Με αναφορά τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς, Όλγα Γεροβασίλη και Κώστας Μπάρκας, τονίζουν τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στην ευρύτερη περιοχή η υποβάθμιση των υποδομών εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας και εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Όπως επισημαίνεται και από τους συνδέσμους γεωπόνων, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, από τον Σεπτέμβριο του 2012 έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από την αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η διάσπαση του Οργανισμού.
Για τις δομές που λειτουργούν στα Ιωάννινα, προτείνεται η κατάργηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικάς, η συγχώνευση του Ινστιτούτου Γάλακτος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών με έδρα την Αθήνα, η μεταφορά του πρώην ΚΕΓΕ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον προτεινόμενο για σύσταση Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων & Προϊόντων Διατροφής και η διατήρηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Επιχειρείται μια χωροταξική υπερσυγκέντρωση των δομών έρευνας και εκπαίδευσης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης με παράλληλη πλήρη αποδυνάμωση και υποβάθμιση των υφιστάμενων περιφερειακών δομών καταδικάζοντας στην πράξη κάθε δυνατότητα υποστήριξης της πρωτογενούς παραγωγής μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας και εκπαίδευσης.
Παράλληλα, η προτεινόμενη συγκέντρωση των δομών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκαλεί όλον τον κόσμο του πρωτογενή τομέα καθώς, πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για αστικές περιοχές απομακρυσμένες κατά κοινή ομολογία από τους τόπους αγροτικής παραγωγής, και στα δύο αυτά αστικά κέντρα λειτουργούν Γεωπονικά Πανεπιστήμια ικανά να υποστηρίξουν την γεωργική έρευνα και εκπαίδευση.
Δεδομένου ότι στην Ήπειρο η ποιμενική αιγοπροβατοτροφία παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και καλείται να αποτελέσει βασικό άξονα της προσπάθειας για την ανάπτυξη της περιοχής, οι λόγοι διατήρησης της υποδομής έρευνας και εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στα Ιωάννινα είναι περισσότεροι από τους αμφισβητούμενους δημοσιονομικούς λόγους κατάργησης ή υποβάθμισής της.