Από το γραφείο τύπου του Δήμου Ιωαννιτών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«« Ο συντάκτης της επιστολής που φέρει το λογότυπο των Οικολόγων – Πράσινων είναι σίγουρο ότι τελεί εν συγχύσει. Η Δημοτική Αρχή δυσκολεύεται να καταλάβει αν επιδιώκει απάντηση για μία σειρά ζητημάτων, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων φορέων ή αν επιθυμεί ανάλυση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών που δεν έφερε εκπρόσωπό τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το δεύτερο πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι και να βγάλουν και τα συμπεράσματα τους καθώς θα τους σταθούν ιδιαίτερα χρήσιμα για άλλες εκλογικές μάχες που μπορεί να μετέχουν.
Σχετικά με το πρώτο μέρος της επιστολής από τη Δημοτική Αρχή γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:
– Η εκτός σχεδίου δόμηση και η προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας διέπονται από νόμους, τους οποίους δεν θέσπισε ο Δήμος Ιωαννιτών αλλά το ελληνικό κράτος. Για πιθανές αλλαγές οι Οικολόγοι – Πράσινοι πρέπει να απευθυνθούν στα αρμόδια υπουργεία. Ποτέ δεν τοποθετηθήκαμε υπέρ της ελεύθερης δόμησης. Αντίθετα αγωνιζόμαστε για τις εγκρίσεις των Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων.
– Τα μπάζα και οι καταστροφές στο Νησί έγιναν κατά το παρελθόν. Σήμερα συμφωνήσαμε μαζί με την αποκατάσταση των μοναστηριών να γίνει και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου.
– Αυτό που χαρακτηρίζουν ως δημοτική χωματερή στο εργοτάξιο του Αγίου Νικολάου, έχει απομακρυνθεί μεγάλο μέρος του εδώ και μήνες, η διαδικασία συνεχίζεται ενώ έχουν ληφθεί κι άλλα μέτρα για την προστασία της λίμνης. Προφανώς οι Οικολόγοι έμειναν πολύ πίσω.
– Δεν είναι ο Δήμος αυτός που έχει αδειοδοτήσει την εγκατάσταση του εργοταξίου Μοχλός στο Δουραχάνη. Το ερώτημα θα πρέπει να απευθυνθεί σε άλλους φορείς. Όμως οι ίδιοι θα πρέπει να απαντήσουν αν τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης του αρδευτικού έργου που γίνεται στο λεκανοπέδιο προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το υπάρχον σύστημα και να μειωθούν κατά το ήμισυ οι αντλούμενες από την Παμβώτιδα ποσότητες νερού.
– Για τα απόβλητα των πτηνοτροφείων και των χοιροστασίων προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή έχει παρέμβει για την λήψη μέτρων. Αρμόδιες για ελέγχους είναι υπηρεσίες της Περιφέρειας.
– Γίνεται για τελευταία φορά γνωστό, ότι επί του λιμναίου οικοσυστήματος ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει καμία αρμοδιότητα.
– Το αποχετευτικό του νησιού τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία και διαπιστώθηκε ότι είναι διάτρητο λόγω της πολυετούς εγκατάλειψής του. Σαφώς έχουν προγραμματιστεί οι απαραίτητες εργασίες για να καταστεί λειτουργικό.
– Το ΕΑΝΚΙ διοικείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η οποία πρέπει να απαντήσει τα ερωτήματα για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου. Εμείς συστήσαμε διαδικασία αποχλωρίωσης η οποία κι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος.
– Η δρομολόγηση πλωτών μέσων στην Παμβώτιδα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
– Το θέμα των ανταλλαγών στην Αμφιθέα βρίσκεται στη δικαιοσύνη. Η διαδικασία θα προχωρήσει αφού προηγηθούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων.
– Η ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής στο Πέραμα δεν γίνεται σε μπαζωμένες εκτάσεις και δεν περιλαμβάνει καμία παρέμβαση στην περιοχή κάτω της κόκκινης γραμμής. Γίνεται επί επιφανείας ιδιοκτησίας του Δήμου από το 1961.
– Στον Άγιο Νικόλαο, μόλις διαπιστώθηκε ότι εκτελούνται έργα, η Πολεοδομία παρενέβη αυθημερόν και διέκοψε τις εργασίες.
– Για το ΚΤΕΛ είναι γνωστό ότι ο σημερινός Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος προσέφυγε προσωπικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ιδίοις δαπάνοις και η εκδοθείσα απόφαση επεδόθη και ταυτόχρονα επιβλήθηκαν από την Πολεοδομία πρόστιμα τριακοσίων χιλιάδων ευρώ. Η μετεγκατάσταση θα ακολουθήσει μετά την έγκριση του Ρυθμιστικού Σχεδίου.
– Η αναφορά στον καταυλισμό των αθίγγανων μάλλον είναι εντελώς άστοχη. Εάν πρόταση των Οικολόγων είναι η βίαιη απομάκρυνσή τους, τους κάνουμε γνωστό ότι αυτό είναι έξω από τη λογική της σημερινής δημοτικής αρχής.
– Τέλος γίνεται γνωστό στους Οικολόγους και στους τοπικούς εκπροσώπους τους ότι οι πολιτικές θέσεις της Δημοτικής Αρχής για τη λίμνη και την παραλίμνια ζώνη είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Οφείλουν επίσης να γνωρίζουν ότι ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ο μοναδικός που δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε εντός, ούτε πέριξ της λίμνης. Οι υπόλοιπες, υποκειμενικές κρίσεις της επιστολής δεν μας αφορούν πρώτον διότι είναι υποκειμενικές και δεύτερον επειδή είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς εννοούν.
Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μονοπώλιο κανενός και κυρίως επειδή η ευαισθησία για τέτοια ζητήματα δεν αποτυπώνεται στα λόγια αλλά στις πράξεις, γίνονται γνωστά τα εξής:
– Έκλεισε η ντροπή του αιώνα, δηλαδή η χωματερή της Δουρούτης.
– Λειτούργησε ο ΧΥΤΑ Ιωαννίνων.
– Ενεργοποιήθηκε ο ΦΟΔΣΑ σε συνεργασία με το σύνολο της αυτοδιοίκησης του Νομού.
– Μπαίνουν οι βάσεις για να ξεκινήσει η ανακύκλωση.
– Βρίσκονται στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για τη λειτουργία του κυνοκομείου.
– Εγκρίθηκε πρόγραμμα έργων πενήντα εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του βιολογικού και για αποχετευτικό δίκτυο σε όλους τους παραλίμνιους οικισμούς.
Η Δημοτική Αρχή δεν αισθάνεται την ανάγκη απολογίας στους Οικολόγους – Πράσινους και τους τοπικούς τους εκπροσώπους. Δίνει την απάντηση αυτή θεωρώντας ότι η παραποίηση της αλήθειας και η παραπληροφόρηση έχουν όρια.
Τέλος οι συντάκτες της επιστολής οφείλουν να γνωρίζουν πως όταν προτεραιότητα της αυτοδιοίκησης ήταν η ασφαλτόστρωση, στο Δήμο Ιωαννιτών, επί δημαρχίας Φίλιππα Φίλιου, κατασκευάζονταν η πρώτη μονάδα βιολογικού καθαρισμού στη χώρα. »»