Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζεται η μεγάλη περιοδεία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το φετινό καλοκαίρι με το έργο του Γεώργιου Βιζυηνού «Το Αμάρτημα της μητρός μου». Σ’ ένα επετειακό για το ηπειρωτικό Θέατρο σταυροδρόμι, το οποίο σηματοδοτείται από το ανέβασμα της 100ης του θεατρικής παραγωγής και κλείσιμο 30 χρόνων λειτουργίας του, η μεγάλη – πλέον των 35 παραστάσεων – περιοδεία συνεχίζεται σε πρώτη φάση στην Ήπειρο, τις πόλεις κωμοπόλεις και τα χωριά της.
Αρωγός στην καλλιτεχνική αυτή συνάντηση του ΔΗΠΕΘΙ με τους ηπειρωτικούς Δήμους η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ηπείρου που συμβάλλει αποφασιστικά στην πραγματοποίηση των παραστάσεων σε όλη την Ήπειρο. Μετά τις 6 πρώτες παραστάσεις το «Αμάρτημα της μητρός μου» θα παρουσιαστεί αύριο, Τετάρτη 17/7 στη Ζίτσα (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ, ΚΑΣΤΡΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ), το Κεφαλόβρυσο (Πέμπτη 18/7), την Ηγουμενίτσα (Παρασκευή 19/7, ΔΑΣΑΚΙ), την Κοσμηρά (Κυριακή 21/7), ενώ την ερχόμενη, τρίτη εβδομάδα περιοδείας, θα δοθούν παραστάσεις στην Καμπή Άρτας (Τετάρτη 24/7), το Τέροβο (Σάββατο 27/7) και Αμμουδιά Πάργας την Κυριακή 28/7. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9.30’ το βράδυ.
Μέγας χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 98,7 fm, περιοδικό «Αυλαία» Θεσσαλονίκης, ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών 105,5 fm «στο κόκκινο», ραδιοφωνικός σταθμός Κέρκυρας «Κύμα 90,3 fm». Υποστηρικτές: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Ξενοδοχεία «Olympic» και «Du Lac», εταιρείες «Κτήμα Γκλίναβος», «Ζαγόρι», «Βίκος», «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.».
Συντελεστές της παράστασης είναι:
ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Κεντρική Σκηνή
30ος χρόνος – θερινή θεατρική περίοδος 2012-13
Γεώργιου Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου»
– Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
– Μουσική – Στίχοι: Βαγγέλης Γιαννάκης
– Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γιανακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη
– Σκηνικός χώρος – φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης
– Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικοπούλος, Αθηνά Ζώτου
Η υπόθεση του έργου:
Επηρεασμένο από τα λογοτεχνικά ρεύματα της Δυτικής Ευρώπης, «Το αμάρτημα της μητρός μου», είναι το πρώτο νεοελληνικό διήγημα που αναφέρεται στο ψυχικό μαρτύριο διεισδύοντας βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή. Ο Βιζυηνός, ένας από τους πιο εμπνευσμένους Έλληνες λογοτέχνες, αφηγείται την ιστορία με αμεσότητα, σε ένα κείμενο που προκαλεί συγκίνηση.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ηθογραφικό και ψυχογραφικό έργο, από τα πιο αξιόλογα της λογοτεχνίας μας. Με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, το διήγημα αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της χήρας μητέρας του συγγραφέα να σώσει την άρρωστη κόρη της, η οποία τελικά πεθαίνει. Κάτω από το ίδιο ψυχολογικό πρίσμα παρουσιάζονται και πράξεις της ίδιας, όπως η υιοθεσία δυο κοριτσιών μετά τον θάνατο της κόρης της. Πράξεις με υπαρξιακό νόημα καθώς υπαγορεύονται από τις ενοχές της από το «αμάρτημα» που άθελά της διέπραξε στο παρελθόν.