Σε εκδήλωση του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» για την παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού για το χώρο της Υγείας και με θέμα «Ήπειρος – Πρότυπο Υγειονομικής Περιφέρειας» μίλησε την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Βαγγέλης Αργύρης.
Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Αργύρης τόνισε: «Παρουσιάζουμε σήμερα ενώπιον του Ηπειρωτικού λαού, το πρόγραμμα της Παράταξης «Ήπειρος τόπος να ζεις» στο πιο αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου. Την ΥΓΕΙΑ. Η Ήπειρος σήμερα θεωρείται μια Περιφέρεια της Ευρώπης με σημαντικές υποδομές στο χώρο αυτό. Μία περιφέρεια με υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών στην υγεία και την πρόνοια. Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και στο ικανότατο επιστημονικό προσωπικό που υπάρχει. Ουσιαστικά η Ιατρική σχολή δημιουργεί το φάσμα υπηρεσιών υγείας, αλλά και τις υπάρχουσες υποδομές».
Και συνέχισε λέγοντας: «Το Σύστημα υγείας της Ηπείρου βασίζεται στον δημόσιο κορμό που αποτελείται από 5 Νοσοκομεία, 16 Κέντρα υγείας και 107 Περιφερειακά αγροτικά ιατρεία. Συνολικά ο τομέας της υγείας παρουσιάζει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια κάμψη. Κάμψη, λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων που έχουν επηρεάσει και τη λειτουργία των δομών στην Ήπειρο.
Οι δομές υγείας υποστηρίζονται από δομές πρόνοιας που είναι ενταγμένες στα υπάρχοντα συστήματα τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στόχος και μοναδική προτεραιότητα για εμάς η ορθή και αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας υγείας. Εντάσσεται στην γενικότερη φιλοσοφία μας για υπηρεσίες και προϊόντα Ηπειρωτικά που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και ηπειρώτικη ταυτότητα. Παρότι οι υπηρεσίες υγείας είναι άυλες, θεωρούμε ότι εντάσσονται και αυτές στην φιλοσοφία του Ηπειρώτικου Καλαθιού. Το όραμά μας για τη δημόσια υγεία και πρόνοια αφορά παροχή υπηρεσιών σε όλους. Οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα και στόχος μας είναι να τα αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζουμε τις αδυναμίες και προσπάθειά μας είναι να τις άρουμε. Γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματά μας, και θέλουμε να τα ενισχύσουμε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα που συνδέονται με άλλες υποδομές και σχεδιάσαμε τη βελτίωσή τους.
Επιθυμούμε ένα σύστημα υγείας το οποίο θα χαρακτηρίζει την Περιφέρεια και θα επιτρέπει την προσέλκυση ικανών επιστημόνων, αλλά και αυξημένου αριθμού ασθενών από άλλες Περιφέρειες και γειτονικά κράτη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας το οποίο θα είναι βιώσιμο και εξελίξιμο.
Όλη η φιλοσοφία μας στηρίζεται σε αυτό που ονομάζεται προσέγγιση με μονάδες και δομές που συμπληρώνουν η μία την άλλη. Δημιουργούμε μία στιβαρή υποδομή συστήματος υγείας. Με συνοχή για εξοικονόμηση ανθρώπινων και υλικών πόρων που θα μοιάζει ως ένα Περιφερειακό Πάρκο Υγείας και Αποκατάστασης».
Στη συνέχεια ο υποψήφιος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις του συνδυασμού και είπε: «Όλα θα γίνουν βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος δύο περιόδων.
Την περίοδο προετοιμασίας (που είναι το πρώτο εξάμηνο) και την υπόλοιπη τετραετία.
Το πρώτο εξάμηνο γίνεται ανοιχτή συζήτηση με όλους (φορείς και πολίτες) και διαβούλευση του προγράμματος υγείας το οποίο προτείνουμε. Έτσι αποτυπώνεται η τρέχουσα κατάσταση και οι δείκτες της περιοχής που σχετίζονται με την υγεία και διαμορφώνεται ο τελικός «υγειονομικός χάρτης» της Ηπείρου. Πάντα η προσέγγιση θα είναι ανθρωποκεντρική. Εξετάζουμε και τον πολίτη που έχει ανάγκη υπηρεσιών υγείας και τις ειδικές ομάδες πληθυσμού αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες υγείας» ανέφερε ο κ. Αργύρης και συνέχισε παρουσιάζοντας και τα βήματα που θα γίνουν σε βάθος τετραετίας.
«Αμέσως μετά το πρώτο εξάμηνο» συνέχισε «με τα ικανά στελέχη που διαθέτουμε, κινούμαστε αξονικά στους ακόλουθους τομείς:
Α. ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
Βελτίωση της υφιστάμενης κτιριακής υποδομής.
Όλα τα κτίρια, που είναι δημόσια, αποκτούν υποδομή αξιοποίησης ηπίων μορφών ενέργειας.
Με βάση ενεργειακές μελέτες γίνεται προσπάθεια μείωσης κατανάλωσης ενέργειας.
Κτίρια που έχουν προβλήματα αποκαθήστανται πλήρως.
Όλα τα κτίρια διαθέτουν εργονομία και λειτουργικότητα.
Το βέβαιο είναι ότι αποκαθίστανται τα προβλήματα που σχετίζονται με τον συμβατικό εξοπλισμό.
Στόχος μας κτίρια προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ, και ηλικιωμένους, και επανασχεδιασμός της λειτουργία τους για γρήγορη εξυπηρέτηση του κοινού.
Β. ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Βασικό σημείο υστέρησης της σημερινής υποδομής.
Το κάθε νοσοκομείο, κέντρο υγείας, ιατρείο και ΕΚΑΒ εκπονεί σχέδιο βελτίωσης του εξοπλισμού με βάση τις ανάγκες, και τη σύγχρονη τεχνολογία.
Τα σχέδια αξιολογούνται από ειδικούς.
Με βάση την αξιολόγηση γίνονται οι σχετικές προμήθειες εξοπλισμού.
Σε όλα τα νοσοκομεία λειτουργούν μονάδες αποκατάστασης.
Αναπτύσσεται η υποδομή που αφορά χρόνια νοσήματα και νευρολογικές παθήσεις ηλικιωμένων.
Οι δομές στήριξης των ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα αναπτύσσονται περαιτέρω και ενισχύονται οι υπάρχουσες.
Γ. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Όλες οι μονάδες υγείας ενοποιούνται ώστε να αποτελούν ένα συνεκτικό σύνολο προσβάσιμο σε όλους.
Γεωγραφικά, όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν περιορισμοί.
Έτσι βελτιώνεται η υποδομή του ΕΚΑΒ με τα απαραίτητα και σύγχρονα ασθενοφόρα.
Ασθενοφόρα που λειτουργούν με την φιλοσοφία της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
Παράλληλα βελτιώνονται οι υποδομές μονάδων εντατικής θεραπείας και ο τρόπος υποδοχής των ασθενών.
Στόχος η ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής στα 15 λεπτά.
Δ. ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ
Σε κάθε νοσοκομείο δημιουργείται αυτόνομο διαγνωστικό κέντρο.
Η λειτουργία του παρακολουθείται και συγκρίνεται σε μηνιαία βάση με πρότυπα τα οποία έχουν αναπτυχθεί και δίνουν σαφή εικόνα των πόρων και δυναμικού.
Στην Περιφέρεια λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας και παραπόνων για το σύστημα υγείας.
Σε περίπτωση αδυναμίας παροχής υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο σύστημα, αυτό θα γίνεται σε συνεργασία με ιδιώτες.
Για ειδικές ομάδες πληθυσμού (π.χ. Παιδιά, ηλικιωμένοι) καθιερώνεται παροχή υπηρεσιών υγείας με βάση, εξελιγμένης μορφής, κάρτας υγείας στηριζόμενη στην κωδικοποίηση ΑΜΚΑ.
Στην Περιφέρεια λειτουργεί Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών από άλλες περιοχές για την καλύτερη κατανομή στα νοσοκομεία και μονάδες υγείας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο δημιουργείται μονάδα καταγραφής επιδημιολογικών στοιχείων.
Η μονάδα ιατροδικαστικής μεταφέρεται στο χώρο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου και υπάρχει ειδική πρόβλεψη για πρόσβαση σε αυτή.
Ε. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Αξιοποιούνται όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες, ιδιαίτερα από τον χώρο της Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
Δημιουργείται ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της υγείας, των υλικών και ανθρώπινων πόρων, διαχείρισης νοσοκομείων και ιατρικού φακέλου ασθενούς».
Και ο κ. Αργύρης ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε: «Για εμάς ο χώρος της Υγείας είναι βασική προτεραιότητα και εφόδιο υποστήριξης του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Ηπείρου που έχουμε καταθέσει στις Ηπειρώτισσες και τους Ηπειρώτες.
Δεν λέμε λόγια του αέρα ούτε μιλάμε με γρίφους για την πρότασή μας για το αύριο του τόπου μας. Μιλάμε ανοιχτά και καθαρά.
Λέμε αυτά που γίνονται και δεσμευόμαστε απέναντι στους πολίτες σε στόχους μετρήσιμους.
Έχουμε τη γνώση, το στελεχιακό δυναμικό, την εμπειρία, τη φρεσκάδα και τη βούληση να προχωρήσουμε και θα πετύχουμε.
Η Ήπειρος μπορεί και θα γίνει πρότυπη Υγειονομική Περιφέρεια».