέρει πρώτα από όλους εμάς. Το έργο που γίνεται σήμερα συμβάλλει στο ξαναζωντάνεμα της Παμβώτιδας. Πηγές που ήταν χαμένες και τις γνωρίζαμε μόνο από αφηγήσεις αποκαλύφθηκαν και τα νερά τους αναβλύζουν και πάλι όπου συνέβαινε πολλά χρόνια πριν.
Κανένας λοιπόν δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για οικολογικό έγκλημα εκτός αν έγκλημα θεωρεί τη γέννηση της ζωής. Γιατί αυτό συμβαίνει στην περιοχή. Αναγεννιέται. »»