Σημαντικά προβλήματα από τη μείωση των Κ.Α.Π.:
Στα προβλήματα που προκαλούν στη λειτουργία της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης οι καθυστερήσεις καταβολής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημειώνοντας πως ήδη παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή των ΚΑΠ για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Την ανησυχία των Περιφερειών επέτεινε η προτεινόμενη περικοπή των ΚΑΠ κατά 50 εκ. ευρώ. Το ζήτημα απασχόλησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος την Πέμπτη, το οποίο με ανακοίνωσή του εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την προωθούμενη διάταξη.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ήδη από πέρυσι, με την ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες, οι πόροι δεν επαρκούν για τη λειτουργία του αυτοδιοικητικού θεσμού. «Μετά τη 01/07, που η ΔΕΣΕ και η ΔΕΚΕ πέρασαν στη δικαιοδοσία μας, τα χρήματα είναι ελάχιστα. Δυστυχώς, επιχειρήθηκε να έχουμε και νέα μείωση στους ΚΑΠ. Εμείς αντιδράσαμε όλοι και ομόφωνα πήραμε απόφαση ότι αυτό δεν το δεχόμαστε. Είναι σαν να μας καταδικάζει σε μη λειτουργία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνεργασία Περιφερειών με τη Γερμανία για παροχή τεχνογνωσίας:
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ με τον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς Γιοακίμ Φούχτελ καθώς και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων & Περιφερειών (CEMR) & Δήμαρχο Στρουτγκάρδης Βόλφγαντ Σούστερ για την αξιοποίηση της γερμανικής τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς ανάπτυξης και επενδύσεων.
«Θεωρώ ότι ήταν χρήσιμο αυτό που έγινε για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος, τουρισμού και άλλα θεσμικά ζητήματα. Μπορεί να υπάρχει συνεργασία μιας Περιφέρειας μέσω της Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας με την γερμανική πλευρά. Θεωρώ ότι θα βρούμε θέματα στα οποία θα συνεργαστούμε για το καλό της πατρίδας μας», υπογράμμισε σχετικά με τη συγκεκριμένη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.
Η διερεύνηση του φαινομένου ρύπανσης στο Ελληνικό:
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στην απόφαση της Περιφερειακής Αρχής για τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής Διερεύνησης και Αξιολόγησης των φαινομένων ρύπανσης απορροών περιοχής ΧΥΤΑ Ελληνικού με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Όπως σημείωσε, στην Επιτροπή συμμετέχουν επιστήμονες της Περιφέρειας Ηπείρου, της Διεύθυνσης Υγείας, του ΚΕΠΕ, της Υπηρεσίας Ελέγχων, της Επιτροπής Επίβλεψης του έργου, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους και το ΙΓΜΕ.
«Θεωρώ ότι ένα επιστημονικό όργανο θα βρει ακριβώς τι μπορεί να έχει συμβεί για να μην υπάρχει κανένα θέμα. Άλλωστε, είμαστε στη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ και ότι πρόβλημα και να υπήρχε, αντιμετωπίζεται. Θεωρώ δε καλοπροαίρετες όλες τις σκέψεις, είτε αυτές προέρχονται από το Δήμο Β. Τζουμέρκων, είτε από το ΦΟΔΣΑ, που ήρθαν και συζήτησαν. Αν σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, ειδικά για την Ήπειρο, κάτι πρέπει να προωθήσουμε, είναι τα θέματα του περιβάλλοντος. Θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση να λύσουμε οτιδήποτε αφορά το περιβάλλον. Μέσα σε αυτά είναι και η άψογη λειτουργία του ΧΥΤΑ».
Για το Σχέδιο Π.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας:
Ακόμη, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για τη σύσταση κοινής επιτροπής, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, όπως του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, για τη διαμόρφωση μιας πρότασης για το Π.Δ. Λίμνης.
Όπως σημείωσε, σύντομα η διαδικασία με το Π.Δ. θα ολοκληρωθεί με σεβασμό στη λίμνη και σε όσους ζουν στο περιβάλλον της. Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε βελτιωμένο το τελευταίο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ορισμένες από τις προτάσεις που έγιναν για να προσθέσει ότι χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση.
«Θεωρώ ότι θα γίνει, θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και χρήσιμο για τη λίμνη. Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε», κατέληξε.